Μουσείο ΕΑΤ - ΕΣΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στεγάζεται σε ένα από τα (4) τέσσερα λιθόκτιστα κτήρια του πρώην στρατοπέδου Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α., στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, τα οποία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικά διατηρητέα μνημεία με το Φ.Ε.Κ. 753 Β /28-8-1997.

 

ΕΑΤ ΕΣΑ: Το άντρο των βασανιστών στην καρδιά της Αθήνας

Τμήμα του περιβάλλοντα χώρου του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο οποίο ο Σύνδεσμος είχε κατασκευάσει ένα μικρό Θέατρο, παραχωρήθηκε στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (Δ.Ο.Λ.) για τις ανάγκες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρά τις αντιδράσεις του Συνδέσμου και άλλων περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής.

Βοηθητικά κτίσματα, παραπήγματα και υπόστεγα, που χρησιμοποιούνταν τότε για διάφορες χρήσεις, ακόμα και ως χώροι κράτησης, και που απεικονίζονται σε παλιές φωτογραφίες, έχουν σήμερα κατεδαφιστεί.

Από το ΕΑΤ-ΕΣΑ «πέρασαν» χιλιάδες αγωνιστές, που αφού βασανίστηκαν βάναυσα και ανακρίθηκαν, παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο και από εκεί στις φυλακές ή τις εξορίες. Από το ΕΑΤ-ΕΣΑ «πέρασαν» επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, στρατιωτικοί και πολίτες, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος.

Τα κτήρια του πρώην στρατοπέδου Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α. έχουν παραχωρηθεί, ως προς την χρήση, στον Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, στο Δήμο Αθηναίων και στο Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Το κτήριο που έχει παραχωρηθεί στο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, χρησιμοποιείται ως Γραφείο του Συνδέσμου και ως Μουσείο της Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, εποπτευόμενο από το δήμο Αθηναίων.

Ktirio-Eat-Esa-1Το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης αποτελείται κατ’ αρχάς από το ίδιο το κτήριο στο οποίο στεγάζεται και του οποίου οι χώροι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας χρησιμοποιήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς ως χώροι κράτησης, ανάκρισης και βασανισμού πολιτικών αντιδικτατορικών αγωνιστών, πολιτών και στρατιωτικών, κάθε ηλικίας, φύλλου και επαγγέλματος.

Στο κτήριο αυτό υπάρχουν τα κρατητήρια, οι χώροι ανάκρισης και βασανιστηρίων, που υποβάλλονταν οι προσαγόμενοι εκεί αγωνιστές, διατηρημένα όπως ήταν τότε.

Στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης εκτίθενται σε προθήκες και άλλες λιτές κατασκευές, διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.

Εκτίθεται η Συλλογή φωτογραφικών ντοκουμέντων της περιόδου 1967-1974, που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την μεταπολίτευση από την Π.Ε.Μ.Ε. (Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδος) και η οποία εκτίθεται κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων εορτασμού της Εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.

Εκτίθενται λίστες με ονόματα πολιτικών κρατουμένων, από διάφορες φυλακές και τόπους εξορίας.

Εκτίθενται φωτογραφίες φυλακών και τόπων εξορίας των πολιτικών κρατουμένων, εξόριστων, εκτοπισμένων.

Ktirio-Eat-Esa-2Εκτίθενται φωτογραφίες αντιστασιακών, σε φυλακές, εξορίες, στρατοδικεία, κ.λ.π.

Εκτίθενται φύλλα εφημερίδων της εποχής εκείνης που κυκλοφορούσαν νόμιμα αλλά και φύλλα εφημερίδων που κυκλοφορούσαν παράνομα όπως και μπροσούρες, ανακοινώσεις, υπομνήματα, τρυκ, γελοιογραφίες,  που εξέδιδαν πολιτικά κόμματα και αντιδικτατορικές οργανώσεις.

Ktirio-Eat-Esa-3Το μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικότερα κατά τις ημέρες των Επετείων- της Επιβολής της Δικτατορίας, της Εξέγερσης του Νοέμβρη και της Κατάρρευσης της δικτατορίας,-μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων που ξεναγούνται από μέλη του Συνδέσμου στους Χώρους του πρώην Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α., παρακολουθούν την προβολή του ντοκιμαντέρ «Εδώ Πολυτεχνείο» που τραβήχτηκε τις μέρες κατάληψης του πολυτεχνείου, συζητούν για τα αίτια της επιβολής της δικτατορίας, για το ρόλο του Αμερικάνικου παράγοντα, για το δικτατορικό καθεστώς, για τη λογοκρισία, τις απαγορεύσεις και τις διώξεις, για τα έκτακτα στρατοδικεία, για τις εκτοπίσεις και φυλακίσεις αγωνιστών, για τις συνθήκες στους τόπους κράτησης, για τη ζωή των φυλακισμένων και των εξόριστων, για την αντιδικτατορική αντίσταση, για τις παράνομες αντιστασιακές οργανώσεις, για τις κορυφαίες στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Οι συζητήσεις στο χώρο του Μουσείου, γίνονται υπό μορφή σεμιναρίων από εκπαιδευτικούς μέλη του Συνδέσμου.

Έξω από το Κτήριο του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 έχει στηθεί η προτομή του Σπύρου Μουστακλή, του Ταγματάρχη του Ελληνικού Ναυτικού, που συνελήφθη τον Μάιο του 1973 για τη συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, κρατήθηκε στο Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α. για 47 ημέρες, όπου και βασανίστηκε απάνθρωπα από το δικτατορικό καθεστώς, σε βαθμό που να μεταφερθεί στο ΚΑΤ και να νοσηλευθεί για δυο χρόνια από το βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη κατά τα βασανιστήρια και που είχε ως αποτέλεσμα την ολική παράλυσή του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η επίσκεψη Τάξεων Μαθητών και άλλων ομάδων επισκεπτών στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης, πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Για επίσκεψη στο Μουσείο, ή για άλλο ζήτημα, αφήστε φωνητικό μήνυμα στον τηλεφωνητή του Τηλ: 2107258258 ή γραπτό μήνυμα στο Fax: 2107259498 ή ηλεκτρονικό μήνυμα στο Email: sfea@sfea.gr

Ο χώρος βρίσκεται αποκλεισμένος ανάμεσα στο πάρκο Ελευθερίας και τα 15 λιθόκτιστα κτίρια του παλιού νοσοκομείου.