ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  της 46ης επετείου της εξέγερσης φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο το 1973, μαθητές & μαθήτριες της Α΄ Τάξης του 5ου Λυκείου Ζωγράφου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους,  επισκέφθηκαν στις 27 Νοεμβρίου 2019, το Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974 (ΣΦΕΑ)...

...στο πρώην κτήριο ΕΑΤ-ΕΣΑ, χώρος κράτησης, ανάκρισης και βασανισμού πολιτικών κρατουμένων.

Τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν στους χώρους του Μουσείου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δώρα Καλλιπολίτη , η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δ.Σ. Ντίνα Κούκου και τα μέλη του Δ.Σ. Βασίλης Δούρος και Στέργιος Βασιλείου.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί τους καθηγητές, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρων για τα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ, για τις φυλακές και τους τόπους εξορίας των αγωνιστών, για τη Γυάρο, τη Λέρο, το Επταπύργιο, τον
Ωρωπό, φωτογραφίες των οποίων βρίσκονται στο χώρο. Ζήτησαν να μάθουν για τις συνθήκες κράτησης των αγωνιστών, για τα βασανιστήρια, για την οργάνωση της ζωής στους χώρους κράτησης, την επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους.

Μετά τη ξενάγηση, προβλήθηκε ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και πραγματοποιήθηκε συζήτηση – διάλογος για τη σημασία της εξέγερσης, τα ιδανικά της αντιδικτατορικής πάλης, τη σύνδεση της τότε αντίστασης με τη σημερινή κατάσταση του κόσμου.

Έγινε αναφορά στους κινδύνους που προέρχονται από την αναβίωση του φασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη δράση της εγκληματικής Ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Έγινε αναφορά στους  κινδύνους που δημιουργούνται στην περιοχή   από τους  ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κρατών, προκειμένου να διασφαλίσουν την εξουσία και  τα κέρδη των πολυεθνικών μονοπωλίων. Για τους πολέμους, τις κατεστραμμένες πόλεις και κράτη, για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την ανέχεια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Επισημάνθηκε ότι οι νέες γενιές, διδασκόμενες από τις γενιές της αντίστασης στις αντιλαϊκές και εκμεταλλευτικές εξουσίες, πρέπει να αναλάβουν τον δικό τους ιστορικό ρόλο στη μελλοντική πορεία της χώρας. Πρέπει να κατανοήσουν την ιστορία του τόπου, ως δική τους ιστορία και να συνεχίσουν τον δύσκολο δρόμο του αγώνα, γιατί είναι γνωστό πως λαός και ιδίως οι νέες γενιές, που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους, δεν έχουν μέλλον.

Ο αντιδικτατορικός αγώνας έδειξε πως όταν ο λαός θέλει κάτι, όσο δύσκολο και να είναι, μπορεί να το κατορθώσει με συλλογικότητα, οργάνωση και αγώνα.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, οι μαθητές και μαθήτριες του 5ου Λύκειου Ζωγράφου στους χώρους του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

 episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 1

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 2

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 3

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 4

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 5

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 6

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 7

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 8

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 9

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 10

 

episkpsh mathiton toy 5oy lykeioy zografoy sta grafeia toy sfea 2019 11