ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Πάνω σε δελτία τύπου

ΠΑΜ δικη των 17

 

ΠΑΜ δικη των 39

Προς

κ. Πρόεδρο Δ.Σ. της ΔΕΘ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 17 Νοεμβρίου 2021 συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του ΕΜΠ Πολυτεχνείου στην Αθήνα και την κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τον Νοέμβριο του 1973.

Ο Σύνδεσμός μας, στο πλαίσιο της ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα και στην πόλη μας – που πλήρωσε βαρύ τίμημα στα ‘πέτρινα χρόνια’ της χούντας - αποφάσισε να τιμήσει τους πάνω από εκατό συναγωνιστές/τριες μας που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στο Πολωνικό περίπτερο της ΔΕΘ - λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαζομένων - από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς /ές δεν ζουν πια.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν,

  • να πραγματοποιήσουμε τελετή μνήμης μπροστά στην είσοδο του Πολωνικού περιπτέρου στις 17 Νοεμβρίου, στις 12.00΄ το μεσημέρι.
  • να τοποθετηθεί στο χώρο αυτό ένας ‘δείκτης μνήμης’ που να πληροφορεί τους επισκέπτες της ΔΕΘ ότι το Πολωνικό περίπτερο, στα σκοτεινά χρόνια της επτάχρονης τυραννίας, ήταν ‘βήμα’ αντίστασης και υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στην καταπάτησή τους από τους δικτάτορες.

Ευελπιστούμε για την αποδοχή του αιτήματος και της πρότασής μας.

Αθήνα 8-11-2021