ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ στα γραφεία του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, στα πλαίσια του εορτασμού των 45 χρόνων από την Εξέγερση του Νοέμβρη του 1973

Πραγματοποιήθηκε στις (17-10-2019) η προγραμματισμένη επίσκεψη μαθητών του 4ου Λυκείου Γαλατσίου στα γραφεία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, στα πλαίσια του εορτασμού των 45 Χρόνων από την Εξέγερση του Νοέμβρη του 1973.

 

Τους μαθητές του 4ου Λυκείου Γαλατσίου και τους καθηγητές που τους συνόδευαν,  υποδέχτηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Νίκος Τριανταφύλλου, Δώρα Καλλιπολίτη,  Ντίνα  Κούκου και Βασίλης Δούρος. 

Στους μαθητές & καθηγητές, έγινε ξενάγηση στους χώρους του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ και εκτενής ενημέρωση- συζήτηση σχετικά με τη δικτατορία, τις διώξεις, απαγορεύσεις, τις συνθήκες κράτησης στους τόπους ανάκρισης, εκτοπισμού και φυλάκισης, το αντιδικτατορικό κίνημα και τις αντιδικτατορικές οργανώσεις.

Υπήρξε εκτενής ενημέρωση για το χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, για τους πολιτικούς κρατούμενους, πολίτες και στρατιωτικούς που κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν στο χώρο αυτό, κατά τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας. Έγινε αναφορά στους τόπους εξορίας, στις φυλακές και γενικά στους χώρους κράτησης των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.

Φωτογραφίες  της ΓΥΑΡΟΥ, της ΛΕΡΟΥ, του ΩΡΩΠΟΥ, του ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, της ΑΙΓΙΝΑΣ, του ΑΒΕΡΩΦ, του ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ, είναι αναρτημένες στους τοίχους του κτηρίου και προκαλούν το αίσθημα και το ενδιαφέρον των μαθητών.

Το ενδιαφέρον των μαθητών, για την περίοδο της δικτατορίας μεγάλο. Ζητούν να μάθουν περισσότερα, για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και περισσότερα από τα προσωπικά βιώματα των συνομιλητών τους. Η συζήτηση μεστή, διαφωτιστική, συναισθηματικά φορτισμένη και προπαντός χρήσιμη.

Στο τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν το φιλμ (ντοκιμαντέρ) του ολλανδού σκηνοθέτη Άλμπερτ Κουράντ, με τίτλο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - Στιγμιότυπα του Αντιδικτατορικού Αγώνα.