Times - шаблон joomla Joomla
Δευτέρα, 26 Ιούλιος 2021

Image Gallery

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΕΑ Featured

   Το απόγευμα της 28ης Ιουνίου 2020, στις 19:00 στον αύλειο χώρο των γραφείων του ΣΦΕΑ στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της υγείας των προσελθόντων σε αυτήν.

   Η προσέλευση των μελών ήταν αρκούντως ικανοποιητική, αν πάρουμε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν και την προτροπή στους μεγαλύτερους και στους έχοντες προβλήματα υγείας, να μην συμμετάσχουν (να μην εκθέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο) και φυσικά την αποφυγή συμμετοχής σε αυτήν των μελών που κατοικούν εκτός Αθηνών (για τον ίδιο λόγο).

 

  Στην έναρξη της Γ.Σ, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναγωνιστών που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή.

 

   Το άνοιγμα στη Γενική Συνέλευση έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος ανέφερε:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες

            Ο χρόνος δράσης που θα συζητήσει η Γ.Σ. μας είναι, αντικειμενικά, κολοβός.

            Κι΄αυτό γιατί, από τους 12 μήνες που εξετάζουμε τη δράση μας, οι δύο ήταν καλοκαιρινοί και οι 3 τελευταίοι μήνες, ακολούθησαν την πορεία του Κορονοιού, όπου όλοι είμαστε σε καραντίνα.

            Δεν σας κρύβουμε ότι πολύ μας προβλημάτισε στο ΔΣ η πραγματοποίηση της ΓΣ. Πάνω από δύο φορές συζητήσαμε γι΄ αυτό

            Το κύριο πρόβλημά μας ήταν πώς θα διασφαλίσουμε τους όρους εκείνους που θα εξασφάλιζαν την προστασία της υγείας των συναγωνιστών και συναγωνιστριών μας.

            Κι΄ αυτό γιατί όλοι μας ανήκουμε στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά και για λόγους υγείας.

            Μετά την άρση κάποιων μέτρων από την πολιτική προστασία, καταλήξαμε να προχωρήσουμε.

            Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί συναγωνιστές μας από τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία, αντικειμενικά, δεν έπρεπε να εκτεθούν, ταξιδεύοντας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

            Γι΄ αυτό και στην πρόσκληση δίναμε την ευχέρεια να μην αισθανθούν ότι δεν κάνουν το καθήκον τους, αν απουσιάσουν από τη Γ.Σ.

            Ακόμα για τους έχοντες προβλήματα υγείας, τους συστήσαμε να μην εκθέσουν τον εαυτό τους.

            Το δεύτερο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι και στο διάστημα της καραντίνας συνεχίστηκαν και πολλά οξύνθηκαν, από τα λαικά προβλήματα.

            Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους εργαζόμενους είναι η ανεργία. Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα καταγγέλλουν ότι οι απολύσεις σε αυτή την περίοδο ξεπερνούν τις 130.000.

     Οι εργοδότες απολύουν ή αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων.

            Η ανεργία αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις ΗΠΑ λ.χ. οι άνεργοι αυτή την περίοδο αυξήθηκαν κατά 30. 000.000

            Την ίδια στιγμή έχουμε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας.

            Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων θα χειροτερέψει και δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία στο επόμενο διάστημα.

            Γι΄ αυτό άλλωστε προωθείται γοργά για ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο που θα περιορίζει δραστικά τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες των εργαζομένων. Βέβαια, και άλλοτε προσπάθησαν αλλά δεν το κατάφεραν. Θυμόμαστε το Νόμο 330/76 και τον 815 που έμειναν στα χαρτιά.

            Ολα αυτά, είναι φανερό ότι μας ανησυχούν σοβαρά. Τη στιγμή μάλιστα που άνοιξαν οι πύλες εισόδου της χώρας για τον τουρισμό.

            Μάθαμε από τους επιστήμονες ότι η αναζωπύρωση της δράσης του κορονοιού συνιστά σοβαρό κίνδυνο.

            Οι υγειονομικοί της χώρας με λειψά μέσα έδωσαν και δίνουν τη μάχη, αλλά η αυτοθυσία δεν φτάνει σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων.

            Τρίτο και τελευταίο που ήθελα να σημειώσω είναι ότι έχουμε πιο έντονη δραστηριότητα του Τουρκικού κράτους ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

            Τούρκοι αξιωματούχοι με καθημερινές δηλώσεις τους παίζουν με τη φωτιά και την ίδια στιγμή έχουμε προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο, στο Κρητικό πέλαγος και πέραν αυτού, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και αλλού.

            Επίσης, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και δράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και όχι μόνο, στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά τώρα στη Λιβύη, περνούν σε νέα διάσταση. 

            Ως ΣΦΕΑ απευχόμαστε να υπάρχει παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας σ΄ αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και δραστηριότητες.

            Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, καθώς και οι δολοφονίες αφροαμερικάνων και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Πριν τρεις μέρες δολοφονήθηκε ένας Ελληνοαμερικανός, ο Ζαμπάτης, καταγόμενος από την Κεφαλλονιά.

            Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες

            Ολα αυτά και πολλά άλλα που συμβαίνουν γύρω μας και δίπλα μας, μας υποχρεώνουν να είμαστε σε επαγρύπνηση, σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα.

            Όπως μέχρι σήμερα και στις συνθήκες του Κορονοιού δεν μείναμε με χέρια σταυρωμένα, έτσι και από δω και πέρα θα είμαστε έτοιμοι για όλα.

            Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν τη Γενική μας Συνέλευση.

            Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

            Αυτό το διάστημα, ειδικότερα στην περίοδο του κορονοϊού έφυγαν από τη ζωή αρκετοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, σύντροφοί μας. Η ιδιομορφία ήταν ότι λόγω των μέτρων, στερηθήκαμε της δυνατότητας, να πάμε στην κηδεία τους, να τους αποχαιρετίσουμε από κοντά.

            Σήμερα λ.χ. αντιπροσωπεία μας, κάλυψε, κατά κάποιο τρόπο αυτό το κενό. Πήγε στο Αο Νεκροταφείο, όπου έγινε το μνημόσυνο για τον Μανώλη Γλέζο που έφυγε εν μέσω πανδημίας και δεν μπορέσαμε να είμαστε κοντά στους δικούς του εκείνες τις μέρες.

            Νομίζουμε ότι με Πρόεδρο τη Συνέλευσης μας τον συναγωνιστή Μπάμπη Κοβάνη  και Γραμματέα τη συναγωνίστρια Ντίνα Κούκου,αν δεν υπάρχει αντίρρηση, μπορούμε να αρχίσουμε τη Γενική Συνέλευση και να

 ακούσουμε την ανάγνωση του Απολογισμού που θα γίνει από τον Γραμματέα του ΣΦΕΑ συναγωνιστή Νίκο Τριανταφύλλου.   

_____________________________________________________________________________________

  Αφού το προεδρείο της Συνέλευσης ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της συνέλευσης, τον λόγο πήρε ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Νίκος Τριανταφύλλου, που παρουσίασε τον Απολογισμό Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Προγραμματισμό Δράσης για την επόμενη περίοδο.

( ο απολογισμός δράσης και ο Προγραμματισμός Δράσης, έχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του συνδέσμου)

     Ακολούθησε ο Οικονομικός απολογισμός από τον Ταμία του Δ.Σ. Σταύρο Σκουρτόπουλο και η παρουσίαση της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής από το μέλος της (Ε.Ε.) Θανάση Παναγιωτακόπουλο.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο αρκετά μέλη του συνδέσμου τοποθετούμενα στα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

   Από μέλη που πήραν το λόγο, εκφράστηκε η συμφωνία τους στα κείμενα που παρουσιάστηκαν και γενικά στη δραστηριότητα του Συνδέσμου, αναδείχνοντας πλευρές αυτής της δραστηριότητας.

   Υπήρξαν και κριτικές παρεμβάσεις πάνω στο Απολογισμό δράσης και τον Προγραμματισμό, ιδιαίτερα σε ζητήματα πολιτικής προσέγγισης ορισμένων ζητημάτων ή για την στάση του Δ.Σ. απέναντι στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και Κυβέρνηση.    

   Εκφράστηκε αντίθεση για τη θέση «Απαιτείται η διεύρυνση της γκάμας ζητημάτων παρέμβασης του συνδέσμου, ξεκινώντας από το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, τις εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης (λόγω πανδημίας), τις προκλήσεις τις Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών θεμάτων της χώρας μας, ανταγωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο , μέση ανατολή, βόρεια Αφρική», που υπάρχει στον Προγραμματισμό.

    Έγιναν αρκετές προτάσεις που συμπλήρωναν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα και ζητήθηκε από το Δ.Σ. να τις πάρει υπόψη του.

Υπήρξαν προτάσεις (έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν) για δημιουργία Μουσείου του ΣΦΕΑ στα Γιάννινα και τον Ωρωπό, δημιουργία Συλλόγου Φίλων του ΣΦΕΑ, διοργάνωση εκδήλωσης για Γιώργο Τσικουρή & Μαρία –Έλενα Αντζελόνι, κ.λ. που θα εξεταστούν από το Δ.Σ. το επόμενο διάστημα.

Ο Απολογισμός Δράσης του Δ.Σ. και ο Προγραμματισμός εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των παρόντων, ενώ ένας αρκετά μεγάλος αριθμός των παρόντων, δήλωσε παρόν.

Ο οικονομικός απολογισμός και η Έκθεση της Εξελεγκτικής επιτροπής ψηφίστηκαν ομόφωνα.

                    Για το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ                       ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ