Eυχαριστήρια επιστολή προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης

sfea header

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμη κ. Πρόεδρε του Δημοτικού συμβουλίου,
Αξιότιμη κ. Αντιδήμαρχε Πολιτισμού και Τεχνών,
Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα του Δήμου,
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 εκφράζει μαζί με τις θερμότερες ευχές του για το 2018 τις ευχαριστίες του προς το Δήμο Θεσσαλονίκης για την πολύτιμη συνδρομή του στην υλοποίηση του χρόνιου αιτήματός μας να δημιουργηθεί Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όπου κατά τη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας οι δήμιοι της ΚΥΠ βασάνισαν αγωνιστές/τριες της Δημοκρατίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την αρχή αγκάλιασε το αίτημα αυτό των αντιδικτατορικών οργανώσεων και των αγωνιστών της πόλης και το Δημοτικό Συμβούλιο με το 735/2012 ομόφωνο ψήφισμά του ζήτησε να παραχωρηθεί χώρος στο Πολεμικό Μουσείο για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης ιστορικής μνήμης για την περίοδο της δικτατορίας.

Μπροστά στην αρχική άρνηση του Πολεμικού Μουσείου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο επανήλθε με νέα απόφαση του (211/2013), αλλά και με την 626/2013 ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης την ιστορική τεκμηρίωση του χώρου των βασανιστηρίων των αγωνιστών/τριών κατά της Απριλιανής Δικτατορίας του 1967 στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, αφού συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα ντοκουμέντα και τις προφορικές μαρτυρίες των αγωνιστών/τριών της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, παρέδωσε εργασία του, με την οποία τεκμηριωνόταν, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, πως την περίοδο της δικτατορίας στο συγκεκριμένο χώρο στεγαζόταν η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Κ.Υ.Π.), και εκεί είχαν βασανιστεί αγωνιστές/τριες της Δημοκρατίας, ενώ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και ο βουλευτής-αγωνιστής Γιώργης Τσαρουχάς.

Μετά τη συγκατάθεση του Πολεμικού Μουσείου να επιτρέψει στον ΣΦΕΑ 1967-1974 να επιμεληθεί τη δημιουργία του ειδικού εκθεσιακού χώρου-χώρου μνήμης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνέδραμε εκ νέου στην προσπάθεια, αναθέτοντας στο Κέντρο Ιστορίας σχετικές εργασίες. Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης δια του προϊσταμένου του Αντ. Σατραζάνη και του υπευθύνου των αρχειακών του συλλόγων Αν. Στεφανίδη όχι μόνο έθεσε την εμπειρία και τη γνώση του στη διάθεση της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε, αλλά προχώρησε και στην επίπονη ψηφιοποίηση τεκμηρίων που αναφέρονται στο καθεστώς και στην αντίσταση κατά της χούντας στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2016-2017 ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 4.000 ιστορικά τεκμήρια (έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, φωτογραφίες, προκηρύξεις, εφημερίδες, καλλιτεχνήματα πολιτικών κρατουμένων κ.α.), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του Χώρου Μνήμης και αποτελούν μια πολύτιμη ερευνητική παρακαταθήκη για την πρόσφατη ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΑ 1967-1974 εκφράζει την ευαρέσκειά του προς το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη σημαντική του συμβολή στην υλοποίηση του Χώρου Μνήμης. Ταυτόχρονα, επιθυμεί να μνημονεύσει ξεχωριστά τη συνδρομή του Δημοτικού Συμβουλίου, του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώς Γούλα, του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμοπουλου, της αντιδημάρχου πολιτισμού και τεχνών Έλλης Χρυσίδου, του Γ. Γραμματέα του Δήμου Θωμά Ψαρρά, του προϊσταμένου του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης Αντ. Σατραζάνη και του υπευθύνου αρχείων του Κ.Ι.Θ. Αν. Στεφανίδη.

Αγαπητοί/ές κυρίες/οι,

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να περηφανεύεται όχι μόνο για τους αγωνιστές/τριες που έπραξαν το δημοκρατικό τους χρέος - πολλές φορές με βαρύτατο προσωπικό τίμημα - απέναντι στο καθεστώς της τυραννίας, αλλά και για την έμπρακτη ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης και την απόδοση τιμής σε ανθρώπους με αξίες και ιδανικά, που θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους.

Αθήνα 10-1-2018

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

 

 Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 Μανταίος Κωνσταντίνος Καλογήρου Θεόδωρος