"Έφυγε" από τη ζωή το μέλος του ΣΦΕΑ ΤΑΣΟΣ ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗΣ

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Τάσο Πασχαλούδη

   Μέσα σε κλίμα οδύνης αλλά και περηφάνιας, συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι, χτες το πρωί, έδωσαν τον τελευταίο χαιρετισμό στον σύντροφο Τάσο Πασχαλούδη, που πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 87 χρόνων. Παραβρέθηκαν στην πολιτική του κηδεία που έγινε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, τον τόπο που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Οι σύντροφοί του, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στάθηκαν τιμητική φρουρά στο φέρετρό του, που ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του Κόμματος, ενώ πάνω του απόθεσαν τον «Ριζοσπάστη» που στο πρωτοσέλιδό του ανακοίνωνε την έναρξη του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ χαιρετιστήριο έστειλε το ΔΣ του ΣΦΕΑ '67 - '74.

Τον επικήδειο εκφώνησε η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. «Νιώθουμε περηφάνια, είπε, γιατί η ζωή το έφερε και παλέψαμε πλάι πλάι με τον σύντροφο, γιατί ο σ. Τάσος "έφυγε" όπως πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή: Ορθοστατών και ορθοβαδίζων, όρθιος και αλύγιστος, γιατί εκπροσωπούσε μια αδούλωτη, ηρωική και απροσκύνητη γενιά.

Όλη η ζωή του σ. Πασχαλούδη ήταν ένας διαρκής αγώνας στις γραμμές του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Μέχρι το τέλος της πολυτάραχης ζωής του έδινε το "παρών" σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, σε όλες τις μάχες που έδωσαν το Κόμμα μας και το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Οι σύντροφοί του στην Ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης θα θυμόμαστε πάντα και θα εμπνεόμαστε από τον ακούραστο, επίμονο και μειλίχιο σύντροφο, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για την Οργάνωση και το Κόμμα έδινε εμπειρίες, κουράγιο και δύναμη». Και διαβεβαίωσε ότι «στο δρόμο που και εσύ πορεύτηκες, οι φάλαγγες θα πυκνώσουν. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναπληρωθούν απώλειες σαν τη δική σου. Όπως κι εσύ, έτσι κι εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είμαστε αμετανόητα ταγμένοι στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Τάσο Πασχαλούδη και απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στον γιο του Πασχάλη και στην οικογένειά του.

Ο Τάσος Πασχαλούδης στα 10 του χρόνια ήταν οργανωμένος στα Αετόπουλα και στα 18 στη Νεολαία της ΕΔΑ. Μέλος του Κόμματος από το 1958 τίμησε αυτή του την ιδιότητα για 63 ολόκληρα χρόνια.

Από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες και παράλληλα έδωσε όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος, για καλύτερες μέρες για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Αναδείχθηκε κορυφαίο στέλεχος του αγροτικού κινήματος, πρωτοπόρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις από την προδικτατορική ακόμα περίοδο μέχρι και τελευταία. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ακτημόνων Σίνδου, μέλος της διοίκησης της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και του ΔΣ της ΚΥΔΕΠ, της διοίκησης της ΕΛΒΙΖ, αντιπρόσωπος στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας Σίνδου και το 1994 υποψήφιος δήμαρχος. Για πολλά χρόνια κοινοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Συνελήφθη το 1967 και έμεινε 3,5 συνολικά χρόνια στις εξορίες (πρώτα στη Γυάρο και ύστερα στη Λέρο) και στις φυλακές.

Χωρίς καμιά ταλάντευση υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, τόσο το 1968 στην εξορία, όσο και την περίοδο 1991 - 1992. Πρωτοστάτησε καθοριστικά στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη την Υπαιθρο της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη κομματική κρίση του '91 - '92.

Υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες θέσεις, ως μέλος Αχτιδικών Επιτροπών, της Νομαρχιακής Επιτροπής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλονίκης.

*Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη 25 /6ου/2021

Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

                           Για το ΔΣ του «ΣΦΕΑ 1967-1974»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ