Μνήμη 21ης Απριλίου 1967 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Γυάρος, χτες και σήμερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μνήμη 21ης Απριλίου 1967 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: 

Γυάρος, χτες και σήμερα 

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, 6.30 μ. μ.

αίθ. τελετών Παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ

 

Ο ΣΦΕΑ 1967-1974, εν όψει της 57ης επετείου του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στις 21/4/1967, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 18 Απριλίου 2024, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, που θα είναι τιμητικά αφιερωμένη στους 7.500 και πλέον δημοκρατικούς πολίτες, ανάμεσά τους 300 γυναίκες - πολλές άφησαν πίσω μικρά παιδιά - που εξορίστηκαν στη Γύαρο (Γιούρα) την περίοδο της 7χρονης τυραννίας - μεταξύ τους και 500 περίπου ‘προληπτικώς εκτοπισθέντες’ από την περιοχή Θεσσαλονίκης και τη Β.Ε.

Ταυτόχρονα, θα είναι και μία εκδήλωση για την προστασία του σπάνιου θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού και για να μην αλλοιωθεί ο ιστορικός και οικολογικός χαρακτήρας του, που απευθύνεται στους σημερινούς νέους, σε όλους/ες εκείνους/ες που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

Η Γυάρος υπήρξε το ‘κολαστήριο’, το ‘θανατονήσι’, το ‘νησί του διαβόλου’, ‘το Νταχάου της Μεσογείου’, ‘πεδίο βολής’ του Πολεμικού Ναυτικού έως το 2000, το δαρμένο από τους ανέμους άνυδρο νησί, όπου υπέφεραν και αντιστάθηκαν διαχρονικά χιλιάδες αγωνιστές. Σήμερα είναι ένα καταφύγιο για την άγρια ζωή, που προστατεύει η οικολογική οργάνωση WWF (World Wildlife Fund) Ελλάς, όπως τα θαλασσοπούλια και οι φώκιες, αλλά και τα καθαρά της νερά. Από το 2011 είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA.

Οι δύο αυτές πραγματικότητες όχι μόνο δεν είναι ασυμβίβαστες, αλλά και ‘συνομιλούν’: Οι αξίες, οι αρχές, το κοινωνικό όραμα των αγωνιστών που μαρτύρησαν στη Γυάρο ενσωματώνουν τον σεβασμό στη φύση απέναντι σ’ αυτούς που επιδιώκουν να μετατρέψουν ένα τοπόσημο ελευθερίας σε τόπο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, αφού το 2011 αποχαρακτηρίστηκε ως ‘ιστορικός τόπος’ το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, με σκοπό την προώθηση επενδύσεων για αιολικά πάρκα.

Η αφιλόξενη Γύαρος, όπου, κατά τον Αριστοτέλη, ‘οι ποντικοί καταβροχθίζουν ακόμη και τη σιδηρίτιδα γη’, πρέπει να αναδειχθεί σε επισκέψιμο τόπο ιστορικής μνήμης, όπως θεσπίστηκε το 2001, με τη διάσωση και αποκατάσταση των κτηρίων-φυλακών, που το 1947 έχτισαν οι τότε πολιτικοί κρατούμενοι και όπου υπεράσπισαν τις ιδέες και τους αγώνες τους εξόριστοι δεσμώτες της χούντας.

 

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την ‘ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΙΛΩΝ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1967-1974 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’ και την τεχνική – ηχητική κάλυψη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΚΡΗΝΗΣ ‘Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ’. 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: 

-Μάκης Σολωμός, καθηγητής μουσικολογίας στο Παρίσι 8 - μέλος ΣΦΕΑ 1967-1974

-Φάνης Μαραγκός, ηχολήπτης πεδίου-ερευνητής, συνεργάτης της WWF

 

ΠΡΟΒΟΛΗ: Τόποι εξορίας, ντοκιμαντέρ του Ν. Ασλανίδη

 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Τραγούδια που έγραψαν και μελοποίησαν εξόριστοι στη Λέρο, με τους:

Κυριάκο Υψηλάντη, Νικόλα Καραγκούνη, Γιώργο Αρετάκη, Μπάμπη Μπελόκα, Κάλια Αναστασιάδου 

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την ‘ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΙΛΩΝ ΧΩΡΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1967-1974 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’ και την ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΗΧΗΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΚΡΗΝΗΣ ‘Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ’.

 

Αθήνα 1/4/2024