Αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη των πρώην Φυλακών Αίγινας

sfea header

Προς
κ. Υπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού
κοιν. κ. Δήμαρχο Αίγινας

ΘΕΜΑ: αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη των πρώην Φυλακών Αίγινας
Κυρία Υπουργέ,
Στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ πραγματοποιείται από 13-28 Ιανουαρίου 2018 έκθεση με θέμα: «Ενθυμήματα, αντικείμενα και ιστορίες από τις Φυλακές Αίγινας – πρώην Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο»
Τα «Ενθυμήματα» έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά της ζωής στις φυλακές: τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των κρατουμένων. Άλλωστε πολλά από τα εκθέματα-εργόχειρα των κρατουμένων προσέφεραν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αίγινας.
Είχαν επίσης την ευκαιρία οι πολίτες να μάθουν για την ιστορία και την εξέλιξη του ίδιου των κτηρίου των φυλακών. Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, έργο του αρχιτέκτονα Θεόδωρου Βαλλιάνου, με βοηθό τον Δημήτριο Σταυρίδη, εγκαινιάστηκε το 1828 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1829. Είναι το κτήριο στο οποίο λειτούργησαν οι πρώτες τεχνικές σχολές, βιβλιοθήκη, το πρώτο τυπογραφείο, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, η πρώτη ορυκτολογική σχολή, το κτήριο όπου στεγάστηκε για τρία χρόνια η Σχολή Ευελπίδων. Το 1841 λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο, από το 1860 ως φρενοκομείο, το 1866 1869 στέγασε πρόσφυγες από την Κρήτη και το 1880 μετατράπηκε σε φυλακές, τις φυλακές της Αίγινας.
Το κτήριο έχει κριθεί διατηρητέο, ολόκληρο ή κάποια τμήματά του. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων - όπως και το κόστος της συντήρησης-αποκατάστασης – είναι κατανοητές. Πρόκειται όμως για ένα έργο ύψιστης σημασίας που θα αναδείξει πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους, αυτού του κράτους που το 2021 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που το γέννησε.
Η αποκατάστασή του επομένως επείγει, αλλά πρωτίστως επείγει η ανάγκη να γίνει επισκέψιμος ο χώρος - απτό του δείγμα η έκθεση «Ενθυμήματα». Τα έργα των κρατουμένων, στοιχεία της ιστορίας των πολιτικών κρατουμένων, όροι διαβίωσης, μαρτυρίες, φωτογραφίες, βιβλία που έχουν γραφτεί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα μουσείο βιωματικής προσέγγισης της σύγχρονης τραγικής όσο και ηρωικής ιστορίας της χώρας μας. Ένας χώρος περισυλλογής, αναμνήσεων, μελέτης, ανοιχτός πρώτα – πρώτα στους νέους ανθρώπους, που μεγαλώνουν δυστυχώς μέσα στο κλίμα του ιστορικού αναθεωρητισμού και με την απαξίωση των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, που σημαντικό μέρος έγραψαν οι πολιτικοί κρατούμενοι των Φυλακών Αίγινας την περίοδο της Χούντας.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 έχει ιδρυτική-καταστατική του αρχή την ανάδειξη των τόπων ιστορικής μνήμης και τη λειτουργίας τους ως αρχείων-μουσείων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιστορικούς-ερευνητές αλλά και στους νέους μας να γνωρίσουν την ιστορία τους όπως καταγράφεται από τα γεγονότα και τις πολύτιμες μαρτυρίες επώνυμων και ανώνυμων πρωταγωνιστών.


Αθήνα 24-1-2018
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

 

 Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 Μανταίος Κωνσταντίνος Καλογήρου Θεόδωρος