Επίσκεψη φοιτητών του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ στο Μουσείο του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974

Στις 14 Νοεμβρίου 2019, και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της  46ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνείο το 1973, φοιτητές μέλη του συλλόγου φοιτητών του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, επισκέφτηκαν το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974 (ΣΦΕΑ) στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά τη ξενάγηση, στους χώρους του Μουσείου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση – διάλογος για τη σημασία της εξέγερσης, τα ιδανικά της αντιδικτατορικής πάλης, τη σύνδεση της τότε αντίστασης με τη σημερινή κατάσταση του κόσμου και ιδιαίτερα  με τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και τον κίνδυνο της αναβίωσης του φασιστικού φαινομένου.

Το δίδαγμα που βγήκε είναι πως ο φασισμός έχει βαθιές ρίζες  μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε και πως μόνο με τους συνεχείς αγώνες των λαών μπορεί να νικηθεί.

Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι οι νέες γενιές, διδασκόμενες από τις γενιές της αντίστασης απέναντι στις αντιλαϊκές και εκμεταλλευτικές εξουσίες, πρέπει να αναλάβουν τον δικό τους ιστορικό ρόλο στη μελλοντική πορεία της χώρας. Πρέπει να κατανοήσουν την ιστορία, ως δική τους ιστορία και να συνεχίσουν αυτόν τον δύσκολο δρόμο.