ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ στα γραφεία του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974

Πραγματοποιήθηκε στις (17-10-2019) η προγραμματισμένη επίσκεψη μαθητών του 1ου Λύκειου Καισαριανής, που είχαν προηγουμένως επισκεφτεί την έκθεση της Βουλής για την Απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη του 1944 (η έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων), ήρθαν και στα γραφεία του Σ.Φ.Ε.Α. για ξενάγηση στο χώρο και για συζήτηση με τους υπεύθυνους του συνδέσμου, για τη δικτατορία και το αντιδικτατορικό κίνημα.

 

Στο στιγμιότυπο της φωτογραφίας, η αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ Δώρα Καλλιπολίτη εξηγεί στους μαθητές τι ήταν ο χώρος αυτός που τώρα βρίσκονται, τους δείχνει τα τότε κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους μιλά για τους αγωνιστές που κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν σε αυτά, και τους ενημερώνει για την ιστορία των ντοκουμέντων που είναι αναρτημένα στους τοίχους των κελιών. (φωτογραφίες φυλακών, κατάσταση με τους τόπους κράτησης - εξορίας, φωτογραφίες    αγωνιστών, κινητοποιήσεων, εφημερίδων της εποχής, καταστάσεις πολιτικών κρατουμένων, φωτογραφίες από την κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου, κλπ ).

episkepsh mathiton toy 1oy lykeioy kesarianis sta grafeia sfea 2019 4

Στη φωτογραφία, η συζήτηση με τους μαθητές μπροστά από τα κελιά, μπροστά από το κελί που κρατήθηκε ο Σπύρος Μουστακλής και πολλοί άλλοι αγωνιστές.