ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την ΚΟΠΗ της ΠΙΤΑΣ του “Σ.Φ.Ε.Α.1967-1974”

Σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, τα μέλη και οι φίλοι του Σ.Φ.Ε.Α., αντάμωσαν και έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, στο ξενοδοχείο “STANLEY”, στις 02/02/2020 ανταλλάσοντας ευχές, σκέψεις και προβληματισμούς για το Νέο Χρόνο.

 

Τον τόνο στην εκδήλωση έδωσε το Πανό του Συνδέσμου με το Σύνθημα “Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ”.

   Την εκδήλωση άνοιξε η υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Δ.Σ. Ντίνα Κούκου, παρουσιάζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους.

Παραβρέθηκαν: Η Χριστίνα Μουστακλή, ο Λάζαρος Κυρίτσης και η Γεωργία Μαχαίρα από την ΠΕΚΑΜ, ο Γιάννης Ζαγγανάς από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, εκπρόσωποι από την ΟΓΕ, το ΠΑΜΕ και την Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού.

Από τα κόμματα παραβρέθηκαν: Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη εκ μέρους της Ν.Δ., η Κατερίνα Κνίτου εκ μέρους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Λουκάς εκ μέρους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, από την ΚΟ του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΣ της ΚΝΕ η Ζωή Χαχάμη.

Παραβρέθηκαν ακόμα, οι πρώην βουλευτές Άγγελος Πνευματικός και Χάρης Καρατζάς .

          Την πίτα έκοψε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών “ΣΦΕΑ1967-1974” Σπύρος Χαλβατζής, παρουσία των μελών του Δ.Σ..

   Στο σύντομο χαιρετισμό – ομιλία, που απηύθυνε προς τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου που πήραν μέρος στην Εορταστική αυτή εκδήλωση, ο Σπύρος Χαλβατζής, ανέφερε:

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι.         

Τέτοιες μέρες, κόβουμε πίτες, ανταλλάσσουμε ευχές, για καλή χρονιά, με ειρήνη, υγεία, πρόοδο, γνωρίζοντας βέβαια πως το μέλλον, όπως λέει και ο ποιητής, δεν θα ΄ρθεί από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι΄ εμείς”.

Στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής, αναφέρθηκε στο κλίμα που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

   Η νέα χρονιά, το 2020 μπήκε με βαριά σύννεφα στον ορίζοντα, με νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών περιοχών, για τον καθορισμό των δρόμων που θα περάσει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο. Με λίγα λόγια, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, για τα μεγάλα κοιτάσματα.   Ποιος θα τα ελέγξει; Ποιος θα τα εκμεταλλευτεί;                             

Από ποιους δρόμους θα περάσουν για να φτάσουν στην Ευρώπη;           

Θα απεξαρτηθεί ενεργειακά η ΕΕ από την Ρωσία;                              

Ποιος θα κυριαρχήσει γεωπολιτικά;                                                                

   Οι αιτίες των επεμβάσεων είναι αυτές και είναι γνωστές. Τα δεινά για τους λαούς τεράστια κι΄ ατέλειωτα.         Οι νεκροί, πρόσφυγες και μετανάστες, οι θαλασσοπνιγμένοι στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, σε άλλες θάλασσες, χιλιάδες. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στα κέντρα κράτησης, άθλιες.                              ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι ανταγωνιστές τους Ρωσία, Κίνα, άλλες περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν, η κάθε μια, να κερδίσει νέους πόντους προς όφελός τους.        Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου παίρνει, νέες μορφές, πολύ επικίνδυνες. Η κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα καθησυχάζουν το λαό. Εναποθέτουν τα πάντα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σε αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για τις επεμβάσεις. Η διαδικασία προώθησης της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο είναι στην πρώτη γραμμή.         Χρειάζεται επαγρύπνηση και κινητοποίηση του λαού γιατί, η Ελλάδα εμπλέκεται, παραπέρα, σε αυτή τη δράση, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.                Πριν λίγα χρόνια, αυτά τα συμφέροντα δολοφόνησαν τον Μουαμάρ Καντάφι, κατέστρεψαν τις υποδομές της Λιβύης έφεραν εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς.    Αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα, πήγαν στο Βερολίνο για να κλείσουν τις πληγές. Μιλούν για ειρήνη, αυτοί που κάνουν πολέμους, ανοίγουν νέα μέτωπα. Το κύριο γι΄ αυτούς είναι να μοιράσουν τη λεία. Να λεηλατήσουν τα πετρέλαια της.

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, των συνταξιούχων και των νέων που επιδεινώνονται τη νέα χρονιά, λέγοντας:

          Τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, επιδεινώνονται και τη νέα χρονιά. Πέρα από τη λιτότητα, τη φοροληστεία, προετοιμάζεται νέα επέλαση από τις τράπεζες, με πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Στους επόμενους μήνες θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις με ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.

          Και σε ό, τι αφορά τους συνταξιούχους, συνεχίζεται η αφαίμαξή τους. Με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να πάρουν μερικά ευρώ αύξηση κάποιοι, ενώ έχουν κλαπεί, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η 13η, 14η σύνταξη, έχουν περικοπεί οι συντάξεις. Πήραν από τους συνταξιούχους χίλια και Ε μπορεί να τους δώσουν 10 και πρέπει να νοιώθουν ικανοποιημένοι. Τα ΜΜΕ κανοναρχούν καθημερινά ότι έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις. Τα ψέματα δεν τα δέχονται οι συνταξιούχοι. Γι΄ αυτό βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης τα περήφανα γηρατειά.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε τα μέτρα περιστολής των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, και την εισήγηση της εισαγγελέως που ρίχνει στα μαλακά τη δράση της χρυσής αυγής:

          Φίλοι και συναγωνιστές                                                                                     Η κυβέρνηση με τη συμβολή ΜΜΕ διαμορφώνει κλίμα για την περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μιλάνε για την υποχρέωση να ψηφίζει το 50% συν 1 των μελών των σωματείων σε Γενική Συνέλευση για απόφαση για απεργία. Μιλούν, για περιορισμό διαδηλώσεων. Καταργήθηκε η έστω και κολοβή Απλή Αναλογική, στο όνομα των ισχυρών κυβερνήσεων. Όλα αυτά, δείχνουν ότι στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, επιδιώκεται να ορθωθούν νέα εμπόδια.                                                Κι΄ άλλες φορές πάρθηκαν μέτρα, πολλά από αυτά όμως, με την αποφασιστικότητα και πάλη του λαϊκού κινήματος, έμειναν στα χαρτιά.

          Κάποιοι δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, άλλοι ζητούν νέα μέτρα αστυνόμευσης. Όλα αυτά τα αξιοποιεί η κυβέρνηση, καθώς και τη δράση του αντιεξουσιαστικού λεγόμενου χώρου για ένταση της καταστολής. Όπως και τα Εξάρχεια, τις καταλήψεις κτηρίων για την παρουσία και δράση παντού πάνοπλων αστυνομικών.      Και οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, οι δυνάμεις του Ναζισμού και του φασισμού, συνεχίζουν να βυσσοδομούν. Τώρα πήραν αέρα στα πανιά τους και από την πρόταση της Εισαγγελέως της δίκης, η οποία πρόταση επιδιώκει να ρίξει την εγκληματική, δολοφονική οργάνωση στα μαλακά.                                                      Οι δικαστές, σε αυτή τη δίκη, θεωρούμε και ελπίζουμε ότι θα αξιολογήσουν τα πραγματικά περιστατικά. Θα δουν κατάματα τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής και θα πράξουν το σωστό. Θα καταδικάσουν αυτήν την εγκληματική οργάνωση που δολοφόνησε ΄Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους και αποπειράθηκε να δολοφονήσει εργάτες, συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές.

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε και στην ελπιδοφόρα εικόνα που δημιουργήθηκε, από την αθρόα συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ για το Πολυτεχνείο, την επίσκεψή τους στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, το Πολυτεχνείο και το «ΑΤ ΒΕΛΟΣ Μ.Α.Α.»:     

Αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές                                                                       

Μια ελπιδοφόρα εικόνα είχαμε στις εκδηλώσεις του 2019, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Η απήχηση της έκθεσης του ΣΦΕΑ στη νέα γενιά ήταν συγκινητική. Χιλιάδες νέοι την επισκέφτηκαν, είδαν το ντοκιμαντέρ και συνομίλησαν με τους συναγωνιστές, μέλη του ΣΦΕΑ.        Δεκάδες σχολεία και μαζικοί φορείς επισκέφτηκαν το Μουσείο του ΣΦΕΑ και ξεναγήθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στους χώρους του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ. Σε δεκάδες σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές παραβρέθηκαν μέλη μας και μίλησαν στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Όπως, επίσης στη Θεσσαλονίκη πάνω από εκατό χιλιάδες, κυρίως νέοι, μαθητές, σπουδαστές επισκέφτηκαν το “ΒΕΛΟΣ” ξεναγήθηκαν σ΄ αυτό, άκουσαν την ιστορία του και πτυχές της συμβολής του στον αντιδικτατορικό αγώνα.                  Οι αντιστασιακοί αγωνιστές, αισθανόμαστε χαρούμενοι για τα δύο τελευταία παραδείγματα.

Τέλος, ο Σπύρος Χαλβατζής, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ΑμερικανοΝατοϊκών Βάσεων που βρίσκονται στο Ελληνικό έδαφος, ζητώντας το κλείσιμό τους και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς:                      

Με ανησυχία παρακολουθούμε την αξιοποίηση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, που αυξήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Γέμισε η Ελλάδα Αμερικανο ΝΑΤΟϊκές βάσεις. Από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τη Σούδα και από τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο του Βόλου, μέχρι τον Άραξο με τα πυρηνικά.

Οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, εκτός από τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, αποτελούν μαγνήτη ολέθρου σε μια γενικότερη ανάφλεξη. Οι κίνδυνοι είναι περισσότερο από ορατοί.     Μέχρι τη Σαουδική Αραβία θα φτάσουν οπλικά συστήματα της Ελλάδας.                Μέχρι τα στενά του Ορμούζ θα στείλουν Ελληνικά πολεμικά πλοία.                  Μιλάνε για αποστολή Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Είναι επικίνδυνη η συμμετοχή στρατιωτικών μας δυνάμεων στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από ποιο καπέλο θα φορέσουν. Είτε του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, ή της ΕΕ. Και στο παρελθόν υπήρξε Ελληνική συμμετοχή και επέστρεψαν φέρετρα στην πατρίδα μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε την Κορέα και όχι μόνο.

Μόνη λύση είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.    Οι λαοί να αφεθούν να ακολουθήσουν το δρόμο που επιθυμούν. Θα συνεχίσουμε ενάντια στην Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις.           Να γυρίσουν πίσω όλοι οι ΄Ελληνες στρατιωτικοί που είναι έξω απ τα σύνορα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε:

Το 2020, ας είναι άλλη μια χρονιά αγώνων για τους εργαζόμενους, για το λαό και τη νεολαία.        Και για το 2020 το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ υπόσχεται ότι, οι αντιστασιακοί αγωνιστές θα είναι παρόντες και όρθιοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και εγώ προσωπικά σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά. Ευχόμαστε υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας. Να είστε καλά!           Συνεχίζουμε!!!

 

Σε αυτό το σημείο, ο Σπύρος Χαλβατζής, εξήρε την παρουσία του Λάζαρου Κυρίτση, που πριν από 10 ημέρες γιόρτασε τα 100 χρόνια του, με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναγωνιστές και συντρόφους του.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, δεν παράλειψε να αναφερθεί και στους συναγωνιστές που πρόσφατα έφυγαν από κοντά μας:

Αβραάμ Πλουσία, Αναστασίου Γιώργος, Καλτσάς Αντρέας, Κοκόγιας Βασίλης, Κοκοζίδης Γρηγόρης, Κοτανίδης Γιώργος, Παντέλης Βασίλης, Χριστοδουλάκης Γιώργος.

Δυο μέρες μετά την πίτα του ΣΦΕΑ έφυγε από τη ζωή ο συναγωνιστής και μέλος του Σ.Φ.Ε.Α. Μαύρης Ευθύμιος.