Η ιστορική διαδρομή και οι σκοποί του ΣΦΕΑ

  Στις 27 Ιανουαρίου 1975 αγωνιστές της Αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, από όλο το πολιτικό φάσμα και τις αντιστασιακές οργανώσεις εκείνης της περιόδου, ίδρυσαν στην Αθήνα τον "Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974 ( ΣΦΕΑ )."

Η ιστορική διαδρομή και οι σκοποί του ΣΦΕΑ

Σκοποί του Συνδέσμου :

 

  1. Η διατήρηση της αγωνιστικότητας και η επαγρύπνηση εναντίον κάθε προσπάθειας ή επιβουλής κατά των ελευθερίων του Ελληνικού Λαού από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
  2. Η υποβοήθηση της Πολιτείας με αναφορές, υπομνήματα, ανακοινώσεις και κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια και η επαγρύπνηση για:
    • τη δίωξη των εγκλημάτων της δικτατορίας
    • την κάθαρση του δημόσιου βίου από τα δικτατορικά στοιχεία και καταστάσεις
    • την αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας
  3. Η διαφώτιση για τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν στη δικτατορία.
  4. Η συμβολή με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο στην εδραίωση και λειτουργία της λαϊκής κυριαρχίας.
  5. Η διατήρηση και παραπέρα ανάπτυξη του πνεύματος ενότητας, αλληλεγγύης και των δεσμών που δημιουργήθηκαν μεταξύ των φυλακισθέντων και εξορισθέντων από τη δικτατορία αγωνιστών για την αντίστασή τους εναντίον της, στην περίοδο από 21. 4. 1967 ως 23. 7. 1974.
  6. Η νομοθετική αναγνώριση από την Πολιτεία της αντιδικτατορικής δράσης και των αγωνιστών της και η έξαρση της αντίστασης του Ελληνικού Λαού.
  7. Η ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, Αρχείου, Βιβλιοθήκης, Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης της Ιστορικής Μνήμης, στον χαρακτηρισμένο μνημειακό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ- ΕΣΑ, ειδικότερα στα κτίρια με στοιχεία 5 και 8 .

   Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, ο ΣΦΕΑ, παραμένει η μοναδική οργάνωση αγωνιστών κατά της δικτατορίας και εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο της αντιδικτατορικής αντίστασης στην Ελλάδα.

  Ιδρυτικά μέλη του συμμετείχαν ως μάρτυρες κατηγορίας στις δίκες κατά των πραξικοπηματιών και των βασανιστών.

  Στο πλαίσιο των νομοθετημάτων της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, για εκδημοκρατισμό και αποχουντοποίηση του δημόσιου τομέα, ο ΣΦΕΑ επεδίωξε και πέτυχε, σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, για προβλήματα επαναπρόσληψης , βαθμολογικής, μισθολογικής, συνταξιοδοτικής αποκατάστασης αγωνιστών, όπως και τραυματισθέντων και παθόντων εξαιτίας της δράσης τους κατά της δικτατορίας.

  Επίσης από τη φύση του ως ιδιαίτερα ευαίσθητος φορέας σε θέματα δημοκρατίας, ειρήνης, ανθρώπινων και κοινωνικό-πολιτικών δικαιωμάτων, σε όλη την τριανταδυάχρονη αδιάλειπτη παρουσία του , συμμετείχε με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, δημόσιες επετειακές εκδηλώσεις, διοργάνωση ημερίδων, συναντήσεων- συζητήσεων για τα φαινόμενα του νεοναζισμού και του ρατσισμού, εκθέσεις αντιστασιακού τύπου , αντιχουντικών γελοιογραφιών, υπομνήματα, εκδόσεις ψηφισμάτων αλληλεγγύης σε αγωνιζόμενους λαούς- όπως της Χιλής, της Νικαράγουα της Τουρκίας -, σε πολιτικούς κρατούμενους διαφόρων χωρών ακόμη και με παρουσία παρατηρητών του, σε αντίστοιχες δίκες στην Κωνσταντινούπολη και αγωνιστικής παρουσίας μελών του, στο βομβαρδιζόμενο το 1999 από το ΝΑΤΟ Βελιγράδι, εκδηλώνοντας έμπρακτα στον Γιουγκοσλαβικό λαό όχι μόνο την ανθρώπινη συμπαράσταση του ΣΦΕΑ αλλά μεταφέροντας και ανθρωπιστική βοήθεια δέκα περίπου εκατομμυρίων δραχμών

  Παράλληλα ενίσχυσε με όλες τις δυνάμεις του, την αγωνιστική παρουσία των αντιστασιακών και τους δεσμούς αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ τους. Αγωνίστηκε με κάθε μέσο και υπομνήματα προς την Βουλή από το 1978, για την αναγνώριση και επίσημα από την Πολιτεία της αντιδικτατορικής αντίστασης. Γεγονός που επιτεύχθηκε τελικά με το άρθρο 46 του Νόμου 1543 του 1985 που ρητά αναφέρει :

" Η αντίσταση κατά του δικτατορικού καθεστώτος 1967- 1974 στο έδαφος της Ελλάδας και του εξωτερικού αναγνωρίζεται σαν υπηρεσία υπέρ της Πατρίδας και του δημοκρατικού πολιτεύματος . Ο ετήσιος πανελλήνιος εορτασμός της 17ης Νοέμβρη αποτελεί έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής στην αντίσταση κατά του δικτατορικού καθεστώτος"

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στην πορεία του εορτασμού της επετείου και ο τρόπος παρουσίασης τους από τα τηλεοπτικά κανάλια, υπήρξαν γεγονότα έντονου προβληματισμού στον Σύνδεσμο, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση φορέων από την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1997 και ανέλαβε, λόγο απουσίας οργανωμένης ΕΦΕΕ, την ευθύνη έκτοτε, υπό την προεδρία του εκάστοτε Προέδρου του, της λειτουργίας, σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της Επετείου, των διαφόρων τριήμερων εκδηλώσεων και κυρίως της περιφρούρησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου και της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Στα δεκάχρονα της επετείου μάλιστα με πρωτοβουλία του ΣΦΕΑ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων, προσκλήθηκαν και τους απονεμήθηκαν περγαμηνές αναγνώρισης από τον ελληνικό λαό της συμπαράστασης τους στον αντιδικτατορικό αγώνα, 190 ξένες προσωπικότητες από διάφορες χώρες.

  Την ίδια περίοδο ο Σύνδεσμος με σειρά συνεχών ενεργειών προς την Κτηματική Υπηρεσία και τον Δήμο Αθηναίων διεκδικεί την εγκατάσταση του στο χώρο του΄πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ και τον χαρακτηρισμό του μαρτυρικού αυτού τόπου βασανιστηρίων ως μνημειακού συμβόλου της αντιδικτατορικής δημοκρατικής αντίστασης καθώς και τον χαρακτηρισμό 4 κτιρίων με τον περιβάλλοντα χώρο τους ως διατηρητέων . Το 1982 ο χώρος διαμορφώνεται κατάλληλα και δημιουργείται μικρό αμφιθέατρο εκδηλώσεων από τον Δήμο Αθηναίων και ονομάζεται "Πλατεία Αντιδικτατορικού Αγώνα" για να μετονομασθεί αργότερα σε "Πάρκο Ελευθερίας". Το 1986 αποφασίζεται η τοποθέτηση στο χώρο προτομής του αξιωματικού Σπ. Μουστακλή που από τα βασανιστήρια σ' αυτόν είχε παραμείνει ολοκληρωτικά παράλυτος και άφωνος. Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου ομιλίες αντίστοιχου περιεχομένου και στις Ένοπλες Δυνάμεις με συμμετοχή και εκπροσώπων του ΣΦΕΑ. Το 1991 στο κτίριο των βασανιστηρίων παρουσιάζεται έκθεση γελοιογραφίας και αρχίζουν οι επισκέψεις μαθητών σε αυτό. Το 1994 μετά από συνεχείς παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται δεκτό το αίτημα να ιδρυθεί στο χώρο Μουσείο Αντίστασης στα πλαίσια του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου . Το 1997 γίνεται τελικά από την Πολιτεία η αναγνώριση και επίσημα του χώρου και τεσσάρων κτιρίων του ως ιστορικού και διατηρητέου.

  Εντωμεταξύ από τον Σεπτέμβριο του 1992 , έχει αρχίσει ο αγώνας , για να μην παραχωρηθεί έκταση 13 στρεμμάτων του Πάρκου Ελευθερίας προς ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής. Αγώνας που παρά τις ενέργειες του Συνδέσμου - υπομνήματα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαφόρων φορέων στο Πολυτεχνείο, δεν τελεσφόρησε και δεν κατόρθωσε να αποτραπεί το γκρέμισμα του μικρού υπαίθριου Θεάτρου και η απομάκρυνση της προτομής του Μουστακλή, που έκτοτε είναι τοποθετημένη στην είσοδο του κτιρίου Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης. Άλλο θέμα που απασχόλησε τον Σύνδεσμο ήταν για χρόνια η αναγνώριση της νήσου Γυάρου επίσης ως μνημειακού χώρου και τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως πεδίο βολής οι ένοπλες δυνάμεις . Μετά από ενέργειες του ΣΦΕΑ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχτηκε το 1995 να γίνει επίσκεψη με πολεμικό πλοίο εκπροσώπων του Συνδέσμου, της ΕΦΕΕ, δημοσιογράφων και αντιστασιακών στο νησί . Επίσκεψη που δεν έγινε κατορθωτή λόγω ανέμων και μη καταλληλότητας της προβλήτας . Οι ενέργειες συνεχίστηκαν και προς την Νομαρχία Κυκλάδων , τον Δήμο Άνω Σύρου στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η ακατοίκητη Γυάρος και προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από μήνυμα του Πρωθυπουργού το 2001, στην καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση του ΣΦΕΑ στις 23 Ιουλίου και επίσκεψή του στη Γυάρο, ανακοινώθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταστήσει τη Γυάρο μνημειακό χώρο , σύμβολο μνήμης της αντιδικτατορικής πάλης και ανατέθηκε στο Υπουργείο Αιγαίου η συγκρότηση επιτροπής για την φιλοτέχνηση μνημείου που θα τοποθετηθεί στο νησί. Προεδρεύων της γνωμοδοτικής αυτής Επιτροπής ορίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΑ . Στις 17 Δεκεμβρίου του 2003, το Υπουργείο Αιγαίου σε ειδική ημερίδα, παρουσίασε τον προγραμματισμό για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αυτού χώρου των στρατοπέδων και λοιπών εγκαταστάσεων και τις προτάσεις της επιτροπής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για υλοποίηση της καθώς και ενέργειες απότισης τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας που εξορίστηκαν και φυλακίσθηκαν στο νησί. Σε συνάντηση του Συνδέσμου τον Νοέμβριο του 2005 με τον νέο Πρωθυπουργό τα αιτήματα για την υλοποίηση της μελέτης του Πολυτεχνείου για την Γυάρο και την παραχώρηση άλλου ενός κτιρίου στο Πάρκο Ελευθερίας βρήκαν την άμεση ανταπόκρισή του.

  Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος έλαβε πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωποι του παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις για το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας κατά του Συνταγματικού Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Τιμητική θέση επιφυλάχθηκε στον Πρόεδρο του Συνδέσμου δίπλα στον Κύπριο Πρόεδρο ενώ η ομιλία του μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ και πραγματοποίησε σειρά επαφών με προσωπικότητες του εκεί πολιτικού κόσμου.

  Ο ΣΦΕΑ συμμετέχει στις εκδηλώσεις "ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" και στα Συμπόσια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Λέρο, όπου στη διάρκεια της δικτατορίας λειτουργούσαν δύο στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων, στο Λακκί και στο Παρθένι.

  Παράλληλα στα πλαίσια των σκοπών του, ο ΣΦΕΑ αναγκάστηκε αρκετές φορές να καταγγείλει μέσω του Τύπου, υπομνημάτων στην Βουλή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο και τον ΟΗΕ, ενέργειες αστυνομικών οργάνων ή άλλων πράξεων της διοίκησης, όπως έρευνες σε σπίτια αντιστασιακών, μη επανόδου στο στράτευμα διωχθέντων από την δικτατορία αξιωματικών, αλλά και επαναφοράς και προαγωγής συνεργατών της δικτατορίας στο στράτευμα, την διοίκηση και την δικαιοσύνη, παραβίασης δικαιωμάτων πολιτών, ενάντια στην παραμονή ξένων στρατιωτικών βάσεων στην χώρα, αντίθεσης στις προσπάθειες αποφυλάκισης των πρωταιτίων και των βασανιστών της δικτατορίας, συμπαράστασης Τούρκων αγωνιστών. Επίσης κατήγγειλε κάθε πράξη περιστολής των Δικαιωμάτων στο όνομα της "τρομοκρατίας" Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Επιτροπή Προάσπισης Συνταγματικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία οργάνωσε με συμμετοχή όλων των κομμάτων πλην της Ν.Δ. και των μεγαλύτερων Συνομοσπονδιών εργαζομένων - ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΟΛΜΕ, ΕΙΝΑΠ κ.α- τον Δεκέμβριο του 1990 συνέντευξη τύπου και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρικό θέατρο ενάντια στο προωθούμενο ανάλογο νομοσχέδιο. Ο αγώνας συνεχίσθηκε και με τα ακολουθήσαντα νομοσχέδια και νόμους που με πρόσχημα πάντα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οδηγούσαν σε περιστολή αναφαίρετων ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τις αυθαίρετες συλλήψεις διευθυντών έξη ημερήσιων εφημερίδων γιατί δημοσίευσαν τον Σεπτέμβριο του 1991 προκήρυξη της παράνομης οργάνωσης "17Ν", τη δίωξη του Πρύτανη του Πολυτεχνείου το 1992 για δήθεν μη προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου… !, τη διαρροή στον τύπο, εγγράφου της Κρατικής Ασφάλειας το 1995, που ατεκμηρίωτα κατονόμαζε μεγάλο αριθμό αντιστασιακών "ως υπόπτων αναμείξεως σε εξτρεμιστικές ενέργειες" ! . Μέχρι και πρόσφατα καταγγέλλοντας την λειτουργία από τις ΗΠΑ, κατά παράβαση κάθε έννοιας και κανόνα δικαίου, του στρατοπέδου κρατουμένων χωρίς δίκη στο Γκουαντάμο, τις απαγωγές και κρατήσεις από την CIA Πακιστανών και άλλων εθνοτήτων πολιτών καθώς και την κατάθεση προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο του περιβόητου "αντικομουνιστικού μνημονίου" . Για το τελευταίο η διαμαρτυρία του Συνδέσμου διαβιβάστηκε μεταφρασμένη και στον Πρόεδρο και το όλο το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Προς πραγμάτωση του τελευταίου κατά σειρά αναγραφής στο καταστατικό του , μα και τόσο καίριου για την διατήρηση ενεργούς της Ιστορικής μνήμης, σκοπού της ύπαρξης του - την δημιουργία αρχείου , βιβλιοθήκης, μουσείου και κέντρου μελέτης και τεκμηρίωσης - ο Σύνδεσμος την τελευταία δεκαπενταετία καταβάλλει συστηματική προσπάθεια . ήδη έχει συγκροτήσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχείο Τύπου και υλικού της περιόδου, μια πρώτη σχετική έκθεση ντοκουμέντων που επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ με αυτό τροφοδοτούνται αρκετές αντίστοιχες εκδηλώσεις στους επετειακούς εορτασμούς κάθε χρόνο.

  Στα πλαίσια αυτής της συνεχώς και εντεινόμενης προσπάθειας ο Σύνδεσμος έχει εμπλουτίσει το αρχείο του με τις σπάνιες αεροφωτογραφίες του Στρατοπέδου της Γυάρου που το περιοδικό Stern είχε δημοσιεύσει τον Ιούλιο του 1967 ανατρέποντας τότε τους ισχυρισμούς της Δικτατορίας ότι δεν λειτουργούν στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων . Φωτογραφίες που ευγενικά παρεχώρησε το γερμανικό περιοδικό μετά από αίτημα του Συνδέσμου το 1993.

  Το 1996 το Συμβούλιο της Ευρώπης ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Συνδέσμου για την απόκτηση αντιγράφων όλου του υλικού των υποθέσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια της δικτατορίας με τις οποίες ασχολήθηκε .

  Το 2000 οι προσπάθειες συγκέντρωσης αρχειακού υλικού συστηματοποιούνται με επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Οικονομικών, Σύμβαση Ερευνητικού Προγράμματος, την επιστημονική κάλυψη του οποίου ανέλαβε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την διοικητική και διαχειριστική διεκπεραίωση το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Σκοπός του όλου προγράμματος η δημιουργία ιστορικής συνείδησης, μεσα από την προαγωγή της ιστορικής γνώσης, η τεκμηρίωση των στοιχείων που αναδεικνύουν τον ρόλο των επίορκων αξιωματικών της σχέσης και του ρόλου του ξένου παράγοντα στην εγκαθίδρυση και διατήρηση του δικτατορικού καθεστώτος , η μελέτη των αντιστασιακών οργανώσεων και των ενεργειών τους κατά του καθεστώτος η υποστήριξη που παρείχαν σ' αυτές οι λαοί και οι πολιτικές δυνάμεις ξένων χωρών , η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στις δράσεις αυτού του προγράμματος , οι αρχειονόμοι μετά παρεμβάσεις στον Υπουργό Δικαιοσύνης εγκαταστάθηκαν στο αρχείο των Δικαστικών Φυλακών του Κορυδαλλού και ψηφιοποίησαν 457 φακέλους κρατουμένων εκεί και 275 κρατουμένων στις φυλακές της Αίγινας, η αντίστοιχη ερευνητική εργασία στο αρχείο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού δεν έγινε κατορθωτή λόγω των διεξαγόμενων τότε δικών στο εκεί κτίριο, Ψηφιοποιήθηκε επίσης το Μητρώο των Μελών του Συνδέσμου, ο κατάλογος των συλληφθέντων την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος, των αντιστασιακών οργανώσεων , των τόπων φυλακίσεων, κρατήσεων και εξοριών.

  Σήμερα στη συνέχεια της προσπάθειας στο χώρο του κολαστηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ λειτουργεί όπως προείπαμε, μια στοιχειώδεις έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού ενώ έχει συγκεντρωθεί ένας αξιόλογος πρώτος όγκος τεκμηρίων που περιλαμβάνει οπτικό και εικαστικό υλικό, δικογραφίες της περιόδου, έντυπα 'παράνομου' αντιστασιακού τύπου, αλληλογραφίες κρατουμένων , αντικείμενα και μελέτες για την δικτατορική περίοδο.

  Η αξιοποίηση και λειτουργική οργάνωση αυτού του υλικού, καταλογοποίηση, αρχειοθέτηση, ψηφιοποίηση και ανάρτησής του μέσω Ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, αποτελεί την πρώτη ενέργεια για την απαρχή λειτουργίας ενός σύγχρονου Μουσείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

  Προς αυτή την κατεύθυνση μετά από υποβολή πρότασης του Συνδέσμου προς την "Κοινωνία της Πληροφορίας", η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, ανέλαβε με δημόσιο διαγωνισμό την πρώτη φάση του έργου, συγκροτώντας, μια ομάδα ειδικών και έμπειρων επιστημόνων - ερευνητών , ικανή να φέρει σε πέρας αυτό το έργο .

  Το διακύβευμα δημιουργίας ενός οπτικό- ακουστικού, ψηφιακού και συνάμα βιβλιογραφικού και αρχειακού οδηγού, των αξιολογικά - με επιστημονικά κριτήρια - 6000 οργανωμένων τεκμηρίων και ανάρτησής του στο Διαδίκτυο, έχει ολοκληρωθεί. Το έργο υποστηρίζει, μια ιστορικό- πολιτική προσέγγιση της δικτατορικής 7ετίας , ένα αναλυτικό χρονολόγιο της και μια εκτενής βιβλιογραφία . Αποτελεί δε ένα ήδη πρόσφορο μέσο για τους νέους ανθρώπους κατανόησης της σημασίας μιας σημαντικής και τραυματικής περιόδου της Ιστορίας μας , γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την διαμόρφωση της πολιτικής και δημοκρατικής τους ταυτότητας.

  Η ταυτόχρονη απόδοση όλου αυτού του έργου και στα Αγγλικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις διεθνούς αξιοποίησης του ερευνητικά.

  Προφανώς η προσπάθεια του ΣΦΕΑ είναι πρόθεση του να συνεχισθεί, εμπλουτιζόμενη διαρκώς με νέο αρχειακό υλικό κυρίως αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα που καλούνται να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

   Όπως θα συνεχισθεί και η ποικιλόμορφη παρουσία και δράση του, στο πολιτισμικό και πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

   Ήδη έχουν προγραμματισθεί σειρά εκδηλώσεων την περίοδο της μαύρης επετείου συμπλήρωσης 40 χρόνων από την εκδήλωση του Χουντικού Πραξικοπήματος. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 17 Απριλίου με έκθεση ντοκουμέντων που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την 22α Απριλίου . Κατά την διάρκεια της θα παρουσιαστούν τα βιβλία : "Γράμμα από την φυλακή" (επανέκδοση) του καθηγητή Γ. Α Μαγκάκη. "Ανθρωποφύλακες" (επανέκδοση) του Π. Κοροβέση και του αντιπλοιάρχου ε.α. Αν. Κακαρά "οι Έλληνες Στρατιωτικοί. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στην μεταπολεμική Ελλάδα". Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με ένα διήμερο Συμπόσιο στο οποίο θα αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες : Ο ρόλος του Ξένου παράγοντα και η εμπλοκή του στην Ελλάδα , το μισό του ουρανού στην αντίσταση, τα μηνύματα της αντιδικτατορικής αντίστασης και η υπεράσπιση της Λαϊκής Κυριαρχίας τότε και τώρα καθώς και η παρουσίαση από τον Δήμαρχο Αθηναίων ,τον Πρόεδρο του ΣΦΕΑ , τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής και την Επιστημονική Ομάδα το έργο "Καταλογοποίηση, Αρχειοθέτηση, Ψηφιοποίηση και Παρουσίαση μέσω ιστοσελίδας του Διαδικτύου του Ιστορικού Αρχείου του ΣΦΕΑ."