Πεπραγμένα 2023-2024 του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974

Πεπραγμένα 2023-2024 του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974

(Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στη Γ.Σ. της 26-5-2024)

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, που αναδείχτηκε στις εκλογές στις 11/6/2023, συγκροτήθηκε σε σώμα στις 19/6/2023, μία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023, στις οποίες ψήφισε το 53,7% του εκλογικού σώματος. Η αποχή σημείωσε το δυσοίωνο ρεκόρ του ιστορικά υψηλότερου ποσοστού σε εθνικές εκλογές, αφού άγγιξε το 41, 17%.

Η ΝΔ θεώρησε ‘λευκή επιταγή’ την ανανέωση της κυβερνητικής της θητείας με ποσοστό 40,56%, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων, μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας και στην επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλ. σε έναν νέο γύρο κοινωνικών περικοπών και λιτότητας, στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της περιβόητης ‘επενδυτικής βαθμίδας’. Το χειρότερο, την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Η ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου είναι ακόμα μια αρνητική εξέλιξη αυτών των εκλογών. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι ρίζες του φασισμού - ναζισμού βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα και στο κράτος, υπάρχουν διάφορα κέντρα και συμφέροντα που τους στηρίζουν. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι ο φασισμός - ναζισμός δεν καταστέλλεται με νομοθετικές παρεμβάσεις και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει καθημερινή υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 13 του Καταστατικού, κατέθεσε τον ενδιάμεσο – ετήσιο απολογισμό του, Ιούνιος 2023 - Μάιος 2024, που εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίασή του στις 10-5-2024, καταγράφοντας τη δράση και τις εκτιμήσεις του για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας:

- 2023 -

1. 15-6-2023, υπό τον τίτλο ΟΧΙ στην ‘ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ’ απέναντι στις γης τους ξερριζωμένους!, εκδώσαμε ανακοίνωση – καταγγελία για το έγκλημα ανοιχτά της Πύλου, τονίζοντας ότι: ‘Όσο οι ιθύνοντες της Ε.Ε θα φορτώνουν τις πολιτικές τους ευθύνες στις χώρες υποδοχής, τόσο θα μετράμε νεκρούς στις θάλασσές μας. Λύσεις θα υπάρξουν, μόνο αν είναι βασισμένες στις αρχές της αλληλεγγύης, της δίκαιης κατανομής, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

2. 29-6-2023, υποβάλαμε προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αίτημα συνάντησης για το ‘Χώρο Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης’ στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι ‘είναι αδιανόητο να γιορτάζουμε σε λίγες μέρες την 49η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και να βρισκόμαστε υπό έξωση (!) από ένα χώρο όπου μαρτύρησαν στα νύχια των δημίων της χούντας αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης'. Παράλληλα ζητήσαμε ‘να αρθεί το προσβλητικό καθεστώς της κατά παραχώρηση ‘φιλοξενίας’ μας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης’.

3. 29-6-2023 αποστείλαμε επιστολή προς την Μαρία Φαραντούρη και της προτείναμε να αφιερώσει τις συναυλίες της, στις 11-12/7/2023, στο Επταπύργιο στους πρώην πολιτικούς κρατούμενους του Γεντί Κουλέ, όπου πολλά μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974 (πολίτες, στρατιώτες, στρατιωτικοί) ‘σκληρές επέρασαν μέρες’, είτε ως υπόδικοι στο Τακτικό και Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης είτε ως κατάδικοι. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή.

4. 11-7-2023 στείλαμε ταυτόχρονα επιστολές:

-στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητώντας την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ώστε να εκτεθούν τα τεκμήρια που θα έχουν συλλεγεί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

-στον Δήμαρχο Ιωαννιτών, ζητώντας τη συνεργασία και την υποστήριξή του για την παραχώρηση δημόσιου χώρου στο κέντρο των Ιωαννίνων, ώστε να στεγαστεί και να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση ‘Χώρος Μνήμης Αντιδικτατορικού Αγώνα 1967 -1974’ στην περιοχή της Ηπείρου. Ο Δήμαρχος απάντησε θετικά στο αίτημά μας.

5. 20- 7 - 2023, εκδώσαμε ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ για τα 49 χρόνια από την κατάρρευση της Χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, θυμίζοντας ότι ‘Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία’ και χαιρετίζοντας τους αγώνες των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά, στην αξιοπρεπή ζωή, στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Για την υπεράσπιση και ανάκτηση από το Δημόσιο των κοινών αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα αρπακτικά των funds.

Με το πνεύμα αυτό, καλέσαμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις νεολαιίστικες οργανώσεις, να προχωρήσουμε στη συν-διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από το 1973, τη χρονιά – ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα.

6. 23 Ιουλίου 2023, τιμώντας όσους, όσες αγωνίστηκαν για την ανατροπή του τυραννικού καθεστώτος, πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο μπροστά στην έδρα μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τεχνική και οικονομική υποστήριξη των οργανισμού του Δήμου Αθηναίων ΟΠΑΝΔΑ και της ‘ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Α.Ε.’.

7. 24-8-2023 εκδώσαμε Δελτίο Τύπου για την απώλεια του συναγωνιστή μας Θανάση Αλεξάκη.

8. 28-8-2023, υπό τον τίτλο ‘Όχι στη μισή δουλειά-μισή ζωή’ εκδώσαμε Δελτίο Τύπου με το οποίο καταγγείλαμε το κυβερνητικό ν/σ ‘μηδενικών εργασιακών δικαιωμάτων’ που επρόκειτο να ψηφιστεί στη Βουλή. Ταυτόχρονα καλέσαμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 9 Σεπτέμβρη, τονίζοντας ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η αλληλεγγύη των εργαζομένων .

9. 7-9-2023, πραγματοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 56η επέτειο της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη, στον τόπο της θυσίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη - πρώην Κωνσταντινουπόλεως 164α.

10. 8-9-2023, με Δελτίο Τύπου εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, καθώς και τη συμπαράστασή μας σε όσους εξακολουθούσαν να είναι εγκλωβισμένοι. Καλέσαμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς. Καταγγείλαμε την κυβέρνηση ότι, παρά τις έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις των ειδικών, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να θωρακίσει τις πόλεις και τα χωριά, να προστατέψει τους πολίτες.

11. 9-9-2023 έφυγε από κοντά μας στη Θεσσαλονίκη ο συναγωνιστής μας Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Δελτίο Τύπου).

12. 2-10-2023 το ΣτΕ, με την Α1712 απόφασή του, απέρριψε ως νομικά ‘απαράδεκτη’ την έφεση ακύρωσης που είχαν καταθέσει οι συναγωνιστές μας Αλ. Γρίμπας, Σπ. Σακέττας και Τρ. Μηταφίδης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία ακυρώθηκε η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αμπέρτου Ναρ.

13. 4-10-2023 πραγματοποιήσαμε, στην κατάμεστη αίθουσα ‘Μ. Αναγνωστάκης’ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα Πινοτσέτ, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, Κάρλος Μαργκότα. Συνδιοργανώτρια στην εκδήλωση ήταν η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στην Αθήνα, στις 5-10-2023, σε αντίστοιχη εκδήλωση του The press project στην Πάντειο, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

14. 10-10-2023 με ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ που με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, με τη στέρηση νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων και υπό το πρόσχημα της ‘αυτοάμυνας’, επιχειρεί την εθνοκάθαρση του αραβικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα τονίσαμε ότι ‘η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967 και τις αποφάσεις του ΟΗΕ’.

15. 11-10-2023 εκδώσαμε ψήφισμα υπέρ της αθώωσης έξι αντιφασιστών, μελών και φίλων της ‘Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (Ο.Ρ.Μ.Α.)’, που δικάζονταν μετά από μήνυση των Χρυσαυγιτών που τους είχαν επιτεθεί.

16. 15-10-2023 εκδώσαμε Δελτίο Τύπου για την απώλεια στη Θεσσαλονίκη της συναγωνίστριάς μας Γεωργίας Σαρηγιαννίδου- Παπαδοπούλου.

17. 18-10-2023, υπό τον τίτλο ‘Λευτεριά στην Παλαιστίνη τώρα!’, καταγγείλαμε με Δελτίο Τύπου την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Παράλληλα απαιτήσαμε να αποσυρθούν η φρεγάτα ‘Ψαρά’ και οι άλλες φρεγάτες από την περιοχή, να πάψει κάθε διευκόλυνση της χώρας μας προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Απαιτήσαμε την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και καλέσαμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

18. 23 -10 - 2023 αποχαιρετήσαμε την συναγωνίστριά μας Κατερίνα Κωτσάκη.

19. 25-10-2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας παρουσιάσαμε την ιστορική μελέτη του Δημήτρη Δαμασκηνού

και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Δημόσια Ιστορία” του Ε.Α.Π.

20. 27-10-2023 αποχαιρετήσαμε τη συναγωνίστριά μας Μαργαρίτα Γιαραλή (Δελτίο Τύπου).

21. 27-10-2023 στείλαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρόταση για την συνδιοργάνωση έκθεσης τεκμηρίων από τον Αντιδικτατορικό Αγώνα 1967 -1974 Φοιτητών - Καθηγητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πολιτών της Ηπείρου, καθώς και εκδήλωσης για την εξέγερση τον Νοέμβρη 1973.

22. 30-10-2023 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (απόφαση 13371) απέρριψε ‘ως κατ’ ουσίαν αβάσιμη’ την αγωγή των απογόνων του στρ. Αθ. Χρυσοχόου κατά των συναγωνιστών μας Αλ. Γρίμπα και Σπ. Σακέττα, για ‘προσβολή μνήμης νεκρού’, αφού από πληθώρα δημοσιευμάτων, ιστορικών συγγραμμάτων και μελετών προκύπτει η αγαστή συνεργασία του ‘οφθαλμού του Τσολάκογλου’ Αθ. Χρυσοχόου με τις ναζιστικές δυνάμεις Kατοχής. Με ανακοίνωσή μας – 'Ετυμηγορία στο ύψος της Ιστορίας'- χαρετήσαμε την δικαστική απόφαση.

23. 7-11-2023 εκδώσαμε Διακήρυξη για τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα ‘άλλα Πολυτεχνεία’, όπου τονίσαμε ότι: ‘Το Πολυτεχνείο είναι καταγεγραμμένο στη συνείδηση του λαού ταυτόχρονα ως σύμβολο αγώνα και ως κίνημα αμφισβήτησης της εξάρτησης της χώρας από ξένα συμφέροντα, υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας και κατάργησης της κοινωνικής εκμετάλλευσης.’

24. 8-11-2023, αποχαιρετήσαμε του συναγωνιστή μας Διαμαντή Μαυροδόγλου (Δελτίο Τύπου).

25. 14-11-2023 συμμετείχαμε με παρεμβάσεις στην καταληκτική συνεδρίαση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργάνωσε η Σχολή ΟΠΕ του ΑΠΘ, με θέμα: ‘50 Χρόνια Αργότερα: Το Εργατικό Κίνημα από τον Ψυχρό Πόλεμο και την Ελλάδα της χούντας, στο πλαίσιο του πολυ-κεντρικού κόσμου.’

26. Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ήταν πολύμορφες και όχι μια επανάληψη γνωστών επετειακών στερεοτύπων. Συνέπεσαν μάλιστα με την έκδοση μαρτυριών, αναλύσεων και εκτιμήσεων, που ανέδειξαν τον ‘αθησαύριστο πλούτο’ των μοναδικών εκείνων στιγμών. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή και οι πρωτοβουλίες εκπροσώπων της ‘γενιάς του Πολυτεχνείου’, ιδιαίτερα στον τριήμερο εορτασμό με επίκεντρο το ΕΜΠ, όπου ο Σύνδεσμός μας άσκησε και πάλι τον συνθετικό του ρόλο.

- Στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε έγκαιρα επιτροπή εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής, αποτελούμενη από: τον ΣΦΕΑ 1967-1974, τον ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΎ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ, τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΘ την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τους ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠΘ.

Πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις:

- Έκθεση φωτογραφίας / αντιδικτατορικών σκίτσων, πολιτική εκδήλωση και συναυλία με τραγούδια εποχής στην Πολυτεχνική Σχολή.

- Ανήμερα της επετείου: καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής και πορεία στο Αμερικανικό Προξενείο, με επικεφαλής τα πανό του Συνδέσμου μας.

- Ανταποκριθήκαμε επίσης σε αιτήματα σχολείων για ομιλίες / ξεναγήσεις στο Επταπύργιο και στο ΧΩΡΟ ΜΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  • - Στην ΠΑΤΡΑ στο διήμερο 15-17 Νοεμβρίου διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, έκθεση αδημοσίευτων ντοκουμέντων για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα στην Πάτρα και όσα έγιναν τον Νοέμβριο του 1973 και αμέσως μετά.

27. Στις 18 Νοέμβρη 2023 συμμετείχαμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού για ’την στήριξη του διαρκούς αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία, που απειλείται με γενοκτονία και εθνοκάθαρση από τη δολοφονική πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με εμπλοκή μάλιστα και της χώρας μας’.

28. 18-11-2023 με επείγουσα ανακοίνωσή μας Σώστε το αντιτορπιλικό ‘ΒΕΛΟΣ’, σύμβολο της αντίστασης στη Χούντα!’, εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς προσέκρουσε για δεύτερη φορά από τον Μάρτιο του 2023 στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα. Ζητήσαμε από το ΥΕΘΑ να πάψει να κωφεύει στα διαβήματά μας που προειδοποιούσαν ότι ‘η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής’ - και να ανταποκριθεί ‘στην καθολική απαίτηση των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του τότε Α/Τ ΒΕΛΟΣ, που αποτελούν και μέλη του Συνδέσμου μας, να επιστρέψει με ασφάλεια στο «ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», στο Π. ΦΑΛΗΡΟ.’

  1. 25-11-2023, η ‘Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντί-τίστασης(1967-1974) στη Θεσσαλονίκη’ και ο Σύνδεσμός μας πραγματοποιήσαμε στο Παρθένι Χαλκηδόνας εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Μαρκούλη, που πολυβολήθηκε εν ψυχρώ στη διάρκεια των διαδηλώσεων γύρω από το Πολυτεχνείο.

30. 1-12-2023 με Δελτίο Τύπου αποχαιρετήσαμε τον Βασίλη Βασιλικό, τον συγγραφέα του εμβληματικού ‘Ζ’ για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, που έγραψε ιστορία με την ομώνυμη, εμπνευσμένη ταινία του Κώστα Γαβρά και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

31. 5-12-2023 καταθέσαμε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σειρά εγγράφων, στο πλαίσιο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τις σοβαρές ζημίες που υπέστη το ΜΑΑ / ΒΕΛΟΣ.

32. 7-12-2023, συμμετείχαμε με χαιρετισμό στην εκδήλωση για την ‘‘Έμφυλη διάσταση στον αντιδικτατορικό αγώνα’, που διοργάνωσαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με ομιλήτριες συναγωνίστριες-μέλη του ΣΦΕΑ.

33. Στη συνεδρίασή του στις 8/12/2023, το Δ.Σ. αποφάσισε να απευθυνθεί σε κοινωνικούς φορείς και ιδιώτες που συμφωνούν και υποστηρίζουν τους σκοπούς και τη δράση του Συνδέσμου μας, και να ζητήσει τη συμβολή τους στην οικονομική στήριξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, (π.χ. παραγωγή ντοκιμαντέρ), στο πλαίσιο της ανάδειξης όλων των πλευρών της αντιδικτατορικής αντίστασης.

34. 13-12-2023 με επιστολή μας προς τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΛΘ Α.Ε. ζητήσαμε να παραμείνει το ‘ΜΑΑ / ΒΕΛΟΣ’ σε ασφαλές μέρος του λιμένα Θεσσαλονίκης.

35. 15-12-2023 εκδώσαμε ανακοίνωση για τον Προϋπολογισμό του 2024, χαρακτηρίζοντάς τον ‘διαιώνιση της λιτότητας και της φτώχειας’, και καλέσαμε τα μέλη μας, τους εργαζόμενους/ες, τους νέους/ες να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα, απαιτώντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

36. 15-12-2023 Το Δ.Σ. με επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ επανέφερε το αίτημά του να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί του για επείγοντα θέματα που απασχολούν τον Σύνδεσμό μας, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και άπτονται της διατήρησης της ιστορικής μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα.

Συγκεκριμένα για:

- την ασφαλή παραμονή του ιστορικού Α/Τ ΒΕΛΟΣ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

- την μόνιμη παραμονή της 'ΣΥΛΛΟΓΗΣ Σ.Φ.Ε.Α. - ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ' που λειτουργεί στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

37. 18-12-2023 συμμετείχαμε στην ημερίδα του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη  Δημοκρατία με θέμα: ‘Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά: το γεγονός και οι συνέχειές του. Νέες προσεγγίσεις’.

38. Με πραξικοπηματική τροπολογία τη κυβέρνησης σε ν/σ του υπουργείου Οικονομικών άλλαξε τη σύνθεση αλλά και τις αρμοδιότητες της εταιρείας του δήμου Αθηναίων 'Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ', πετώντας έξω τους εκπροσώπους του δήμου!

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, στη συνάντησή του με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα στις 26-12-2023, εξέφρασε όχι μόνο την αντίθεσή του στην παραπάνω νομοθέτηση που περιφρονεί την Αυτοδιοίκηση, αλλά και την έντονη ανησυχία του ως προς την χρηματοδότηση - υλοποίηση των μελετών του υπό δημιουργία Μουσείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τις μελέτες αυτές έχει εκπονήσει και έχει παραλάβει μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης η ‘Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε’. από τον Νοέμβριο του 2023.

Επίσης ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να δρομολογηθούν και να αναληφθούν από τον Δήμο Αθηναίων όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια και να δημοπρατηθεί η κατασκευή του Μουσείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Ο κ. Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στον Σύνδεσμό μας και εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεών του.

- 2024 -

39. 7–01–2024 καταγγείλαμε με ανακοίνωσή μας την κυβέρνηση, που, περιφρονώντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, προχωρεί στη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αντικατάστασή του από εκπαιδευτικά υποκατάστατα, που θα λειτουργούν με αγοραίους όρους, παρά την απατηλή – παραπλανητική ταμπέλα ‘μη κερδοσκοπικά ιδρύματα’. Ταυτόχρονα ο ΣΦΕΑ 1967-1974, ως φυσικός - ιστορικός φορέας των αγώνων του ‘15% για την Παιδεία’ και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάλεσε για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου ακύρωσης των κυβερνητικών σχεδιασμών.

40. 8-1-2024 έφυγε από τη ζωή ο συναγωνιστής μας Γεράσιμος Μπετσιμέας (Δελτίο Τύπου).

41. 8-1-2024 το Δ.Σ. ζήτησε να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ν. Χαρδαλιά, προκειμένου να προωθήσει τη δημιουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε κτήριο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με τον ν. 4474/2017 - ΦΕΚ 80/Α/7-6-2017. Η συνάντηση εκκρεμεί.

42. 21-1-2024 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ΝΟVUS και στις 24 -1-2024 στη Θεσσαλονίκη, στο Πολεμικό Μουσείο, κόψαμε τις πίτες του Συνδέσμου και δεξιωθήκαμε τους εκπροσώπους των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

43. 25-01-2024 έγινε συνάντηση του προεδρείου του Δ.Σ. με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνη Οικονόμου, ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την ανεμπόδιστη παραμονή του Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέχρι τις αρχές του 2025 και ότι, στη συνέχεια, θα μας δοθεί ο ίδιος χώρος για μόνιμη παραμονή. Όσον αφορά στο 'ΜΑΑ / ΒΕΛΟΣ', θα ρυμουλκηθεί στην Αττική για επισκευές και στη συνέχεια θα ελλιμενιστεί σε ασφαλές μέρος.

44. 30-1-2024 καταγγείλαμε με ανακοίνωσή μας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης γιαΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’, αφού απέρριψε την ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων - Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε ΄Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη’. Παράλληλα, απαιτήσαμε να αναθεωρήσει την αρνητική της στάση και να κάνει αποδεκτή την επαναφορά του αιτήματος της μετονομασίας.

45. 1-2-2024 καταγγείλαμε με Δελτίο Τύπου την 'βιομηχανία διώξεων' - πειθαρχικών και ποινικών – εις βάρος συνδικαλιστών εκπαιδευτικών.

46. 5-2-2024 αποχαιρετήσαμε τον Μακρονησιώτη συναγωνιστή Βασίλη Χελιδώνη (Δελτίο Τύπου).

47. 14-2-2024 οι μαθητές του ‘Ομίλου Προφορικής Ιστορίας’ του 1ου Γυμνασίου Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης παρουσίασαν στο Κέντρο Ιστορίας το ντοκιμαντέρ Όταν τα τείχη μιλούν, που δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Επταπύργιο: Όταν οι εμπειρίες των ανθρώπων γίνονται Ιστορία’, στο οποίο συμμετείχαν συναγωνιστές μας- πρώην κρατούμενοι στο Γεντί Κουλέ.

48. 24-2-2024, συμμετείχαμε στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του φοιτητή Γιάννη Καΐλη, από τους πρωτοστάτες της εξέγερσης του ΕΜΠ, που διοργάνωσε ο Δήμος Αράχωβας-Διστόμου.

49. 28-2-2024, με Δελτίο Τύπου χαιρετήσαμε ως ‘ελπιδοφόρο μήνυμα’ τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που ξεδιπλώθηκαν, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες λαού απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, παρά και ενάντια στην κραυγαλέα επιχείριση της κυβέρνησης να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια και τους ενόχους.

50. 12-3-2024 καταδικάσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο - Καμιά ανοχή στον φασιστικό όχλο! - την απόπειρα λυντσαρίσματος τρανς ατόμων από μια φασίζουσα ομάδα στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, καθώς και τις απειλές εναντίον των συντελεστών του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά” από ακροδεξιές συμμορίες.

51. 17-3-2024 καταγγείλαμε την αναίτια και απρόκλητη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθώς και την αυθαίρετη, χωρίς παρουσία εισαγγελέα σύλληψη στο σωρό 49 φοιτητών/τριών. Απαιτήσαμε να αφεθούν ελεύθεροι και να σταματήσει η δίωξή τους.

52. 20-3-2024 με αφορμή την συμπλήρωση στις 11 Απριλίου 60 χρόνων από την καθιέρωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1964, προτείναμε προς το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ. τη διοργάνωση σχετικής δημόσιας εκδήλωσης – συζήτησης, με τη συμμετοχή και μελών του Συνδέσμου μας που πρωτοστάτησαν στους αγώνες του ‘114’, του ‘15% για την Παιδεία’ και του Πολυτεχνείου. Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ.

53. 22-3-2024, εκφράσαμε ‘τον αποτροπιασμό και την βαθιά οδύνη μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, τονίζοντας ότι ’είναι θέση αρχής για μας η αυτονόητη καταδίκη κάθε τρομοκρατικής πράξης που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και στοχοποιεί αμάχους.’

54. 8-4-2024 εκδώσαμε ψήφισμα υπέρ της αθώωσης 10 δικαζόμενων αγωνιστών/τριών της ‘ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΥ’ (Ο.Ρ.Μ.Α.) και κατά της αστυνομικής απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

55. 8-4-2024 στην αίθ. εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας και στις 22-4-2024 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις εκδ. ΤΟΠΟΣ και την συμμετοχή έγκριτων ιστορικών, παρουσιάστηκε το βιβλίο-έρευνα του Δ. Βεριώνη, ‘Θάνατοι στη Χούντα, Δολοφονίες, αντιδικτατορική δράση, ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974’. Συγκινητική ήταν η παρουσία και συγκλονιστικές οι μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων.

56. 14-4-2024, με αφορμή την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό, επισημάναμε με Δελτίο Τύπου τον κίνδυνο που εγκυμονεί για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μ. Ανατολή αλλά και για την εύθραυστη παγκόσμια Ειρήνη. Απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο και να προχωρήσει στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής στις 22 / 12 / 2015 .

57. Την Πέμπτη 18–4–2024, εκδώσαμε Διακήρυξη για την 57η επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος, τονίζοντας ότι: ‘Οι μεταδικτατορικές δημοκρατικές – κοινωνικές κατακτήσεις δεν αποτελούν παραχωρήσεις των κυβερνήσεων της ‘μεταπολίτευσης’, αλλά είναι καρπός παρατεταμένων κοινωνικών αγώνων. Είναι ο ‘δικαιωματισμός’, όπως απαξιωτικά τον ονομάζουν οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι καθημερινά καταργούν εν ψυχρώ ιστορικές αλλαγές, - όπως η Δημόσια Δωρεά Παιδεία, που καθιερώθηκε πριν ακριβώς 60 χρόνια, χάρη στους αγώνες του ‘114΄ και του ‘15% για την Παιδεία’ - ή εμπορευματοποιούν το αναιμικό ΕΣΥ. Το χειρότερο, ως ‘πρόθυμοι και δεδομένοι σύμμαχοι’, όπως καμαρώνουν, συμμετέχουν ενεργά στην στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε. και στις πολεμικές επιχειρήσεις της ανίερης, ψυχροπολεμικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.’

Πεπραγμένα 2023-2024 του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974

(Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στη Γ.Σ. της 26-5-2024)

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, που αναδείχτηκε στις εκλογές στις 11/6/2023, συγκροτήθηκε σε σώμα στις 19/6/2023, μία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 25/6/2023, στις οποίες ψήφισε το 53,7% του εκλογικού σώματος. Η αποχή σημείωσε το δυσοίωνο ρεκόρ του ιστορικά υψηλότερου ποσοστού σε εθνικές εκλογές, αφού άγγιξε το 41, 17%.

Η ΝΔ θεώρησε ‘λευκή επιταγή’ την ανανέωση της κυβερνητικής της θητείας με ποσοστό 40,56%, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων, μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας και στην επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλ. σε έναν νέο γύρο κοινωνικών περικοπών και λιτότητας, στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της περιβόητης ‘επενδυτικής βαθμίδας’. Το χειρότερο, την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Η ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου είναι ακόμα μια αρνητική εξέλιξη αυτών των εκλογών. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι ρίζες του φασισμού - ναζισμού βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα και στο κράτος, υπάρχουν διάφορα κέντρα και συμφέροντα που τους στηρίζουν. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι ο φασισμός - ναζισμός δεν καταστέλλεται με νομοθετικές παρεμβάσεις και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει καθημερινή υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 13 του Καταστατικού, κατέθεσε τον ενδιάμεσο – ετήσιο απολογισμό του, Ιούνιος 2023 - Μάιος 2024, που εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίασή του στις 10-5-2024, καταγράφοντας τη δράση και τις εκτιμήσεις του για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας:

- 2023 -

1. 15-6-2023, υπό τον τίτλο ΟΧΙ στην ‘ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ’ απέναντι στις γης τους ξερριζωμένους!, εκδώσαμε ανακοίνωση – καταγγελία για το έγκλημα ανοιχτά της Πύλου, τονίζοντας ότι: ‘Όσο οι ιθύνοντες της Ε.Ε θα φορτώνουν τις πολιτικές τους ευθύνες στις χώρες υποδοχής, τόσο θα μετράμε νεκρούς στις θάλασσές μας. Λύσεις θα υπάρξουν, μόνο αν είναι βασισμένες στις αρχές της αλληλεγγύης, της δίκαιης κατανομής, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

2. 29-6-2023, υποβάλαμε προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αίτημα συνάντησης για το ‘Χώρο Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης’ στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι ‘είναι αδιανόητο να γιορτάζουμε σε λίγες μέρες την 49η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και να βρισκόμαστε υπό έξωση (!) από ένα χώρο όπου μαρτύρησαν στα νύχια των δημίων της χούντας αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντιδικτατορικής Αντίστασης'. Παράλληλα ζητήσαμε ‘να αρθεί το προσβλητικό καθεστώς της κατά παραχώρηση ‘φιλοξενίας’ μας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης’.

3. 29-6-2023 αποστείλαμε επιστολή προς την Μαρία Φαραντούρη και της προτείναμε να αφιερώσει τις συναυλίες της, στις 11-12/7/2023, στο Επταπύργιο στους πρώην πολιτικούς κρατούμενους του Γεντί Κουλέ, όπου πολλά μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974 (πολίτες, στρατιώτες, στρατιωτικοί) ‘σκληρές επέρασαν μέρες’, είτε ως υπόδικοι στο Τακτικό και Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης είτε ως κατάδικοι. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή.

4. 11-7-2023 στείλαμε ταυτόχρονα επιστολές:

-στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητώντας την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ώστε να εκτεθούν τα τεκμήρια που θα έχουν συλλεγεί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

-στον Δήμαρχο Ιωαννιτών, ζητώντας τη συνεργασία και την υποστήριξή του για την παραχώρηση δημόσιου χώρου στο κέντρο των Ιωαννίνων, ώστε να στεγαστεί και να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση ‘Χώρος Μνήμης Αντιδικτατορικού Αγώνα 1967 -1974’ στην περιοχή της Ηπείρου. Ο Δήμαρχος απάντησε θετικά στο αίτημά μας.

5. 20- 7 - 2023, εκδώσαμε ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ για τα 49 χρόνια από την κατάρρευση της Χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, θυμίζοντας ότι ‘Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία’ και χαιρετίζοντας τους αγώνες των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά, στην αξιοπρεπή ζωή, στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Για την υπεράσπιση και ανάκτηση από το Δημόσιο των κοινών αγαθών, όπως το νερό, η ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα αρπακτικά των funds.

Με το πνεύμα αυτό, καλέσαμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις νεολαιίστικες οργανώσεις, να προχωρήσουμε στη συν-διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από το 1973, τη χρονιά – ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα.

6. 23 Ιουλίου 2023, τιμώντας όσους, όσες αγωνίστηκαν για την ανατροπή του τυραννικού καθεστώτος, πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο μπροστά στην έδρα μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τεχνική και οικονομική υποστήριξη των οργανισμού του Δήμου Αθηναίων ΟΠΑΝΔΑ και της ‘ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Α.Ε.’.

7. 24-8-2023 εκδώσαμε Δελτίο Τύπου για την απώλεια του συναγωνιστή μας Θανάση Αλεξάκη.

8. 28-8-2023, υπό τον τίτλο ‘Όχι στη μισή δουλειά-μισή ζωή’ εκδώσαμε Δελτίο Τύπου με το οποίο καταγγείλαμε το κυβερνητικό ν/σ ‘μηδενικών εργασιακών δικαιωμάτων’ που επρόκειτο να ψηφιστεί στη Βουλή. Ταυτόχρονα καλέσαμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 9 Σεπτέμβρη, τονίζοντας ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η αλληλεγγύη των εργαζομένων .

9. 7-9-2023, πραγματοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 56η επέτειο της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη, στον τόπο της θυσίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη - πρώην Κωνσταντινουπόλεως 164α.

10. 8-9-2023, με Δελτίο Τύπου εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, καθώς και τη συμπαράστασή μας σε όσους εξακολουθούσαν να είναι εγκλωβισμένοι. Καλέσαμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς. Καταγγείλαμε την κυβέρνηση ότι, παρά τις έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις των ειδικών, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να θωρακίσει τις πόλεις και τα χωριά, να προστατέψει τους πολίτες.

11. 9-9-2023 έφυγε από κοντά μας στη Θεσσαλονίκη ο συναγωνιστής μας Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Δελτίο Τύπου).

12. 2-10-2023 το ΣτΕ, με την Α1712 απόφασή του, απέρριψε ως νομικά ‘απαράδεκτη’ την έφεση ακύρωσης που είχαν καταθέσει οι συναγωνιστές μας Αλ. Γρίμπας, Σπ. Σακέττας και Τρ. Μηταφίδης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία ακυρώθηκε η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αμπέρτου Ναρ.

13. 4-10-2023 πραγματοποιήσαμε, στην κατάμεστη αίθουσα ‘Μ. Αναγνωστάκης’ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα Πινοτσέτ, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, Κάρλος Μαργκότα. Συνδιοργανώτρια στην εκδήλωση ήταν η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στην Αθήνα, στις 5-10-2023, σε αντίστοιχη εκδήλωση του The press project στην Πάντειο, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

14. 10-10-2023 με ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ που με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, με τη στέρηση νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων και υπό το πρόσχημα της ‘αυτοάμυνας’, επιχειρεί την εθνοκάθαρση του αραβικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα τονίσαμε ότι ‘η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967 και τις αποφάσεις του ΟΗΕ’.

15. 11-10-2023 εκδώσαμε ψήφισμα υπέρ της αθώωσης έξι αντιφασιστών, μελών και φίλων της ‘Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (Ο.Ρ.Μ.Α.)’, που δικάζονταν μετά από μήνυση των Χρυσαυγιτών που τους είχαν επιτεθεί.

16. 15-10-2023 εκδώσαμε Δελτίο Τύπου για την απώλεια στη Θεσσαλονίκη της συναγωνίστριάς μας Γεωργίας Σαρηγιαννίδου- Παπαδοπούλου.

17. 18-10-2023, υπό τον τίτλο ‘Λευτεριά στην Παλαιστίνη τώρα!’, καταγγείλαμε με Δελτίο Τύπου την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Παράλληλα απαιτήσαμε να αποσυρθούν η φρεγάτα ‘Ψαρά’ και οι άλλες φρεγάτες από την περιοχή, να πάψει κάθε διευκόλυνση της χώρας μας προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Απαιτήσαμε την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και καλέσαμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

18. 23 -10 - 2023 αποχαιρετήσαμε την συναγωνίστριά μας Κατερίνα Κωτσάκη.

19. 25-10-2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας παρουσιάσαμε την ιστορική μελέτη του Δημήτρη Δαμασκηνού

και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Δημόσια Ιστορία” του Ε.Α.Π.

20. 27-10-2023 αποχαιρετήσαμε τη συναγωνίστριά μας Μαργαρίτα Γιαραλή (Δελτίο Τύπου).

21. 27-10-2023 στείλαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρόταση για την συνδιοργάνωση έκθεσης τεκμηρίων από τον Αντιδικτατορικό Αγώνα 1967 -1974 Φοιτητών - Καθηγητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πολιτών της Ηπείρου, καθώς και εκδήλωσης για την εξέγερση τον Νοέμβρη 1973.

22. 30-10-2023 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (απόφαση 13371) απέρριψε ‘ως κατ’ ουσίαν αβάσιμη’ την αγωγή των απογόνων του στρ. Αθ. Χρυσοχόου κατά των συναγωνιστών μας Αλ. Γρίμπα και Σπ. Σακέττα, για ‘προσβολή μνήμης νεκρού’, αφού από πληθώρα δημοσιευμάτων, ιστορικών συγγραμμάτων και μελετών προκύπτει η αγαστή συνεργασία του ‘οφθαλμού του Τσολάκογλου’ Αθ. Χρυσοχόου με τις ναζιστικές δυνάμεις Kατοχής. Με ανακοίνωσή μας – 'Ετυμηγορία στο ύψος της Ιστορίας'- χαρετήσαμε την δικαστική απόφαση.

23. 7-11-2023 εκδώσαμε Διακήρυξη για τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα ‘άλλα Πολυτεχνεία’, όπου τονίσαμε ότι: ‘Το Πολυτεχνείο είναι καταγεγραμμένο στη συνείδηση του λαού ταυτόχρονα ως σύμβολο αγώνα και ως κίνημα αμφισβήτησης της εξάρτησης της χώρας από ξένα συμφέροντα, υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας και κατάργησης της κοινωνικής εκμετάλλευσης.’

24. 8-11-2023, αποχαιρετήσαμε του συναγωνιστή μας Διαμαντή Μαυροδόγλου (Δελτίο Τύπου).

25. 14-11-2023 συμμετείχαμε με παρεμβάσεις στην καταληκτική συνεδρίαση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργάνωσε η Σχολή ΟΠΕ του ΑΠΘ, με θέμα: ‘50 Χρόνια Αργότερα: Το Εργατικό Κίνημα από τον Ψυχρό Πόλεμο και την Ελλάδα της χούντας, στο πλαίσιο του πολυ-κεντρικού κόσμου.’

26. Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ήταν πολύμορφες και όχι μια επανάληψη γνωστών επετειακών στερεοτύπων. Συνέπεσαν μάλιστα με την έκδοση μαρτυριών, αναλύσεων και εκτιμήσεων, που ανέδειξαν τον ‘αθησαύριστο πλούτο’ των μοναδικών εκείνων στιγμών. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή και οι πρωτοβουλίες εκπροσώπων της ‘γενιάς του Πολυτεχνείου’, ιδιαίτερα στον τριήμερο εορτασμό με επίκεντρο το ΕΜΠ, όπου ο Σύνδεσμός μας άσκησε και πάλι τον συνθετικό του ρόλο.

- Στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε έγκαιρα επιτροπή εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής, αποτελούμενη από: τον ΣΦΕΑ 1967-1974, τον ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΎ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ, τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΘ την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τους ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠΘ.

Πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις:

- Έκθεση φωτογραφίας / αντιδικτατορικών σκίτσων, πολιτική εκδήλωση και συναυλία με τραγούδια εποχής στην Πολυτεχνική Σχολή.

- Ανήμερα της επετείου: καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής και πορεία στο Αμερικανικό Προξενείο, με επικεφαλής τα πανό του Συνδέσμου μας.

- Ανταποκριθήκαμε επίσης σε αιτήματα σχολείων για ομιλίες / ξεναγήσεις στο Επταπύργιο και στο ΧΩΡΟ ΜΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  • - Στην ΠΑΤΡΑ στο διήμερο 15-17 Νοεμβρίου διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, έκθεση αδημοσίευτων ντοκουμέντων για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα στην Πάτρα και όσα έγιναν τον Νοέμβριο του 1973 και αμέσως μετά.

27. Στις 18 Νοέμβρη 2023 συμμετείχαμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού για ’την στήριξη του διαρκούς αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία, που απειλείται με γενοκτονία και εθνοκάθαρση από τη δολοφονική πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με εμπλοκή μάλιστα και της χώρας μας’.

28. 18-11-2023 με επείγουσα ανακοίνωσή μας Σώστε το αντιτορπιλικό ‘ΒΕΛΟΣ’, σύμβολο της αντίστασης στη Χούντα!’, εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς προσέκρουσε για δεύτερη φορά από τον Μάρτιο του 2023 στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα. Ζητήσαμε από το ΥΕΘΑ να πάψει να κωφεύει στα διαβήματά μας που προειδοποιούσαν ότι ‘η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής’ - και να ανταποκριθεί ‘στην καθολική απαίτηση των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του τότε Α/Τ ΒΕΛΟΣ, που αποτελούν και μέλη του Συνδέσμου μας, να επιστρέψει με ασφάλεια στο «ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», στο Π. ΦΑΛΗΡΟ.’

  1. 25-11-2023, η ‘Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντί-τίστασης(1967-1974) στη Θεσσαλονίκη’ και ο Σύνδεσμός μας πραγματοποιήσαμε στο Παρθένι Χαλκηδόνας εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Μαρκούλη, που πολυβολήθηκε εν ψυχρώ στη διάρκεια των διαδηλώσεων γύρω από το Πολυτεχνείο.

30. 1-12-2023 με Δελτίο Τύπου αποχαιρετήσαμε τον Βασίλη Βασιλικό, τον συγγραφέα του εμβληματικού ‘Ζ’ για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, που έγραψε ιστορία με την ομώνυμη, εμπνευσμένη ταινία του Κώστα Γαβρά και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

31. 5-12-2023 καταθέσαμε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σειρά εγγράφων, στο πλαίσιο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τις σοβαρές ζημίες που υπέστη το ΜΑΑ / ΒΕΛΟΣ.

32. 7-12-2023, συμμετείχαμε με χαιρετισμό στην εκδήλωση για την ‘‘Έμφυλη διάσταση στον αντιδικτατορικό αγώνα’, που διοργάνωσαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με ομιλήτριες συναγωνίστριες-μέλη του ΣΦΕΑ.

33. Στη συνεδρίασή του στις 8/12/2023, το Δ.Σ. αποφάσισε να απευθυνθεί σε κοινωνικούς φορείς και ιδιώτες που συμφωνούν και υποστηρίζουν τους σκοπούς και τη δράση του Συνδέσμου μας, και να ζητήσει τη συμβολή τους στην οικονομική στήριξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, (π.χ. παραγωγή ντοκιμαντέρ), στο πλαίσιο της ανάδειξης όλων των πλευρών της αντιδικτατορικής αντίστασης.

34. 13-12-2023 με επιστολή μας προς τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΛΘ Α.Ε. ζητήσαμε να παραμείνει το ‘ΜΑΑ / ΒΕΛΟΣ’ σε ασφαλές μέρος του λιμένα Θεσσαλονίκης.

35. 15-12-2023 εκδώσαμε ανακοίνωση για τον Προϋπολογισμό του 2024, χαρακτηρίζοντάς τον ‘διαιώνιση της λιτότητας και της φτώχειας’, και καλέσαμε τα μέλη μας, τους εργαζόμενους/ες, τους νέους/ες να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα, απαιτώντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

36. 15-12-2023 Το Δ.Σ. με επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ επανέφερε το αίτημά του να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί του για επείγοντα θέματα που απασχολούν τον Σύνδεσμό μας, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και άπτονται της διατήρησης της ιστορικής μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα.

Συγκεκριμένα για:

- την ασφαλή παραμονή του ιστορικού Α/Τ ΒΕΛΟΣ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

- την μόνιμη παραμονή της 'ΣΥΛΛΟΓΗΣ Σ.Φ.Ε.Α. - ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ' που λειτουργεί στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

37. 18-12-2023 συμμετείχαμε στην ημερίδα του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη  Δημοκρατία με θέμα: ‘Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά: το γεγονός και οι συνέχειές του. Νέες προσεγγίσεις’.

38. Με πραξικοπηματική τροπολογία τη κυβέρνησης σε ν/σ του υπουργείου Οικονομικών άλλαξε τη σύνθεση αλλά και τις αρμοδιότητες της εταιρείας του δήμου Αθηναίων 'Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ', πετώντας έξω τους εκπροσώπους του δήμου!

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, στη συνάντησή του με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα στις 26-12-2023, εξέφρασε όχι μόνο την αντίθεσή του στην παραπάνω νομοθέτηση που περιφρονεί την Αυτοδιοίκηση, αλλά και την έντονη ανησυχία του ως προς την χρηματοδότηση - υλοποίηση των μελετών του υπό δημιουργία Μουσείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τις μελέτες αυτές έχει εκπονήσει και έχει παραλάβει μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης η ‘Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε’. από τον Νοέμβριο του 2023.

Επίσης ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να δρομολογηθούν και να αναληφθούν από τον Δήμο Αθηναίων όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια και να δημοπρατηθεί η κατασκευή του Μουσείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Ο κ. Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στον Σύνδεσμό μας και εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεών του.

- 2024 -

39. 7–01–2024 καταγγείλαμε με ανακοίνωσή μας την κυβέρνηση, που, περιφρονώντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, προχωρεί στη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αντικατάστασή του από εκπαιδευτικά υποκατάστατα, που θα λειτουργούν με αγοραίους όρους, παρά την απατηλή – παραπλανητική ταμπέλα ‘μη κερδοσκοπικά ιδρύματα’. Ταυτόχρονα ο ΣΦΕΑ 1967-1974, ως φυσικός - ιστορικός φορέας των αγώνων του ‘15% για την Παιδεία’ και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάλεσε για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου ακύρωσης των κυβερνητικών σχεδιασμών.

40. 8-1-2024 έφυγε από τη ζωή ο συναγωνιστής μας Γεράσιμος Μπετσιμέας (Δελτίο Τύπου).

41. 8-1-2024 το Δ.Σ. ζήτησε να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ν. Χαρδαλιά, προκειμένου να προωθήσει τη δημιουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε κτήριο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με τον ν. 4474/2017 - ΦΕΚ 80/Α/7-6-2017. Η συνάντηση εκκρεμεί.

42. 21-1-2024 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ΝΟVUS και στις 24 -1-2024 στη Θεσσαλονίκη, στο Πολεμικό Μουσείο, κόψαμε τις πίτες του Συνδέσμου και δεξιωθήκαμε τους εκπροσώπους των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

43. 25-01-2024 έγινε συνάντηση του προεδρείου του Δ.Σ. με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνη Οικονόμου, ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την ανεμπόδιστη παραμονή του Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέχρι τις αρχές του 2025 και ότι, στη συνέχεια, θα μας δοθεί ο ίδιος χώρος για μόνιμη παραμονή. Όσον αφορά στο 'ΜΑΑ / ΒΕΛΟΣ', θα ρυμουλκηθεί στην Αττική για επισκευές και στη συνέχεια θα ελλιμενιστεί σε ασφαλές μέρος.

44. 30-1-2024 καταγγείλαμε με ανακοίνωσή μας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης γιαΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’, αφού απέρριψε την ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων - Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε ΄Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη’. Παράλληλα, απαιτήσαμε να αναθεωρήσει την αρνητική της στάση και να κάνει αποδεκτή την επαναφορά του αιτήματος της μετονομασίας.

45. 1-2-2024 καταγγείλαμε με Δελτίο Τύπου την 'βιομηχανία διώξεων' - πειθαρχικών και ποινικών – εις βάρος συνδικαλιστών εκπαιδευτικών.

46. 5-2-2024 αποχαιρετήσαμε τον Μακρονησιώτη συναγωνιστή Βασίλη Χελιδώνη (Δελτίο Τύπου).

47. 14-2-2024 οι μαθητές του ‘Ομίλου Προφορικής Ιστορίας’ του 1ου Γυμνασίου Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης παρουσίασαν στο Κέντρο Ιστορίας το ντοκιμαντέρ Όταν τα τείχη μιλούν, που δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Επταπύργιο: Όταν οι εμπειρίες των ανθρώπων γίνονται Ιστορία’, στο οποίο συμμετείχαν συναγωνιστές μας- πρώην κρατούμενοι στο Γεντί Κουλέ.

48. 24-2-2024, συμμετείχαμε στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του φοιτητή Γιάννη Καΐλη, από τους πρωτοστάτες της εξέγερσης του ΕΜΠ, που διοργάνωσε ο Δήμος Αράχωβας-Διστόμου.

49. 28-2-2024, με Δελτίο Τύπου χαιρετήσαμε ως ‘ελπιδοφόρο μήνυμα’ τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που ξεδιπλώθηκαν, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες λαού απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, παρά και ενάντια στην κραυγαλέα επιχείριση της κυβέρνησης να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια και τους ενόχους.

50. 12-3-2024 καταδικάσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο - Καμιά ανοχή στον φασιστικό όχλο! - την απόπειρα λυντσαρίσματος τρανς ατόμων από μια φασίζουσα ομάδα στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, καθώς και τις απειλές εναντίον των συντελεστών του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά” από ακροδεξιές συμμορίες.

51. 17-3-2024 καταγγείλαμε την αναίτια και απρόκλητη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθώς και την αυθαίρετη, χωρίς παρουσία εισαγγελέα σύλληψη στο σωρό 49 φοιτητών/τριών. Απαιτήσαμε να αφεθούν ελεύθεροι και να σταματήσει η δίωξή τους.

52. 20-3-2024 με αφορμή την συμπλήρωση στις 11 Απριλίου 60 χρόνων από την καθιέρωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1964, προτείναμε προς το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ. τη διοργάνωση σχετικής δημόσιας εκδήλωσης – συζήτησης, με τη συμμετοχή και μελών του Συνδέσμου μας που πρωτοστάτησαν στους αγώνες του ‘114’, του ‘15% για την Παιδεία’ και του Πολυτεχνείου. Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ.

53. 22-3-2024, εκφράσαμε ‘τον αποτροπιασμό και την βαθιά οδύνη μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, τονίζοντας ότι ’είναι θέση αρχής για μας η αυτονόητη καταδίκη κάθε τρομοκρατικής πράξης που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και στοχοποιεί αμάχους.’

54. 8-4-2024 εκδώσαμε ψήφισμα υπέρ της αθώωσης 10 δικαζόμενων αγωνιστών/τριών της ‘ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΥ’ (Ο.Ρ.Μ.Α.) και κατά της αστυνομικής απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

55. 8-4-2024 στην αίθ. εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας και στις 22-4-2024 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις εκδ. ΤΟΠΟΣ και την συμμετοχή έγκριτων ιστορικών, παρουσιάστηκε το βιβλίο-έρευνα του Δ. Βεριώνη, ‘Θάνατοι στη Χούντα, Δολοφονίες, αντιδικτατορική δράση, ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974’. Συγκινητική ήταν η παρουσία και συγκλονιστικές οι μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων.

56. 14-4-2024, με αφορμή την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό, επισημάναμε με Δελτίο Τύπου τον κίνδυνο που εγκυμονεί για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μ. Ανατολή αλλά και για την εύθραυστη παγκόσμια Ειρήνη. Απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο και να προχωρήσει στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής στις 22 / 12 / 2015 .

57. Την Πέμπτη 18–4–2024, εκδώσαμε Διακήρυξη για την 57η επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος, τονίζοντας ότι: ‘Οι μεταδικτατορικές δημοκρατικές – κοινωνικές κατακτήσεις δεν αποτελούν παραχωρήσεις των κυβερνήσεων της ‘μεταπολίτευσης’, αλλά είναι καρπός παρατεταμένων κοινωνικών αγώνων. Είναι ο ‘δικαιωματισμός’, όπως απαξιωτικά τον ονομάζουν οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι καθημερινά καταργούν εν ψυχρώ ιστορικές αλλαγές, - όπως η Δημόσια Δωρεά Παιδεία, που καθιερώθηκε πριν ακριβώς 60 χρόνια, χάρη στους αγώνες του ‘114΄ και του ‘15% για την Παιδεία’ - ή εμπορευματοποιούν το αναιμικό ΕΣΥ. Το χειρότερο, ως ‘πρόθυμοι και δεδομένοι σύμμαχοι’, όπως καμαρώνουν, συμμετέχουν ενεργά στην στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε. και στις πολεμικές επιχειρήσεις της ανίερης, ψυχροπολεμικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.’