Times - шаблон joomla Joomla
Πέμπτη, 07 Ιούλιος 2022

Ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-1974 στην εκδήλωση που έγινε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ στις 23/7/2018

  • 25 Ιούλιος, 2018

Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι του ΣΦΕΑ, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εργατικών συνδικάτων, αγαπητέ φίλε κ. Γεώργιε Λουκά, πρόεδρε των αντιστασιακών της Κύπρου , το ΔΣ του ΣΦΕΑ σας καλωσορίζει στη σημερινή του εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην κατάρρευση της Δικτατορίας πριν 44 χρόνια και στην ίδρυση του Συνδέσμου μας πριν 43 χρόνια. Επίσης σήμερα τιμούμε τον αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας που πριν 44 χρόνια πάλεψαν την Κυπριακή Χούντα καθώς και την επιδρομή των Τούρκων στο μαρτυρικό νησί. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό και ζητάμε σεβασμό των Τούρκων στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος – ιδιαίτερα σήμερα που απαιτείται εθνική στρατηγική και μεγάλη προσοχή κι υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση ενδεχομένων αυξημένων τουρκικών διεκδικήσεων εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μετά την εκλογική του νίκη και την κατάργηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης .Παρόλα αυτά συνεχίζεται η επιθετική πολιτική με την παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών και τις συνεχείς παραβάσεις στο Αιγαίο.
Αγαπητοί συναγωνιστές και φίλοι, η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα από το 2010 και μετά αποτελεί τον δεύτερο μετά τη δικτατορία μείζονα δραματικό σταθμό της μεταπολεμικής μας ιστορίας Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών που επιβλήθηκαν από τους δανειστές της χώρας έπληξαν το σύνολο σχεδόν των πολιτών. Συμμεριζόμαστε και συμπάσχουμε σ’ όλους όσους υποφέρουν, αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια που επιβουλεύεται τις ελευθερίες των λαών , καταδικάζουμε την ανεύθυνη πολιτική των ισχυρών, που πληρώνουν οι αδύναμοι, την κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων του λαού μας και των λαών της Ευρώπης , καταδικάζουμε πάνω απ’ όλα τη βία. Η συμπαράστασή μας συνεχίζεται στους δοκιμαζόμενους ακόμα πρόσφυγες της Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής, Αφγανιστάν κ.ά.
Αγαπητοί μας φίλοι , οι αξίες του Συνδέσμου μας ,43 χρόνια μετά την ίδρυσή του παραμένουν επίκαιρες κι αναγκαίες πάντοτε η επαγρύπνηση εναντίον κάθε προσπάθειας επιβουλής κατά των ελευθεριών του ελληνικού λαού , από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, η διατήρηση και ανάπτυξη του πνεύματος της αλληλεγγύης και των δεσμών μεταξύ των φυλακισθέντων και εξορισθέντων αγωνιστών από τη δικτατορία, η διατήρηση των αξιών της ελευθερίας, δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.
Μπήκαμε στον αγώνα κατά της δικτατορίας του 1967 χωρίς ιδιοτέλεια κίνητρά μας υπήρξαν μόνο η συνείδησή μας , η αγάπη στην ελευθερία και δημοκρατία ,η προσήλωσή μας στις αξίες του λαού μας. Υπεστήκαμε τα πάνδεινα και επιτύχαμε το στόχο. Η δικτατορία κατέρρευσε μέσα απ’ το μαζικό κίνημα του λαού μας , την ηρωική εξέγερση των νέων το Νοέμβρη του ’73 στο Πολυτεχνείο, τους αγώνες των εργαζομένων στη Λαυρεωτική , την κινητοποίηση των αγροτών των Μεγάρων και άλλα αντιστασιακά γεγονότα. Δυστυχώς , εκτός από τις πληγές στον ελληνικό λαό ,η δικτατορία προκάλεσε και το ειδεχθές έγκλημα της προδοσίας της Κύπρου , τον Ιούλιο του 1974 που έχει μείνει ακόμα ανοιχτό. Αγαπητοί φίλοι, η Μεταπολίτευση δεν μας δικαίωσε ,όπως θέλαμε. Η δημοκρατία προχώρησε δειλά και η αποχουντοποίηση δεν έθιξε πολλούς υπηρέτες της Χούντας. Μετά την αποκατάστασή της ιδρύθηκε ο Σύνδεσμός μας με πρωτοβουλία συναγωνιστών και συναγωνιστριών απ’ όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Έκτοτε ο Σύνδεσμός μας και τα εκάστοτε ΔΣ στάθηκαν φρουροί στα ιδανικά της ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας. Διατηρούμε την ιστορική μνήμη ζωντανή , ενημερώνουμε σχολεία και ανοίξαμε ιδεολογικό μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή πολεμώντας την παραχάραξη της ιστορίας. Προχωρήσαμε ακόμη στη δημιουργία ιστορικού χώρου μέσα στο Γ’ Σώμα Στρατού -τώρα Πολεμικό Μουσείο της Θεσ/νίκης –που υπήρξε χώρος βασανισμών επί Χούντας, στην αναγνώριση όλων των τόπων βασανισμού ως τόπων μνήμης και ανασυστήσαμε τις εκδηλώσεις μνήμης της Δημοκρατίας στη Λέρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το Δήμο Λέρου. Επίσης επιτύχαμε την αναστολή λειτουργίας του Μακεδονικού Μουσείου της Βέροιας με αποφαση του μητροπολίτη Βεροίας, Νάουσας και Καμπανίας. Σκοπός μας ν ’αφαιρεθούν τα μισαλλόδοξα κι επικίνδυνα για τη νεολαία εκθέματα που υπήρχαν στο χώρο του.
Αγαπητοί μας συναγωνιστές, σήμερα 44 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας , ο λαός μας συνεχίζει ν ’αγωνίζεται για οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα ,δημοκρατικές ελευθερίες και την κατάργηση των μέτρων λιτότητας που οδηγούν στην εξαθλίωση εργαζόμενους ,μισθωτούς και συνταξιούχους. Δηλώνουμε παρόντες και παρούσες στους αγώνες του λαού μας για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του και τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του. Με τις σημερινές συνθήκες θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων των αντιστασιακών και κάθε δημοκρατικού πολίτη να σταθεί εμπόδιο και να ανατρέψει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις που ενισχύονται σε πολλά κράτη της Ευρώπης εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των απρόβλεπτων προσφυγικών ροών. Συνεχίζουμε τον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική προκοπή και για Ευρώπη ανθρώπινη, αλληλέγγυα, αρωγό σε κάθε κατατρεγμένο συνάνθρωπό μας που ζητάει καταφύγιο και δικαίωση.
Σας ευχαριστούμε όλους που τιμήσατε την εκδήλωσή μας με την παρουσία σας κι ευχόμαστε στον καθένα δύναμη για συνέχιση και ευόδωση των αγώνων για καλύτερες συνθήκες από την καθημερινότητά μας μέχρι την διεθνή καταξίωση και αποκατάσταση της χώρας μας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια. Ευχαριστούμε επίσης όσους στάθηκαν δίπλα μας και βοήθησαν το έργο μας ,όπως την Περιφέρεια Αττικής ,τους κ. Δημάρχους Αθήνας και Θεσ/νίκης, τη Βουλή των Ελλήνων, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


Αθήνα 23-7-2018

Ο Πρόεδρος
Κ. Μανταίος

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ