ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ. ΕΘ. ΑΜΥΝΑΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 1967-1974 (25/05/2018)

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Η σημερινή Ημερίδα με θέμα «Η αντιδικτατορική αντίσταση στο Στρατό 1967-1974», ενισχύει την ιστορική αποκατάσταση της εικόνας των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλει στην ανάδειξη του ρόλου των στρατιωτικών στελεχών που αντιστάθηκαν στη δικτατορία.
Η στρατιωτική δικτατορία, το φασιστικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα μας στις 21 Απριλίου 1967, ήταν ενέργεια μιας μερίδας επίορκων αξιωματικών αλλά όχι των Ενόπλων Δυνάμεων ως σύνολο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν τον καταναγκασμό που υπέστη η ελληνική κοινωνία και μέλη τους υπέστησαν διώξεις, όπως και οι άλλοι αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Ως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δίνουμε ειδικό βάρος στη διάσωση και τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, μνήμη που αντιστέκεται στο φασισμό και υπηρετεί τη Δημοκρατία, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της έννοιας και του περιεχομένου της Εθνικής Άμυνας. Εθνική Άμυνα χωρίς ενεργή ιστορική μνήμη σταδιακά θα απολέσει τα χαρακτηριστικά της, θα αποδυναμωθεί και θα γίνει ένα άδειο κέλυφος.
Κλείνοντας αυτό το χαιρετισμό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι σημερινές Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλα τους τα επίπεδα, έχουν πλήρη επίγνωση του ρόλου και της αποστολής τους, υπηρετούν τη δημοκρατία και διασφαλίζουν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα αποτελούν παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή που περιβάλλεται από αστάθεια και πολέμους. Υπό την έννοια αυτή υπηρετούν την ειρήνη που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και την ευημερία.