Times - шаблон joomla Joomla
Παρασκευή, 24 Σεπτέμβριος 2021

Ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-1974 για την επέτειο επιβολής της δικτατορίας την 21η Απριλίου του 1967

  • 21 Απρίλιος, 2018

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας σας απευθύνω χαιρετισμό για την παρουσία σας σ' αυτή την εκδήλωση 51 χρόνια μετά την 21η Απριλίου του 1967.
Η στρατιωτική δικτατορία καταργώντας θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και συνταγματικές διατάξεις που αφορούσαν στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού μας, με τη βοήθεια και υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εφάρμοσε τη νομοθεσία των "πέτρινων χρόνων" που βίωσε ο λαός μας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Η 21η Απριλίου επιβλήθηκε δήθεν για τη "σωτηρία" της πατρίδας μας και καλλιέργησε τη μισαλλόδοξη ιδεολογία της «Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών». Η κληρονομιά που μας άφησε, πέρα από την προσβολή της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, τις χιλιάδες διώξεις, τις φυλακές και τις εξορίες, τα βασανιστήρια και τους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα, είναι ότι χρέωσε τη δημοκρατική πολιτεία με το βάρος του προβλήματος της Κύπρου, που μέχρι σήμερα βολοδέρνει στα σαλόνια των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς ουσιαστικές προοπτικές για την οριστική λύση του.
Αγαπητοί φίλοι,
Όσοι/ες αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας πίστευαν σε μια κοινωνικοπολιτική ρύθμιση που, όχι μόνο δεν θα βασιζόταν σε μια επίσημη μονολιθική ιδεολογία, αλλά και στον πολιτικό στον πολιτικό πλουραλισμό και στην ανανεωτική δύναμη της δημοκρατικής συμμετοχής. Οι δικτατορίες εγκαθιδρύονται για να υπερασπιστούν τίποτε άλλο πέρα από τα συμφέροντα, τη ματαιοδοξία ή την παράνοια όσων προσφεύγουν σ’ αυτές. Εχθρεύονται το λαό, αγνοούν ό,τι βελτιώνει τη ζωή, επιβάλλουν σε λογικά όντα τον παραλογισμό ενός απάνθρωπου ολοκληρωτισμού. Γι’ αυτό η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σώζει την ψυχή μας, με την έννοια ότι η γνώση μας οδηγεί στην ελευθερία και η ελευθερία συνιστά κίνητρο προς τα εμπρός.
Εκείνο πάντως που δεν αναγνωρίζουμε σε όσους κάθε φορά αποφασίζουν να μας «σώσουν» ερήμην μας, παρά τη θέλησή μας και εναντίον μας, είναι η μεγαλύτερη ευαισθησία και ο υψηλότερος βαθμός «πατριωτισμού». Οι πληγές που αφήνουν οι δικτατορίες στο κοινωνικό σώμα και στην ιστορική μνήμη, αποτελούν την πειστικότερη μαρτυρία για τα αποτελέσματά τους: τη ζημιά στο λαό και τη βλάβη της πατρίδας.
Αγαπητοί μας φίλοι,
Ο Σύνδεσμός μας ως πολυφωνικός και αντιστασιακός φορέας εκφράζει την ανησυχία του για τα πολιτικά παιχνίδια που φέρνουν στο προσκήνιο τους νοσταλγούς των φασιστικών εκτροπών, τα φασιστοειδή και ναζιστικά εκτρώματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, που ως εγκληματική οργάνωση κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σειρά κακουργημάτων και εγκλημάτων.
Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να δίνει το παρόν στους αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα του λαού μας.
Συμπαρίσταται και παρέχει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που κατέκλυσαν τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Αξιοποιούμε την αγωνιστική παρακαταθήκη του αvτιδικτατορικού αγώνα στην αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και του τουρκικού επεκτατισμού, που σήμερα αναζωπυρώνεται, απειλώντας τον Ελληνικό λαό, με την επιθετική του πολιτική η όποια προσπαθεί να αναθεωρήσει ή και να καταργήσει τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει, με σκοπό την αλλαγή των συνόρων μας, ενώ προκαλεί με πολλούς τρόπους την αντοχή του λαού μας, της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της πατρίδος μας.
Η στρατηγική και η ρητορική της έντασης στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν, ανεξάρτητα αν οφείλεται σε εσωτερικούς λόγους ή στη μεγαλομανία του, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, με την αξιοποίηση και διεύρυνση των συμμαχιών μας, με τη συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου.
Είμαστε αντίθετοι με αυτά που συμβαίνουν στη Μ. Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία. Οι βομβαρδισμοί δεν οδηγούν πουθενά και εντείνουν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα αυτή, καθώς, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα αυξανόμενης επιθετικότητας από τους υπεύθυνους και εμπλεκόμενους στο δράμα των λαών της περιοχής.
Στόχος της Διεθνούς Κοινότητας πρέπει να είναι η αναζήτηση βιώσιμης πολιτικής λύσης, ώστε να τεθεί τέρμα στις πολεμικές ενέργειες και να επικρατήσει η ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Έτσι μόνο θα γυρίσουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους και θα προστατευθεί όλος ανεξαίρετα ο πληθυσμός, χωρίς διακρίσεις θρησκεύματος, καταγωγής ή πολιτισμού.
Ένας νέος «ψυχρός πόλεμος» θα είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα. Παραμένoυμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας των λαών μέσα σ’ ένα ειρηνικό και δημιουργικό κόσμο, χωρίς χειραγωγήσεις και περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας.
Ευχαριστούμε για την παρουσία σας σ' αυτό τον ιστορικό χώρο.
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΠΡΩΗΝ ΕΑΤ-ΕΣΑ
21-4-2018

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ