Στις 24/7/2013 κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο των Γραφείων του Συνδέσμου, στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, είχαμε την ευκαιρία για μια σύντομη συζήτηση μαζί του. Κατά την αποχώρησή του μας ζήτησε να τον επισκεφτούμε στο προεδρικό μέγαρο και να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας. Πράγματι, το ραντεβού κλείστηκε για τις 26/9/2013 και η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, αποτελούμενη από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η συζήτηση που κράτησε πάνω από 40 λεπτά, ήταν απλή και άμεση.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου περιέγραψαν στον Πρόεδρο, την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, μετά τα μακροχρόνια μέτρα της μονόπλευρης λιτότητας. Περιέγραψαν τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει η πλειοψηφία των εργατικών οικογενειών. Αναφέρθηκαν στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια που ζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
Η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στη δράση της «Χρυσής Αυγής», τονίζοντας πως δεν είναι απλά μια εγκληματική οργάνωση αλλά είναι και ένα Νεοναζιστικό μόρφωμα, που στηρίζεται πολιτικά, ηθικά και οικονομικά από τμήμα του συστήματος, που την χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του. Έκφρασε την ανησυχία της από την αναφορά κυβερνητικών στελεχών στη Θεωρία των δύο άκρων, στην προσπάθειά τους να εξισώσουν την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, με τη δράση του λαϊκού κινήματος για απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ για ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Τη θεωρία των δυο άκρων, την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, τα μέλη της αντιπροσωπείας την χαρακτήρισαν ως ανιστόρητη και επικίνδυνη, καθόσον έτσι, δικαιολογείται η δράση της Χρυσής Αυγής.
Η συζήτηση επεκτάθηκε στα ζητήματα της ιστορικής μνήμης και στο γεγονός πως τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, η εποποιία της Εαμικής εθνικής αντίστασης και ο αντιδικτατορικός αγώνας, δεν αναφέρονται στα σχολικά βιβλία και δεν διδάσκονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Σε αυτό το σημείο η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω της αδιαφορίας που δείχνουν απέναντί του οι φορείς της πολιτείας.
Για τον «Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ