Times - шаблон joomla Joomla
Σάββατο, 10 Ιούνιος 2023
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2023 12:16

Ανάπλαση Φυλακών Ωρωπού

header

Χτες 23/3/2023 υπογράφτηκε η σύμβαση για το μεγάλο έργο ανάπλασης των παλαιών φυλακών Ωρωπού, τόπου εξορίας στα χρόνια της Δικτατορίας,που μετατρέπεται σε κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και δομών πολιτισμού. Ο ΣΦΕΑ θα έχει σε περίοπτη θέση εκθεσιακό χώρο μνήμης για τους αγωνιστές κατά της Δικτατορίας καθώς και γραφεία.Ο ΣΦΕΑ και οι φίλοι του κάτοικοι Ωρωπού,θα συμμετέχουν επίσης στη διαχείριση του κέντρου πολιτισμού. Η συνεργασία της ηγεσίας του Δήμου Ωρωπού με τον ΣΦΕΑ ανέδειξαν τον θρίαμβο της μνήμης ενάντια στη λήθη της Ιστορίας!!!

facebook 1679650419945 7044964474977705815

Αθήνα 24/4/2023

ΣΦΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2

header

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απώλεια συναγωνιστή μας στη Θεσσαλονίκη

lkllkllklkl

Έφυγε χτες στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 78 ετών, μετά από επώδυνη μάχη με την επάρατο νόσο, ο συναγωνιστής μας Ιωσήφ (Άκης) Αναστασίου.

Γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ και το 1966 εκλέχτηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

Στις 18 Αυγούστου του 1967 συνελήφθη από την Ασφάλεια της Χούντας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7,5 ετών από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ). Στην ίδια δίκη της ‘Ομάδας της Τούμπας’ (31-8-1967) καταδικάστηκαν και οι: Μήτσος Σαχίνης (ισόβια), Αγάπιος Σαχίνης (20 χρόνια κάθειρξη), Λάζαρος Μαρίνος (18 χρόνια κάθειρξη), Πέτρος Χοργιατάκης  (7 χρόνια), Αντώνης Χαχούμης (3 χρόνια), Αικατερίνη Μαρίνου (2 χρόνια).

Εργάστηκε ως τραπεζοϋπάλληλος στην Ιονική Τράπεζα και στην ΑLPHABANK και ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός σε φροντιστήρια.  Ενεργός συνδικαλιστής στην  ΟΤΟΕ.

Υπήρξε μέλος της ΔΝ Λαμπράκη, του ΚΚΕ εσ, της ΕΑΡ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η πολιτική κηδεία και ο αποχαιρετισμός του συναγωνιστή μας θα γίνει αύριο Δευτέρα 13/3/2023, στις 10 π.μ., στη αίθουσα BILLS’ PALACE, απέναντι από τα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου. Η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974 εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος συναγωνιστή μας.

Αθήνα 12/3/2023

 

ΣΦΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2

Αγαπητοί συναγωνιστές/συναγωνίστριες,
Αγαπητοί / ές προσκεκλημένοι, ες

20230122 185718 1


Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας για την τιμητική παρουσία και συμμετοχή σας στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωσή μας
σε ένα χώρο όπου, όπως σας είναι γνωστό, λειτουργεί επί 5,5 και πλέον χρόνια η μόνιμη έκθεση τεκμηρίων για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη,
‘Διότι δεν συνεμορφώθην’. Πρόκειται για μια  έκθεση-ντοκουμέντο σε έναν εμβληματικό τόπο Μαρτυρίου, αφού στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης την περίοδο της Δικτατορίας στεγαζόταν το ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ, όπου βασανίστηκαν δεκάδες αγωνιστές /τριες της δημοκρατίας-αντίπαλοι της Χούντας. 

Η έκθεση, που αποτελεί και φόρο τιμής για τους πολιτικούς κρατούμενους της Χούντας, δημιουργήθηκε από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στις 5 Μαΐου του 2017. Παράλληλα, ο Χώρος Μνήμης λειτουργεί και παιδευτικά ως ένα συνεχές μάθημα
Δημοκρατίας και Ελευθερίας για τους μαθητές των δεκάδων σχολείων που από όλη τη χώρα επισκέπτονται το Πολεμικό Μουσείο. Εδώ, οι μαθητές /τριες, όχι μόνο γνωρίζουν τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, αλλά και μαθαίνουν για τους αγώνες εκείνων που, αψηφώντας το προσωπικό κόστος, υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία – ανάμεσά τους και εκατοντάδες Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες που τίμησαν τον όρκο τους και διέσωσαν την τραυματισμένη από τους πραξικοπηματίες τιμή του ελληνικού στρατού.

Η λειτουργία του χώρου μνήμης στο κτήριο αυτό, συνιστά καθεαυτή ένα ισχυρότατο συμβολισμό και παράλληλα μια διαρκή υπόμνηση ότι ο στρατός δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά για την κατάλυση του Συντάγματος και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πιστεύουμε πως με τη λειτουργία του αποκατέστησε την τιμή του Ελληνικού Στρατού που φορτώθηκε συλλήβδην το άγος των εγκλημάτων των επίορκων αξιωματικών. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τους Έλληνες αξιωματικούς που έχουν επισκεφθεί τον Χώρο Μνήμης και δήλωσαν υπερήφανοι για τους συναδέλφους τους που αγωνίστηκαν εναντίον του τυραννικού καθεστώτος, με βαρύ προσωπικό τίμημα πολλές φορές.

Τον χώρο επισκέπτονται πολίτες και ιδιαίτερα μαθητές και μαθήτριες με τους εκπαιδευτικούς τους. Ο Σύνδεσμός μας, τουλάχιστον από το 2002, διεκδικούσε με υπομνήματά του προς του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιτόπιες εκδηλώσεις, συμβολικά κάθε 21η Απριλίου, την ανάδειξή του σε χώρο ιστορικής μνήμης για τα ‘πέτρινα χρόνια’ 1967-1974. Γεγονός που ταυτοποιήθηκε με δικαστικές αποφάσεις, με τη συνδρομή του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με μαρτυρίες συναγωνιστών και συναγωνιστριών μας, που υπέστησαν τα πάνδεινα στο άντρο αυτό από τους δήμιους της ΚΥΠ και της Ασφάλειας, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του πρώην βουλευτή της ΕΔΑ, Γιώργη Τσαρουχά
στις 9 Μαΐου 1968.

20230122 191225 1

Η αρμονική όμως αυτή συνύπαρξη του Χώρου Μνήμης με τα άλλα εκθέματα και δραστηριότητες του Μουσείου, είναι, δυστυχώς, υπό την αίρεση της κατ’ έτος υπογραφής Χρησιδανείου μεταξύ του Πολεμικού Μουσείου και του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, αν και παραχωρήθηκε ‘άνευ ανταλλάγματος με σκοπό τη μόνιμη και διαρκή έκθεση των αντικειμένων που καταγράφονται αναλυτικά, στο Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής,  στον χώρο (διάδρομο) προ της εισόδου του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου / Παραρτήματος
Θεσσαλονίκης”. Έτσι, εντελώς αντιφατικά και ανιστόρητα, στην ιστοσελίδα του Πολεμικού  Μουσείου αναφερόμαστε ως ‘φιλοξενούμενη συλλογή’ (!), αφού, κατά το ισχύον, χουντικό καταστατικό λειτουργίας των πολεμικών μουσείων (Ν.Δ. 132 ΦΕΚ Α΄35/3.3.1969) σκοπός τους είναι ‘η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον’ – εξαιρουμένου, φυσικά, του αντιδικτατορικού αγώνα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την  κοινωνική προκοπή. (!). Βλέπετε η αναιμική ‘αποχουντοποίηση’ δεν μας απάλλαξε από τα κατάλοιπα της ‘νομοθεσίας των βαρβάρων’.

Γι’ αυτό ήδη από τον περασμένο Απρίλιο απευθυνθήκαμε με ανοιχτή επιστολή μας στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους προτείναμε να αναλάβουν συμβολικά κοινή νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του παραπάνω διατάγματος - εκτρώματος της χούντας και ταυτόχρονα να ανακηρυχτεί σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης ο Χώρος Μνήμης του ΣΦΕΑ 1967-1974 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Όπως συνέβη, να θυμίσουμε. και στην περίπτωση του πρώην ανακριτικού κολαστήριου του ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα, όπου εδρεύει ο Σύνδεσμός μας, με την παραχώρηση της κυριότητας των σωζόμενων κτηρίων στην Περιφέρεια Αττικής, με τροπολογία μελών μας – τότε βουλευτών - που υιοθέτησε στις 6/6/2017 το Υπουργείο Οικονομικών. Για την προώθηση αυτού του αιτήματός μας ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συναντήσεις του προεδρείου του Συνδέσμου μας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Οποιαδήποτε παράταση του σημερινού καθεστώτος της κατά παραχώρηση ‘φιλοξενίας’ μας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  όχι μόνο συνιστά λογοκριτική επέμβαση εις βάρος της πρόσφατης ιστορίας της Θεσσαλονίκης. αλλά και εξυπηρετεί, αντικειμενικά, όσους επιχειρούν να παγιδέψουν τους νέους ανθρώπους, δημαγωγώντας εις βάρος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και διαβάλλοντας τις δημοκρατικές αξίες. 

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στη μνημοκτονία της Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας πολλοί συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων ουδέποτε λογοδότησαν για τις εγκληματικές πράξεις τους. Αντίθετα, ενσωματώθηκαν στον «εθνικό κορμό», καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλές θέσεις, αφού ο εθνικόφρων πολιτικός κόσμος φρόντισε να μην τιμωρηθούν παραδειγματικά. Παράλληλα, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επιδόθηκε στο «σωφρονισμό» και την καθυπόταξη της ιστορικής μνήμης, ακόμη και στην «υγειονομική ταφή» της. Όταν εξοστρακίζεται η μνήμη μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, αυτό ισοδυναμεί με μνημοκτονία, που, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, δεν εξαντλείται μόνο στην αποσιώπηση της επί αιώνες εβραϊκής παρουσίας στην
πόλη, αλλά επίσης και στο μεταπολεμικό ξέπλυμα των αξιωματούχων της τριπλής Κατοχής, που υπηρέτησαν με υπερβάλλοντα ζήλο τους δήμιους των Ναζί, τους
Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες. Ταυτόχρονα οι απόγονοί τους, αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τον εθνικά επιλήψιμη πολιτεία τους, σέρνουν στα δικαστήρια συναγωνιστές μας πολιτικούς κρατούμενους της χούντας – για δήθεν «προσβολή μνήμης νεκρού», απαιτώντας αποζημιώσεις 600.000 ευρώ!

Επίσης, εδώ και καιρό γνωστοί συντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι της πόλης επιχειρούν να παραχαράξουν τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ναζιστικό ζυγό, με την αποφασιστική – σωτήρια για τις υποδομές της πόλης επέμβαση των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944 – μέρα που γιορτάζεται πλέον επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνησή το 2016. Απαιτούν μάλιστα να καθαιρεθεί η αναθηματική στήλη, που έχει τοποθετηθεί επί δημαρχίας Μπουτάρη προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, στην προσπάθειά τους να νεκραναστήσουν την αντικομμουνιστική ‘εθνικοφροσύνη’, που χρεοκόπησε μαζί με την χούντα.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός, εξισώνοντας θύτες με θύματα και ανατρέποντας το δημοκρατικό κεκτημένο της αντιφασιστικής νίκης, στην οποίαν συμβάλλαμε με βαρύτατο τίμημα, λειτούργησε ως «πλυντήριο» των μαζικών ναζιστικών-φασιστικών εγκλημάτων. Έτσι προετοίμασε το έδαφος, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, για να βλαστήσει η κακή σπορά του ηττημένου ναζισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Για τον Σύνδεσμό μας είναι ζήτημα αρχής να υπερασπίσει τα διωκόμενα μέλη του, που αξίζουν δημόσιο έπαινο για τη συμβολή τους στην κάθαρση της Θεσσαλονίκης από τα κατοχικά φαντάσματα. Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο
Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης οφείλουν να υπερασπίσουν την μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, που δεν στηρίχτηκε σε δήθεν ‘ιδεοληψίες της Αριστεράς’, αλλά στην ιστορική αλήθεια και στην ανάγκη η Θεσσαλονίκη να σεβαστεί το μαρτυρικό όσο και αντιστασιακό παρελθόν της.

20230122 185358 1

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου, ως οφείλω, να τιμήσω την ιερή μνήμη των αγωνιστών και αγωνιστριών της αντιδικτατορικής αντίστασης που έπεσαν στο δίκαιο αγώνα, σε όσους χάσαμε πρόωρα από τα ανεπούλωτα τραύματα της φυλακής και της εξορίας αλλά και πρόσφατα λόγω της πανδημίας. Εκφράζω εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειές τους για την απώλειά τους. Αν «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», τότε οποιαδήποτε αναφορά στον Αντιδικτατορικό Αγώνα αποκτά νόημα στο βαθμό που αναδεικνύει την αντίσταση, την αγωνιστική-συνειδητή στάση ζωής, σε κινητήρια δύναμη της
Ιστορίας.

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή, όπως των ηρωικών απεργών της ‘Μαλαματίνα’, αλλά και της νεολαίας για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Xαιρετίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών κατά της υποβάθμισης των σπουδών και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Καλούμε σε δημοκρατική - αγωνιστική επαγρύπνηση, απέναντι σε κάθε αντιδημοκρατική εκτροπή.

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΑ 2023

 

ghgk

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) έκοψε, σε μια σεμνή τελετή, την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος αγωνιστών κατά της χούντας. Μιλώντας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευάγγελος Γκιουγκής, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΑ σας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, με υγεία, αισιοδοξία, δύναμη και αντοχή για τη χρονιά που άρχισε. Χαιρετίζουμε τους εκπροσώπους των κομμάτων που μας τιμούν με την παρουσία τους και τους ευχόμαστε χρόνια πολλά. Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ εύχεται στον λαό μας που περνάει δύσκολες μέρες με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τις παραβιάσεις βασικών ατομικών δικαιωμάτων του Συντάγματος, τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων να έχει τη δύναμη και τον τρόπο, ο λαός μας, να διαλέξει (στις εκλογές) τις δυνάμεις που θα κυβερνήσουν τον τόπο μας.

Πλησιάζει η στιγμή, έρχεται η ώρα που ο λαός μας θα αποφασίσει για την τύχη του και ελπίζουμε να πάρει τη σωστή και ορθή απόφαση. Για εμάς, στον ΣΦΕΑ, (το 2023) είναι μια χρονιά με αγωνιστικές εκδηλώσεις μνήμης, τιμώντας τα 50 χρόνια των μαζικών εκδηλώσεων, όπως της κατάληψης της Νομικής στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1973, της ανταρσίας του «Βέλους» τον Μάη του 1973 που ήταν και το μεγάλο ράπισμα στη χούντα μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις, τις μαζικές συλλήψεις στελεχών της ΚΝΕ και άλλων, δημοκρατικών αξιωματικών καθώς και όλων αυτών που βασανίστηκαν στη διάρκεια της χούντας την εποχή εκείνη, το 1973, που θεωρούμε ότι ήταν κορύφωση της αντίστασης με τα πολυτεχνεία, τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων κ.ά.

Για όλες αυτές τις ιστορικές στιγμές, για την αντίσταση ενάντια στη χούντα, ο ΣΦΕΑ θα οργανώσει και θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθούν σύντομα. Ήμερα, εδώ μας τιμούν με την παρουσία τους η αγωνίστρια κατά του ναζισμού Μάγδα Φύσσα, οι συνάδελφου μου, της πολιτικής αγωγής, στη δίκη με τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής οι οποίοι συνεχίζουν και δίνουν τη μάχη στο Εφετείο και έχουν την πλήρη συμπαράστασή μας. Για εμάς, τον ΣΦΕΑ, είναι η αιχμή του δόρατος κατά του ναζισμού και του φασισμού. Σήκωσαν και σηκώνουν στην πλάτη τους τη μάχη με όλες αυτές τις δυνάμεις που βυσσοδομούν ενάντια στη δημοκρατία και τις κατακτήσεις του λαού μας. Για εμάς εκπροσωπούν σήμερα την δημοκρατική αντίσταση του λαού μας. Τιμούμε όλους τους συναγωνιστές που χάσαμε τη χρονιά που πέρασε, αλλά και αυτούς που «έφυγαν» τη βδομάδα που μας πέρασε όπως ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και το μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ ο Νίκος Τσιώκος. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.»

Για την ιστορία, το «φλουρί» της πίτας έτυχε στην Οικογένεια Φύσσα.

Η ομιλία

Έφυγε ξαφνικά και αναπάντεχα, από τροχαίο, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ και αντιδικτατορικός αγωνιστής, ο κομμουνιστής ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΩΚΟΣ. Ο Νίκος, γεννήθηκε το 1944 στην Παλούμπα Αρκαδίας και μεγάλωσε σε μια αγωνιστική οικογένεια. Το 1953 ήρθαν στην Αθήνα.

1111


Από τα 12 του χρόνια δούλευε σε σιδηρουργείο. Τελείωσε το Εφτατάξιο Νυχτερινό Γυμνάσιο. Οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη και ήταν μαχητικό της στέλεχος στο Περιστέρι. Ηταν στο ΔΣ του ΣΕΜΜΕ των Νυχτερινών μαθητών. Συνελήφθη τον Οχτώβρη του 1967. Βασανίστηκε άγρια στην Ασφάλεια της Αθήνας και έμεινε αλύγιστος. Κρατήθηκε στου Αβέρωφ και στις φυλακές της Αίγινας. Μετά την αποφυλάκισή του δούλεψε στις παράνομες οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το 1973 ήταν στο Γραφείο της ΚΝΕ Αθήνας. Πήρε δραστήριο μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973. Μετά τη μεταπολίτευση δραστηριοποιήθηκε ως μέλος του ΚΚΕ στο χώρο των ΕΒΕ. Ηταν πρόεδρος στο σωματείο των αλουμινάδων στην Αθήνα και μέλος του Δ.Σ. της ΟΒΣΑ. Ως συνταξιούχος ήταν στο Παράρτημα Περιστερίου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Εφυγε ένας ακόμα αγωνιστής που πρόσφερε πολλά στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το Δ.Σ.του ΣΦΕΑ τον αποχαιρετά και θα τον θυμόμαστε πάντα για τη μαχητικότητα και το ήθος του. Είχε δύο παιδιά, το Δημήτρη και την Αλεξάνδρα, στα οποία απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Η τελετή αποχαιρετισμού του συναγωνιστή και συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΩΚΟΥ θα γίνει την Παρασκεύη 20/1/2023 και ώρα 9.30 στη Ριτσώνα.

Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2022 17:01

Απώλεια του σ. Κώστα Τόμτση

Έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, ο συναγωνιστής μας, Κώστας Τόμτσης, μέλος του ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ.

Στη δίκη ‘Δίκη των 39’ του ‘Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου – Ρ.Φ.’ το Μάιο του 1969 στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, ο σ. Κώστας Τόμτσης απευθυνόμενος στους
στρατοδίκες είπε:
 
«Την 21.4.67 μια ομάδα στρατιωτικών καταπατεί κάθε ίχνος ελευθερίας και αφαιρεί κάθε συνταγματικό δικαίωμα από το λαό μας. Χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται και εξορίζονται
αποκλειστικά και μόνο για τα δημοκρατικά τους φρονήματα. Αυτό με οδήγησε να ενταχθώ στην αντιδικτατορική οργάνωση Ρήγας Φερραίος και μέσα από τις γραμμές της να παλέψω για την ανατροπή της δικτατορίας».
 
Καταδικάστηκε σε 8 χρόνια πρόσκαιρη κάθειρξη μαζί με τους: Ισμήνη Τσούτσια, Γιάννη Γκιργκούδη, Γιώργο Αναστασίου, Μπάμπη Ζιώγα. Ο Κώστας Τόμτσης υπηρέτησε ως ορθοπεδικός γιατρός στο νοσοκομείο της Νάουσας. « Ένας ορθοπεδικός που θα θυμόμαστε με αγάπη. Άνθρωπος της προσφοράς, άνθρωπος με ανάστημα, όχι μόνο του κορμιού αλλά και του χαρακτήρα του. Πρόσφερε στο νοσοκομείο μας όχι μόνο ως γιατρός αλλά και ως μέλος της διοίκησης», αναφέρει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
 
Η κηδεία του σ. Κώστα Τόμτση θα γίνει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 3μ.μ. στον ιερό ναό Αγίου Μηνά Νάουσας.
 
Το ΔΣ του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του.
 
 
 
 
Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2022 15:00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναρτούμε το παρακατω κειμενο του συναγωνιστη Θεόδωρου Τζιαντζή

Ο αγώνας συνεχίζεται για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ενάντια στους μονοδρόμους και τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου

Πέρασε πάνω από μισός αιώνας  από την επιβολή της διχτατορίας της 21ης Απριλίου και η διαπάλη για το χαρακτήρα των γεγονότων εκείνης της εποχής συνεχίζεται. Στο προσκήνιο βγαίνει πιο έντονα στις διάφορες επετείους, όπως κι εφέτος, με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Η αστική τάξη σταθερά θα μιλήσει  για τους λίγους "άφρονες αξιωματικούς" που κατέλυσαν τη συνταγματική τάξη. Για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.  Θα εκθειάσει τη σύγχρονη δημοκρατία, την ανάγκη ομοψυχίας και συστράτευσης στο μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Από την άλλη η εργατική τάξη, ο λαός, η πλειοψηφία της νεολαίας έχοντας διαφορετικά συμφέροντα και ανάγκες από αυτές της αστικής τάξης, έχει την ευκαιρία να βαθύνει στα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Απ΄ αυτά χρειάζεται να κρατήσει σαν παρακαταθήκη ό,τι τη βοηθά για να κάνει πιο αποτελεσματικό τον αγώνα της για τις σύγχρονες ανάγκες της. 

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι παρά τις αλλαγές που έγιναν, όλα αυτά τα χρόνια, που ακολούθησαν την κατάρρευση της διχτατορίας, η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα ποιοτικά δεν άλλαξε.

Όλο και περισσότερος πλούτος συσσωρεύεται σε λιγότερα χέρια, ενώ η φτώχεια, η εργασιακή βαρβαρότητα, η ζωή χωρίς δικαιώματα και προοπτική ανακυκλώνεται, διευρύνεται για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, τη νεολαία,  στη χώρα μας και διεθνώς. Το να βγούμε απ΄ το τούνελ στο φως ήταν παλιότερα μια ψευδεπίγραφη παροχή ελπίδας από το δικομματισμό. Τώρα και αυτό το σλόγκαν αποσύρθηκε σαν ανεδαφικό. Φως δεν υπάρχει. Μένει μόνο η απαίτηση για προσαρμογή και υποταγή στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της κρίσης και του πολέμου.

Σήμερα, 200 χρόνια από την επανάσταση του ΄21, γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο εμφανές ότι  η αστική τάξη, που αποτέλεσε συντελεστή προόδου τότε για τη χώρα μας,  έχει καιρό τώρα γίνει τροχοπέδη.

Το αστικό έθνος κράτος αποτέλεσε την επαναστατική απάντηση, την εποχή εκείνη, στα αδιέξοδα της φεουδαρχικής κοινωνίας και εξουσίας. Σήμερα η αστική τάξη είναι φανερό ότι έχει προ πολλού εξαντλήσει τον προοδευτισμό της. Όπως παλιότερα η φεουδαρχία, κι αυτή σήμερα γίνεται φρένο στην  εξέλιξη της κοινωνίας, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Διατηρεί και υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την ταξική εκμετάλλευση - καταπίεση, με στόχο το μέγιστο κέρδος της. Υποτάσσει την ευημερία του κοινωνικού συνόλου στο στενό ταξικό της συμφέρον.

Η στάση της αστικής τάξης με τη διχτατορία 1967-74 (μαζί με πολλά άλλα ), είναι μια απόδειξη της αντιδραστικής πλέον φύσης της εξουσίας της.

Ας σταθούμε πιο συγκεκριμένα για το τι ήταν και γιατί έγινε η διχτατορία 1967-74.

Οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν τις ενέργειές τους, με  κεντρικό άξονα "να σωθεί η χώρα από τον κομμουνισμό"¨. Ότι "η φαυλοκρατία των πολιτικών οδηγούσε τη χώρα στο χάος και οι κομμουνιστές ετοιμάζονταν να καταλάβουν την εξουσία". Τις πρώτες μέρες μάλιστα θριαμβολόγησαν ότι "κατασχέθηκαν 40 φορτηγά με όπλα, με τα οποία θα εφορμούσαν για την εξουσία 30.000 Λαμπράκηδες"(αρχείο Πετρίδη ).

Με τη βία των όπλων και χωρίς πολλές δυσκολίες, το σύνολο της αστικής κρατικής μηχανής ακολούθησε τους πραξικοπηματίες, συνεχίζοντας τη δουλειά της, όπως και πριν, στη λειτουργία της καπιταλιστικής κοινωνίας μας.

Όπως τόνισε το 1973 ο υπουργός της χούντας Νικήτας Σιώρης "έβγαλε τον επιχειρηματία από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Τον απάλλαξε από την κατακραυγή του πεζοδρομίου και του προσέφερε ό,τι μπορούσε". "Θα σας παράσχω το παν" είχε δηλώσει ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στους εφοπλιστές, στις 19/3/1968. "Έλθετε προς εμάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση θα σας τα δώσει". Και τα έδωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΣΕΒ, τα καθαρά κέρδη των ελλήνων βιομηχάνων σχεδόν τετραπλασιάστηκαν στην περίοδο 1967-1971. Οι εκατομμυριούχοι τριπλασιάστηκαν από το 1965 ως το 1970, ενώ το 1973 αποκτήσαμε και 20 δισεκατομμυριούχους. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο (1/2/1973 ) οι πλουσιότεροι Έλληνες πλήρωσαν σε φόρους λιγότερα από ότι οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης. Τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν από το 1968 ως το 1972 κατά 73%. Η χούντα χορηγούσε αθρόα πιστώσεις, πακτωλούς χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ έφτασε να αναλαμβάνει π.χ. στη ναυτιλία ως και το 80% του κόστους ναυπήγησης των πλοίων των εφοπλιστών. Γι΄ αυτό και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το 1972 ανακήρυξε το Γ. Παπαδόπουλο επίτιμο πρόεδρό της. Η χούντα συνέχισε την ως τότε ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, σχετικά με το κεφάλαιο, πατώντας και επεκτείνοντας την υπάρχουσα ήδη ευνοϊκή γι΄αυτό νομοθεσία. (όπως π.χ. στο νόμο 26887/1953, περί επενδύσεων και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού ή το νόμο 4171/ 1961 περί κινήτρων οικονομικής ανάπτυξης ). Το ίδιο συνέβη με την ανανέωση και επέκταση ήδη υπαρχουσών συμβάσεων, όπως η Ολυμπιακή, τα μεταλεία Βορείου Ελλάδος, τα Ναυπηγεία του Νιάρχου, τα Διυλιστήρια του Τομ Πάππας. Χρυσές δουλειές η χούντα έκανε τόσο με τα αμερικανικά μονοπώλια (Esso, Standard Oil, Texaco, Mobil ) αλλά και γερμανικά (Krupp, Siemens, Φαρμπεερυ Χοεστ ) τα γαλλικά (Πεσινε ).

Για το λαό υπήρχε ο γύψος. Για το εργατικό κίνημα διάλυση συνδικάτων, λογοκρισία, διώξεις, για τους κομμουνιστές φυλακίσεις, εξορία, βασανιστήρια.

Η αστική τάξη βγήκε η πιο κερδισμένη από το διχτατορικό καθεστώς, πράγμα που αποσιωπάται.

Από την αρχή ήταν υπέρ της διχτατορίας, προσπαθώντας να επωφεληθεί, να διευρύνει τις μπίζνες της. Μετά την κατάρρευσή της, κάτω και από την πίεση των λαϊκών διαθέσεων, η θέση της και του επίσημου κράτους, αποσαφηνίστηκε ως εξής; "Μερικοί, λίγοι άφρονες αξιωματικοί κατέλυσαν το Σύνταγμα, για ιδιοτελείς λόγους", δήλωση του Ε. Αβέρωφ, υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή το 1974, (γνωστού κι ως γεφυροποιού των αστών πολιτικών με τη χούντα ). "Στιγμιαίο έγκλημα ορισμένων επίορκων αξιωματικών" είναι η επίσημη εκτίμηση του δικαστηρίου που συστήθηκε για να δικάσει τη χούντα. Το παραπάνω μοτίβο, ως και στις μέρες μας, διαπερνά τα σχολικά βιβλία. Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι οι δικαστικές διώξεις των χουντικών - βασανιστών δεν ξεκίνησαν από τη μεταχουντική κυβέρνηση Καραμανλή αλλά από ιδιώτες. Επίσης το σύνολο σχεδόν των βασανιστών της κρατικής ασφάλειας αθωώθηκαν.

Τη διχτατορία της 21ης Απρίλη η επίσημη κρατική προπαγάνδα την παρουσιάζει σαν κάποιο μεμονωμένο ατυχές γεγονός, σαν μια παρένθεση ανωμαλίας ή εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα. Επιχειρείται να χαραχθεί μια τομή μεταξύ 7ετίας και των προηγούμενων 10ετιών της αστικής "δημοκρατίας" του ΄50, ΄60 (εκλογές βίας και νοθείας, έκτακτα μέτρα- στρατοδικεία, παρακράτος, πολιτικές δολοφονίες Λαμπράκη- Πέτρουλα κ.ά.).

Το βιογραφικό του αρχηγού των απριλιανών διχτατόρων Γ. Παπαδόπουλου αναδείχνει ότι η χούντα δεν ξεπήδησε από το κενό. Ο Γ. Παπαδόπουλος ακούγεται για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής, όταν υπηρετεί στο επισιτιστικό γραφείο που είχε συγκροτήσει η στρατιωτική διοίκηση της Πάτρας, με προϊστάμενο το συνταγματάρχη Κουρκουλάκο, πρωτεργάτη των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας στη Β. Πελοπόννησο και Δ. Στερεά. Ο Παπαδόπουλος θα κατασχέσει το λάδι της Αχαΐας για να το παραδώσει στους Γερμανούς. Ήταν μέλος των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Κατοχή. Υπασπιστής του στρατιωτικού διοικητή Αθήνας Π. Κατσώτα στη μάχη της Αθήνας, το Δεκέμβρη ΄44. Στέλεχος του αστικού στρατού στην τρίχρονη σύγκρουση με το Δημοκρατικό Στρατό. Στρατοδίκης στην πρώτη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Το 1953 μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτεί στο "Τμήμα Αμερικανικών Μεθόδων", ειδικευόμενος στον ψυχολογικό πόλεμο. Στη συνέχεια θα έρθει στην Ελλάδα, ευνοούμενος της CIA, για να εργαστεί στην ΚΥΠ, ως βοηθός του πρώτου διευθυντή της Νάτσικα. Ηγετικό στέλεχος της ΚΥΠ το 1959. Υπεύθυνος της επιτροπής που συγκρότησε η κυβέρνηση της ΕΡΕ για την επίβλεψη, το συντονισμό των διάφορων παρακρατικών ακροδεξιών οργανώσεων. Ένας από τους βασικούς συντελεστές και εκτελεστές του σχεδίου ΠΕΡΙΚΛΗΣ το 1961, στις εκλογές βίας και νοθείας. Ηγετικό στέλεχος των συνωμοτικών οργανώσεων ΙΔΕΑ και ΕΕΝΑ (Ένωση Ελλήνων Νέων Αξιωματικών ) στο στρατό, από τις οποίες αναδείχτηκαν οι περισσότεροι πραξικοπηματίες. Το 1965 οργάνωσε το προβοκατόρικο σαμποτάζ στον Εβρο, για να το αποδώσει στους κομμουνιστές και να διαμορφώσει κλίμα. Ο Γ. Παπαδόπουλος επομένως, όπως και η πλειοψηφία των ατόμων, στρατιωτικών και μη, που στελέχωσαν τη δικτατορία του 1967, δεν επρόκειτο για "άφρονες αξιωματικούς" αλλά για ανθρώπους βαθύτατα συστημικούς, γαλουχημένους και ταγμένους στην υπεράσπιση της αστικής εξουσίας, με κάθε τρόπο και ειδικά με την άσκηση βίας. Αλλά και το σχέδιο Προμηθεύς, πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν οι πραξικοπηματίες για την κατάληψη της εξουσίας το 1967, ήταν σχέδιο του ΝΑΤΟ που περιλάμβανε την επέμβαση του στρατού, με σκοπό να περιφρουρήσει την εξουσία της αστικής τάξης και τη συμμετοχή της στο ιμπεριαλιστικό μπλοκ και τους σχεδιασμούς του.

Οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στη διχτατορία της 21ης Απριλίου πρέπει να αναζητηθούν πρώτα και κύρια στις διαρκώς οξυμμένες αντιθέσεις στους κόλπους της άρχουσας τάξης της χώρας μας. Μετά το παλατιανό πραξικόπημα (Ιούλης 1965 ) αδυνατούσε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα. Η διέξοδος από αυτή την κρίση μέσω εκλογών ήταν επίφοβη, οξύνοντας τις αντιθέσεις στους κόλπους της. Διαφωνίες υπήρχαν, για παράδειγμα, ανάμεσα στον ιδρυτή της ΕΡΕ Κ. Καραμανλή με τους  Κ. Τσάτσο, Π. Παπαληγούρα απέναντι στον Π. Κανελλόπουλο, που προσπαθούσε να συνεννοηθεί με το Γ. Παπανδρέου. Αντίθεση εκδηλώθηκε και στην Ένωση Κέντρου, ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Παπανδρέου, που για ένα διάστημα επέκρινε τον πατέρα του για συμβιβαστική πολιτική. Στο χώρο των "αποστατών" εντάθηκε η κρίση αφού δεν απόκτησαν λαϊκό έρεισμα.

Στην όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων βασικός παράγοντας ήταν το παλάτι. Η επιρροή και η συνεχής ανάμειξή του στο στρατό και στην κυβέρνηση αποτελούσε διαρκές σημείο τριβών και ανταγωνισμών στους κόλπους της. Αστικοί εκσυγχρονισμοί που επιχειρήθηκαν τόσο από την ΕΡΕ όσο και από την Ένωση Κέντρου προσέκρουαν και ακυρώνονταν από τις συνεχείς αντιδράσεις του παλατιού, ενώ ξεσήκωναν μαζικές λαϊκές αντιδράσεις (Ιουλιανά 1965 ). Η διαπάλη για τον έλεγχο του στρατού, για τις αρμοδιότητες του βασιλιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της οξυνόμενης ενδοαστικής κρίσης, παραμονές της επιβολής της διχτατορίας. Σημαντικός επίσης παράγοντας όξυνσης αυτής της κρίσης υπήρξε το κυπριακό, για το οποίο ασκούνταν ιδιαίτερες πιέσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, για μια Νατοϊκή λύση. Οι λεγόμενες "αποστασίες", οι αλλεπάλληλες απόπειρες σχηματισμού κυβερνήσεων, η παρατεινόμενη πολιτική κρίση είχαν αποδυναμώσει το αστικό πολιτικό σύστημα και τον κυρίαρχο κομματικό διπολισμό της εποχής (ΕΡΕ- Ένωση Κέντρου ). Η διχτατορία επομένως  δεν ξεπήδησε από το κενό, γεννήθηκε, ανδρώθηκε και έδρασε για τη διασφάλιση του αστικού πολιτικού συστήματος. Βρήκε έτοιμο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό, και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους. Είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο  για την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Η εκτροπή σε διχτατορική λύση διαφαίνεται όλο και πιο ορατή και προτιμητέα ως διέξοδος, τόσο από το παλάτι αλλά και από ένα ευρύ φάσμα του αστικού πολιτικού κόσμου (άρθρα ΣάβΒα Κωνσταντόπουλου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Κόσμος" ). Τέτοιες σκέψεις υπήρχαν και στους κόλπους της ΕΡΕ πριν το 1967. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Κ. Καραμανλή στον Κ. Τσάτσο, το 1966, στην οποία τόνιζε "ασπάζομαι... ανεπιφύλακτα τη σκέψη σου. Εισηγούμεθα λοιπόν παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μιαν προσωρινήν δικτατορίαν- ίσως ενός έτους" (Έκδοση Καθημερινή 2005, Γεγονότα και Κείμενα, Αρχείο Κ. Καραμανλή, σελ 220 ). Γνωστή είναι και η επιστολή του Κ. Καραμανλή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, το Σεπτέμβρη του ΄67 που λέει "Το θέμα δεν είναι να επανέλθουμε στην ομαλότητα δια της αποτυχίας της επαναστάσεως αλλά δια της επιτυχίας της... Διότι δεν θα σημαίνει βεβαίως αποκατάστασιν της ομαλότητας η επάνοδος εις την υφισταμένην προ του κινήματος κατάστασιν. Το τελευταίο δε αυτό έχει βαρύνουσαν σημασίαν, δεδομένου ότι συνιστά τον πυρήνα του προβλήματος" (Εκδόσεις Λιβάνη "Εγώ ο Ιάκωβος" σελ. 247-248 ).

Για τις αιτίες, το ρόλο της χούντας, της CIA, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, πολλά μπορούν να ειπωθούν. Είναι γνωστά και καταγεγραμμένα στη συνείδηση του λαού. Γράφτηκαν και στην πύλη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κάθε χρόνο η πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία το υπενθυμίζει. Είναι φανερές οι ευθύνες  για τη διχτατορία. Βαραίνουν όχι μόνο του Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ αλλά και την κυρίαρχη αστική τάξη και τους βασικούς πολιτικούς εκπροσώπους της, που κυβέρνησαν πριν τη χούντα. Δεν μπορεί να μην αποδοθούν ευθύνες στην κυβέρνηση της "βίας και νοθείας" του παρακράτους, του δήθεν εθνάρχη Καραμανλή. Επίσης ευθύνες υπάρχουν και στον άλλο πόλο της τότε αστικής διαχείρισης, της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, που διακήρυττε την πίστιν του στη δημοκρατία "ως και εις την λαοκρατίαν" και ταυτόχρονα υποκλινόταν στο παλάτι, τους ξένους φίλους και προστάτες. Η ιστορία δεν δικαιώνει "το γέρο της δημοκρατίας" που καμάρωνε πως "κατατρόπωσε τη δεξιά και δάμασε την αριστερά" ενώ η χούντα ετοίμαζε ανενόχλητη τα σχέδιά της.

Στη νεώτερη ιστορία μας η διχτατορία της 21ης Απριλίου δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Κι άλλες φορές τις προηγούμενες δεκαετίες ο λαός μας ξύπνησε δεμένος χειροπόδαρα, μ΄ ένα στρατιωτικό κίνημα ή ένα διχτάτορα στο σβέρκο του.

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις και η παρέμβαση του στρατού  ήταν συχνό φαινόμενο στην 20ετία που προηγήθηκε της δικτατορίας του Μεταξά (1936 ). Αυτές είχαν διχάσει το λαό σε δυο αντιμαχόμενες μερίδες (Βενιζελικούς - Αντιβενιζελικούς ), που βρίσκονταν κυριολεκτικά στα μαχαίρια. Η όξυνση εκείνων των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων είχε ως βάση την πορεία ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού. Τότε που  οι αντιθέσεις ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες οδηγούσαν στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η Βενιζελική παράταξη πήρε το μέρος της Αντάντ, ενώ τα Ανάκτορα ήθελαν η Ελλάδα να ακολουθήσει τη Γερμανία, μέσω της ουδετερότητας.

Στο διάστημα αυτό την επιβολή στρατιωτικών διχτατορικών λύσεων δεν την επιχειρούσαν μόνο οι λεγόμενες δεξιές ή ακροδεξιές δυνάμεις αλλά και οι φιλελεύθερες. Η δικτατορία του στρατηγού Θόδωρου Πάγκαλου τον Ιούνη του 1925 ήταν δημιούργημα του κεντρώου χώρου. Ο Πάγκαλος είχε πρωτοστατήσει στην εκτέλεση των έξι. Αλλά και το κίνημα των στρατιωτικών μονάδων το Μάρτη του ΄35 που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη είχε την καθοδήγηση του Ελ. Βενιζέλου και Ν. Πλαστήρα. Η τεταρταυγουστιανή διχτατορία του Μεταξά ήταν η πολιτική έκφραση των συμφερόντων της αστικής τάξης σε συνθήκες προετοιμασίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι στις δυσκολίες, στα αδιέξοδα του αστικού πολιτικού συστήματος, η αστική τάξη δεν διστάζει στη βία, στην εκτροπή, στη διχτατορία. Το προβλέπει και στο σύνταγμά της.

Η επικράτηση της συγκεκριμένης στρατιωτικής διχτατορίας το 1967 συντελέστηκε, αν και είχαν προηγηθεί πολιτικές τοποθετήσεις για το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της Βουλής, για πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις του βασιλιά κ.ά.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα βρήκε το λαϊκό κίνημα απροετοίμαστο. Ακόμα και το ΚΚΕ βρέθηκε απροετοίμαστο. Βαρύνει την ηγεσία του και κυρίως το κλιμάκιο της Κ.Ε. που βρισκόταν στην Ελλάδα, καθώς και την ηγεσία της τότε ΕΔΑ. Το καταγράφει το γεγονός ότι χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΕΔΑ πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο και σύρθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες. Γενικά στην πρόβλεψη του καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚΕ υπήρχε το ενδεχόμενο της στρατιωτικής διχτατορίας στην Ελλάδα. Δεν υπήρξε η ανάλογη όμως επαγρύπνηση και προετοιμασία για την προβολή αντίστασης στους πραξικοπηματίες. Η τελευταία περιοριζόταν ως δυνατότητα εξαιτίας και της απουσίας κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ.

Το επίπεδο του εργατικού κινήματος, γενικά της ταξικής πάλης, καθώς και η κατάσταση που βρισκόταν το 1967 ο συνειδητός υποκειμενικός παράγοντας, το ΚΚΕ, προσδιόρισαν και το επίπεδο της πάλης που θα ακολουθούσε και το οποίο ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Χρειάστηκε κάποιος χρόνος μέχρι να εκδηλωθούν τα πρώτα μαζικά σκιρτήματα αντίδρασης, κύρια σε χώρους φοιτητών, σπουδαστών. Το ΚΚΕ βέβαια έδωσε στην αντιδιχτατορική πάλη από την πρώτη στιγμή, τις περισσότερες θυσίες, με την ηρωική στάση πολλών κομμουνιστών, στις εξορίες, στις φυλακές, στα βασανιστήρια.

Ενάμιση χρόνο πριν το τέλος της στρατιωτικής διχτατορίας το λαϊκό κίνημα άρχισε να σημειώνει αισθητή άνοδο, που ξεκίνησε με την κατάληψη της Νομικής με αντιχουντικά συνθήματα. Ακολούθησε το κίνημα του Ναυτικού με την ανταρσία του ΒΕΛΟΥΣ. Κορυφώθηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ΄73. Το Πολυτεχνείο ανέδειξε ότι ο αγώνας για ψωμί -παιδεία- ελευθερία- λαϊκή κυριαρχία συνδέεται όχι μόνο με τον όρο να φύγει η χούντα αλλά και με τον όρο να απαλλαγεί ο λαός από τις βαθύτερες αιτίες  που την έθρεψαν, την επέβαλαν και τη στήριξαν. Η εξέγερση του Νοέμβρη διέλυσε τις αυταπάτες αυτών που περίμεναν τη διέξοδο από την όξυνση των αντιθέσεων στους κόλπους της χούντας κι από την παρέμβαση των δήθεν φιλελλήνων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΟΚ. Διέλυσε τις αυταπάτες εκείνων που είδαν στο πείραμα Μαρκεζίνη τη δυνατότητα της φιλελευθεροποίησης και του εκδημοκρατισμού του καθεστώτος της χούντας. Έδειξε ότι η στέρεη ελπίδα βρίσκεται στη δύναμη του μαζικού λαϊκού αγώνα κι όχι στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία, στην υπόκλιση στο μικρότερο κακό.

Τη χαριστική βολή στη διχτατορία έδωσε η συμμετοχή της στο πραξικοπήμα για την ανατροπή  του Μακαρίου, στις 15 Ιούλη 1974,  και η ανοχή της  στην εισβολή και κατοχή των Τούρκων στην Κύπρο. Η χουντική ηγεσία μετά απ΄αυτό δεν μπορούσε να σταθεί.  Με τη συνδρομή της Ουάσιγκτον και άλλων Νατοϊκών κύκλων, ήρθε σε συμβιβασμό με τους πολιτικούς εκπρόσωπους της αστικής τάξης. Ανέθεσαν τη διακυβέρνηση της  χώρας στους πολιτικούς με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.  Η κυβέρνηση Καραμανλή για να εκτονώσει το λαϊκό αίσθημα έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και νομιμοποίησε το ΚΚΕ.

Ο φάκελος της Κύπρου, μετά από τόσα χρόνια παραμένει κλειστός με τη συνενοχή όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Από τα παραπάνω βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα.

·        Ο αντικομμουνισμός αποτέλεσε πάντα το όχημα της αστικής τάξης για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, να προωθήσει αντιδραστικά μέτρα σε βάρος του λαού.

·        Ο στρατός είναι η κυριότερη ένοπλη οργάνωση ενός κράτους, για την εφαρμογή της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της άρχουσας τάξης, με τη βία των όπλων. Το περιεχόμενο της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης που παρέχει αντανακλούν την κοινωνική και ταξική φύση του. Παρά τις δημαγωγικές διαβεβαιώσεις των ιδεολόγων του ιμπεριαλισμού ότι οι καπιταλιστικοί στρατοί είναι "πολιτικά ουδέτεροι" και εξυπηρετούν τα "εθνικά συμφέροντα", ο ρόλος τους είναι από τη φύση τους πολιτικός. Χρησιμοποιούνται από τους εκμεταλλευτές ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών αλλά και κατά του "εσωτερικού εχθρού" ή και για την επίλυση ενδοαστικών αντιθέσεων.

·        Η αστική εξουσία πολλές φορές εναλλάσσει, μεταμφιέζει τις μορφές διαχείρισής της, όταν τα βρίσκει δύσκολα. Πότε ισχυροποιεί το δικομματισμό, πότε επιλέγει την τακτική των συμμαχικών κυβερνήσεων. Άλλοτε με το καρότο, άλλοτε με το βούρδουλα ή και με τα δυο μαζί. Δεν διστάζει ακόμα να φτάσει ως και την κατάργηση του κοινοβουλίου "τη βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας". Όλες όμως αυτές οι μεταμφιέσεις δεν αλλάζουν ούτε κεραία τη βασική κατεύθυνση της στήριξης και ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Τη διατήρηση και διεύρυνση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Γι΄αυτό στην εποχή μας  το πολιτικό ζήτημα δεν είναι η επιλογή ανάμεσα στις διάφορες μορφές διαχείρισης της αστικής εξουσίας, με την εναλλαγή των κομμάτων, με τον ένα ή με τον άλλο πολιτικό σχηματισμό αλλά η αλλαγή τάξης στην εξουσία. Αυτή είναι και η ουσία της ταξικής πάλης, το κύριο περιεχόμενό της.

·        Η βία δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, εξ ορισμού. Άλλες φορές είναι προοδευτική κι άλλες αντιδραστική. Η Γαλλική, η Αμερικανική, η επανάσταση του ΄21, η βία του Κολοκοτρώνη στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, ήταν "προοδευτική βία", μέσα στην ιστορία, γιατί την έσπρωξε προς τα μπρος. Η βία των ΜΑΤ, η βία των τανκς του Πολυτεχνείου, η βία των διχτατορικών καθεστώτων, ήταν και είναι αντιδραστική γιατί επιχειρεί να επιβάλλει εξουσίες και πολιτικές αντιλαϊκές. Η βία των λαών που απαιτούν καλύτερη ζωή και δικαιώματα, που ζητούν να καρπώνονται οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν κι όχι κάποια παράσιτα, αυτή η βία είναι νόμιμη και δικαιολογημένη. Η βία που στηρίζεται στο δίκιο της πλειοψηφίας του λαού είναι νόμιμη και αναπόφευκτη. Η αστική τάξη σήμερα απορρίπτει το "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους" του Κολοκοτρώνη. Απορρίπτει την παρακαταθήκη του Ρήγα Φεραίου "Όταν η διοίκηση βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμνει τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάσταση, ν' αρπάξει τ' άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ' όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ' όλα τα χρέη του".

·        Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας αλλά και η διεθνής πείρα διδάσκουν ότι η επίκληση από την αστική τάξη της συνταγματικής νομιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, της τήρησης γενικά των νόμων, είναι πλήρως υποταγμένη σε μια και μόνη νομιμότητα,   αυτή της εξουσίας της. Τη νομιμότητα για εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, του ανθρώπου από άνθρωπο, τη νομιμότητα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας, της περιπλάνησης, της προσφυγιάς... Η αστική τάξη για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της έχει το κράτος της, με τους οικονομικούς μηχανισμούς του, τους ιδεολογικούς, την υλική δύναμη του καταπιεστικού μηχανισμού. Το στρατό, τα σώματα ασφάλειας, τα δικαστήρια, τις φυλακές. Το ΝΑΤΟ. Η ζωή όμως έχει καταγράψει στη χώρα μας και σ΄όλο τον κόσμο   ότι αυτή  η "παντοδυναμία" των πολύμορφων μηχανισμών της  για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης δεν είναι ανίκητη. Καμιά φορά η ζωή δείχνει σαν να χάθηκε μια μάχη ή κι ο πόλεμος. Ο Σπάρτακος και η εξέγερση των δούλων πνίγηκε στο αίμα όμως η δουλεία καταργήθηκε. Ο Ρήγας πέθανε για τις ιδέες του, η ελληνική επανάσταση όμως νίκησε την αυτοκρατορία του Σουλτάνου και την Ιερά Συμμαχία.  Στη φύση και στην κοινωνία η εξέλιξη είναι νόμος. Όταν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις το άλμα από μια ποιότητα σε μια άλλη είναι αναπόφευκτο. Η εποχή του άλματος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο έχει έρθει. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, τα μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά μας. Έχουμε υποχρέωση να αφομοιώσουμε τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης, να μελετήσουμε τις ηρωικές παραδόσεις των αγώνων της εργατικής τάξης, του λαού μας. Να προετοιμαστούμε ολόπλευρα για να ανταποκριθούμε με γνώση, τόλμη και επάρκεια στις απαιτήσεις του αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε εκμετάλλευση και καταπίεση.                                    

          10/11/2022

Θόδωρος Τζιαντζής     Μέλος Δ.Σ. ΣΦΕΑ 1967-74

Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2022 13:26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Πάνω σε δελτία τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 
 
ΑΘΗΝΑ 1/11/2022
 
 
Κάλεσμα του Λαού και της Νεολαίας στις εκδηλώσεις για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών περιόδου 1967-1974 
ΚΑΛΕΙ
 
                     Το λαό και τη νεολαία της Αθήνας να συμμετάσχει μαζικά στις Εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 15, 16, και 17 Νοεμβρίου 2022 στον ιστορικό χώρο του Ε.Μ.Π. ( Πατησίων ) για την Επέτειο Εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973. Μετά τις ομιλίες στις 17/11/2022 θα γίνει η καθιερωμένη πορεία προς της Αμερικανική Πρεσβεία, που θα ξεκινήσει στις 16:00. 
 
ΣΦΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2
 
 
 
 
 


Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2022 10:22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάνω σε δελτία τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ!
Το Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 καταδικάζει της δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από την 'Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού', η οποία με αγωγή της ζητάει την εξάμηνη φυλάκισή του και την καταβολή 70.000 ευρώ, επειδή σε ραδιοφωνική του εκπομπή έκανε κριτική για τις 'γιορτές μίσους' που διοργανώνει η ένωση αυτή κάθε χρόνο στο Γράμμο και το Βίτσι, αποκαλώντας τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού «κομμουνιστοσυμμορίτες».
Να σημειώσουμε ότι η  Ένωση αποστράτων, η οποία οφείλει την ύπαρξη της σε νόμους του Μεταξά και της Χούντας και φέρει μάλιστα τον χαρακτήρα του ΝΠΔΔ, ενώ προσφεύγει στα δικαστήρια και επικαλείται τη νομιμότητα, ταυτόχρονα παραβιάζει κατάφωρα τους νόμους που χαρακτηρίζουν το χρονικό διάστημα 1946-1949 ως περίοδο 'Εμφυλίου Πολέμου' και όχι «συμμοριτοπολέμου», όπως την βαφτίζει η Ένωση στις ανακοινώσεις και εκδηλώσεις της.
Παρά την απόρριψη προηγούμενης πανομοιότυπης αγωγής που εκδικάστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, η Ένωση Αποστράτων επανέρχεται και απαιτεί εκ νέου την καταδίκη του δημοσιογράφου.
Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η αγωγή - πρόκληση της ''Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού' σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου. Καλούμε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εποπτεύει την ένωση ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να αποδοκιμάσει δημόσια την ενέργειά της που νεκρανασταίνει τη διχαστική 'έθνικοφροσύνη'.
Δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλευρό του διωκόμενου δημοσιογράφου κατά την εκδίκαση της αγωγής στις 27 Οκτωβρίου, μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς, που έχουν ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή τους.

24-10-2022
ΣΦΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ