Ομιλια ΑΔΑΜ ΔΡΑΓΑ στην εκδήλωση για την αντιδικτατορική αντίσταση στο στρατό, Θεσσαλονίκη 25-5-2018

Κυρίες και κύριοι,
Η διοίκηση του συνδέσμου «Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974» χαιρετίζει την παρουσία σας στη σημερινή μας ημερίδα. Τιμάμε τους αξιωματικούς και οπλίτες του στρατού μας που, στα δύσκολα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας, τίμησαν τη στολή τους, αγωνίστηκαν για Δημοκρατία και Ελευθερία, για την αξιοπρέπεια της χώρας μας, για την ανατροπή της χούντας.
Δεν ξεχνάμε! Στις 25 Μαΐου 1973 οι δικτάτορες δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα που άνοιξε βαθιές ρωγμές. Τιμάμε το κίνημα του Ναυτικού. Τη θαρραλέα ενέργεια του αντιτορπιλικού «Βέλος». Τιμάμε τον αείμνηστο κυβερνήτη του, Νίκο Παπά, τους αξιωματικούς και ναύτες, που με την αντίδρασή τους στη Χούντα έστειλαν μήνυμα ανά τον κόσμο - ιδιαίτερα σ’ εκείνους που τη στήριζαν - πως ούτε ο στρατός ούτε ο λαός τους θέλει.
Στη συνέχεια η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η τραγωδία της Κύπρου, τους έστειλαν στον αγύριστο.
Σήμερα ανάμεσά μας, βρίσκονται αξιωματικοί, μέλη του πληρώματος του «Βέλους», που τα ονόματά τους λαμπρύνουν τις σελίδες του αντιδικτατορικού μας αγώνα. Τους τιμάμε!
Κυρίες και κύριοι,
Με την σημερινή μας εκδήλωση δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εκδηλώσεων του συνδέσμου μας.
Η αντίσταση των αξιωματικών και οπλιτών κατά της δικτατορίας μέσα στο στρατό, ενώ είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό κεφάλαιο, δεν έγινε γνωστό, δεν προβλήθηκε, σε όλη του την έκταση. Ένας βασικός λόγος ήταν πως η χούντα έκρυβε τις διάφορες αντιδράσεις και κινήσεις μέσα στο στρατό.
Εκατοντάδες αξιωματικοί διώχτηκαν, βασανίστηκαν άγρια, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν. Οι αείμνηστοι Σπύρος Μουστακλής και Γιώργος Παναγούλης έχασαν τη ζωή τους.
Ακούγαμε τα ονόματά των Οπρόπουλου, Ζαρκάδα, Βαρδάνη και δεκάδων άλλων και όλοι παίρναμε κουράγιο, μα και το μήνυμα πως οι δικτάτορες ήταν μια χούφτα συνωμοτών, πως μέσα στο στράτευμα υπάρχει αντίδραση. Τον Άγγελο Πνευματικό τον γνωρίσαμε στα προαύλια των φυλακών Επταπυργίου. Την ίδια απανθρωπιά και σκληρότητα της φυλακής ζούσαμε...
Αγαπητοί συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του αντιδικτατορικού μας αγώνα έγραψαν οι φαντάροι που, ενώ κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα, έφτανε πριν από αυτούς στον στρατώνα ο προσωπικός τους φάκελος κοινωνικών φρονημάτων με τους χαφιεδισμούς κι ένα σωρό βλακείες.
Στη συνέχεια η σκευωρία ήταν εύκολη υπόθεση. Εφάρμοσαν τη γνωστή συνταγή: «Παραπέμπεται εις το στρατοδικείον για απόπειρα προσηλυτισμού ανυπόπτων στρατιωτών, δια την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την αντροπήν του πολιτεύματος, κλπ.»
Πλήθος καταδικαστικές αποφάσεις που, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν ξεχνάμε τους φοιτητές που η χούντα διέκοψε την αναβολή τους λόγω σπουδών και τους έστειλε στις παραμεθόριες περιοχές.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό. Για το σύνδεσμό μας η Ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα δεν αποτελεί απλώς μια αφήγηση απέναντι στη λήθη. Αντίθετα σημαίνει μνήμη, μαρτυρίες πόνου, αλήθειες που καίνε, ανθρώπινες στάσεις που προέκυψαν από τη δράση των αγωνιστών κατά της χούντας.
Χρέος μας είναι, να τα βγάλουμε όλα στο φως, να παραδοθούν στις επόμενες γενιές διότι δείχνουν τον γνήσιο πατριωτισμό, μακριά από ανταλλάγματα, αντιπαροχές και ψευτοεθνικισμούς.
Να γιατί ο σύνδεσμος μας ζητάει επίμονα να μας δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσουμε σε χώρο ιστορικής μνήμης μια «ακτίνα» των φυλακών Επταπυργίου, σε συνεργασία με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Το χρωστάμε στους συναγωνιστές μας και τους πολίτες της πόλης. Ελπίζω το Υπουργείο Πολιτισμού να παραμερίσει γραφειοκρατίες και μικροσκοπιμότητες και να ανταποκριθεί στο αίτημά μας.
Το ίδιο οφείλει να κάνει και για την αξιοποίηση των αρχείων των φυλακών Επταπυργίου που τόσα χρόνια είναι παραπεταμένα στις φυλακές Διαβατών και σαπίζουν. Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη διάσωσή του.
Αγαπητοί συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Ο λόγος που θέλουμε να βγουν όλα στο φως, στην έρευνα και στην κριτική, ασφαλώς είναι κατανοητός. Συμβαδίζει με το βαθύτερο νόημα και την ουσία της αντίστασης κατά του σκοταδισμού, του εθνικισμού, της εθνικής μας ταπείνωσης.
Τα προχθεσινά γεγονότα, οι βιαιοπραγίες κατά του πρώτου πολίτη της πόλης κ. Μπουτάρη, πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Όταν στον εκλεγμένο από την πλειοψηφία των δημοτών δήμαρχο, τολμούν και τραμπουκίζουν, κανένας μας δεν είναι ασφαλής. Οι προπηλακισμοί απευθύνονται σ’ εμάς, στον καθένα μας ξεχωριστά.
Οι εν λόγω παλικαράδες δεν μας επιτρέπουν να έχουμε διαφορετική σκέψη, μια που πιστεύουν πως κατέχουν τη μοναδική αλήθεια, την καθαρότητα και αισθάνονται θεματοφύλακες, σωτήρες της! Σ’ αυτές τις αντιλήψεις, χειροδικίες, κραυγές, αν στήσουμε το αυτί μας, κάτι θα θυμηθούμε. Τις έχουμε ξανακούσει...
Αγαπητοί συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Ο σύνδεσμος μας δεν είναι σχολιαστής ή παρατηρητής των γεγονότων που διαδραματίζονται στην πόλη και στη χώρα μας. Είναι σύνδεσμος που τα μέλη του βγήκαν μέσα από τον αντιδικτατορικό αγώνα. Καθαρά αντιφασιστικός!
Τα μέλη μας έχουν διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές προσεγγίσεις μεταξύ τους. Συναντιόμαστε όμως στο κεντρικό μας σύνθημα και στόχο. ΠΟΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! Το σύνθημά μας αυτό το προβάλλουμε στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στις αφίσες, στις στάσεις των λεωφορείων. Εδώ πάνω, σ’ αυτό το στόχο, επιβάλλεται να πετύχουμε την πιο μεγάλη συσπείρωση, προβάλλοντας τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του αντιρατσισμού, της επικοινωνίας και συνεργασίας των ανθρώπων. Κόντρα στο σκοταδισμό, το μίσος, τους τραμπουκισμούς..
ΠΟΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!