Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη

61 χρόνια μετά τη δολοφονία του

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 1963 ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης έπεφτε στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου-Ερμού, θανάσιμα τραυματισμένος από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, που εφόρμησαν εναντίον του με «τρίκυκλο». Κλινικά νεκρός 'ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης', θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27/5/1963 στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Την τύχη του Λαμπράκη παραλίγο να έχει και ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, που είχε χτυπηθεί από τους παρακρατικούς 'αντιφρονούντας' που πολιορκούσαν τα γραφεία του «Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», όπου γινόταν η συγκέντρωση των «Φίλων της Ειρήνης».  Ό,τι δεν κατάφεραν οι παρακρατικοί τραμπούκοι που κακοποίησαν τον Γ. Τσαρουχά, θα το καταφέρει πέντε χρόνια αργότερα η Χούντα: Στις 9/5/1968, στο ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ στο Γ΄Σ.Σ., - σήμερα Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - οι δήμιοι της Χούντας θα βασανίσουν έως θανάτου το Γιώργη Τσαρουχά.

Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν βασικός κρίκος μιας μακριάς αλυσίδας συνωμοσιών και εγκλημάτων με στρατηγικό στόχο την επιβολή δικτατορίας. Γιατί 'το τρίκυκλο ήταν της χούντας', όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ ο Γιώργος Μπέρτσος και ο Γιάννης Βούλτεψης που, μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο, αποτέλεσαν συμβολικά 'το δημοσιογραφικό αντι-τρίκυκλο', οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαλεύκανση του στυγερού αυτού πολιτικού εγκλήματος.

Ήδη από το 1962, ο Γ. Γεωργαλάς, ο θεωρητικός εγκέφαλος της χούντας, είχε εισηγηθεί στην ΚΥΠ την οργάνωση 'αντισυγκεντρώσεων προς εξουδετέρωσιν των κομμουνιστών υπό καταλλήλων προσώπων' - όπως, π.χ., ήταν η ψευδεπίγραφη αντικομμουνιστική συμμορία 'Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος' του δωσίλογου 'φον' Ξενοφώντα Γιοσμά. Την εκπόνηση των σχεδίων για τις αντισυγκεντρώσεις είχε αναλάβει η λεγόμενη 'Αφανής Επιτροπή', που είχε συσταθεί, μετά την εκλογική επιτυχία της ΕΔΑ το 1958, με την επίβλεψη - χρηματοδότηση της CIA. Από αυτό το 'επιτελείο του εγκλήματος', στο οποίο συμμετείχε και ο κατοπινός αρχιπραξικοπηματίας Παπαδόπουλος, προήλθε το κατεπείγον σήμα του ΓΕΣ προς τις στρατιωτικές μονάδες, στις 24.5.1963, με τίτλο 'Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ', που υπέγραφε ο στρατοδίκης της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ συνταγματάρχης Απ. Ζαλαχώρης. Ξεπερνώντας σε κυνισμό την κατάπτυστη ανακοίνωση της Χωροφυλακής και τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου ότι ο Λαμπράκης 'έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος' (!), ο Ζαλαχώρης θριαμβολογούσε για τη δολοφονία του, αφού τάχα 'ο λαός της Θεσσαλονίκης, προκληθείς υπό των ερυθρών πρακτόρων, έδωσε την απάντησίν του' (!).

Αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης μας οι αλαζονικές δικαιολογίες του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα ‘Απομνημονεύματα’ του για τον 'θάνατον του ασήμαντου και ανύπαρκτου ως πολιτικού παράγοντος Λαμπράκη...Φαίνεται ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί οργανωμένοι, που είχαν ως σκοπόν όχι να δολοφονήσουν, αλλά να 'στραπατσάρουν', όπως έλεγαν, τον Λαμπράκη και να προκαλέσουν σύγχυσιν μεταξύ των κομμουνιστών. (!)

Οι ηθικοί αυτουργοί των παρακρατικών τραμπούκων που ανέλαβαν την εξόντωση του 'μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης', παρέμειναν στο απυρόβλητο: Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1967, μετά από δίκη 68 ημερών, το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τους αξιωματικούς της Χωροφυλακής που συμμετείχαν στη διάπραξη του εγκλήματος και στη συγκάλυψή του. Γι’ αυτό ο εισαγγελέας της έδρας Παύλος Δελαπόρτας, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, την παρομοίασε με 'φως εξηντλημένης ηλεκτρικής στήλης' !

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, 61 χρόνια μετά, παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους χιλιάδες νέους και νέες που ακολούθησαν τα βήματα του μέσα από τις γραμμές της 'Δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη', αλλά και για τους σημερινούς/ές παραμένει σύμβολο της Ελευθερίας και της Ειρήνης, που δοκιμάζονται σκληρά από τους πολεμοκάπηλους και τις αγοραίες πολιτικές των κυβερνήσεων σε Ανατολή και Δύση.

Χαιρετίζουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εκπαιδευτικούς των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που, παρά την καταστολή και τις μακαρθικού τύπου διώξεις, υπερασπίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δική του πατρίδα, απέναντι στην επιχείρηση γενοκτονίας και λιμοκτονίας που έχει εξαπολύσει η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου με τις 'πλάτες' των συμμάχων της.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ – ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ!

Ο Σύνδεσμό μας, τιμώντας τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του, στη διασταύρωση των οδών Ερμού – Σπανδωνή, την Τετάρτη 22 Μαϊου, στις 11 π.μ.

Αθήνα 2Ο-5-2024