Times - шаблон joomla Joomla
Πέμπτη, 07 Ιούλιος 2022

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του Νίκου Τριανταφύλλου, Προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967-1974» Στην Εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας σειράς γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ

  • 08 Ιούνιος, 2015

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συναγωνιστές,
Αγαπητοί συγγενείς των τιμώμενων προσώπων.

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, σας καλωσορίζω στον Ιστορικό αυτό χώρο, χώρο που στεγαζόταν το Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ), χώρο που κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες αντιστασιακοί, στρατιωτικοί και πολίτες, διάφορων ηλικιών και επαγγελμάτων.

Σας καλωσορίζω στο χώρο αυτό, όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία του Συνδέσμου των τότε πολιτικών κρατουμένων, χώρο που έχουμε μετατρέψει σε Μουσείο της Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, χώρο που επισκέπτονται οργανωμένα, σχολεία και μαζικοί φορείς, χώρο που η πολιτεία έχει κηρύξει ως ιστορικό μνημειακό χώρο.

Φυσικά και δεν ήταν το ΕΑΤ-ΕΣΑ, ο μόνος χώρος ανάκρισης, βασανισμού, φυλάκισης και εκτοπισμού των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.

Γυάρος, Αλικαρνασσός, Γεντί Κουλέ, Ιτζεδίν, Αβέρωφ, Αίγινα, Κέρκυρα, Ωρωπός, Κορυδαλλός, Λακκί, Παρθένι, Μπουμπουλίνα, Μπουγιάτι, Σταθμοί Χωροφυλακής, ήταν μερικοί από τους χώρους φυλάκισης, εξορίας και εκτόπισης των πάνω από 10000 πολιτικών κρατουμένων της περιόδου 1967-1974.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί τα ΕΛΤΑ, υιοθέτησαν το αίτημα του συνδέσμου και προχώρησαν στην έκδοση σειράς γραμματοσήμων με μορφές αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, αγωνιστών που δολοφονήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς ή αγωνιστών που βασανίστηκαν βάναυσα από αυτό, για τις ιδέες τους, την ιστορία τους, την αντιδικτατορική τους δράση, γιατί δεν συμμορφώθηκαν με τας υποδείξεις, δεν συμβιβάστηκαν, δεν αποστρατεύτηκαν.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η επίσημη παρουσίαση της ιστορικής αυτής σειράς των γραμματοσήμων, γίνεται στο χώρο αυτό, όπου βασανίστηκαν αγωνιστές μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος Μουστακλής, που συμπεριλαμβάνεται στη σειρά των γραμματοσήμων.

Είναι θετικό που η παρουσίαση γίνεται στην 48η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, για να καταδείξει την επικράτηση του αγώνα πάνω στην καταπίεση και τη βαρβαρότητα.

Στο πρόσωπο των συγκεκριμένων αντιδικτατορικών αγωνιστών, τιμάμε σήμερα τους πάνω από 150 νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα, τους πάνω από 10000 πολιτικούς κρατούμενους της δικτατορίας και όσους αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο στη βία και την τρομοκρατία της χούντας.

Επιλέξαμε και προτείναμε τους συγκεκριμένους αγωνιστές, γιατί θεωρήσαμε πως ήταν χαρακτηριστικές μορφές του αγώνα.

Στο πρόσωπό τους τιμάμε, το κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις(Μουστακλής, Οπρόπουλος), το κίνημα της νεολαίας (Χαλκίδης, Γεωργάκης), τον πανεπιστημιακό χώρο (Καράγιωργας), τη γενιά της εθνικής αντίστασης (Ελής – Τσαρουχάς), τους μαχόμενους δικηγόρους και το φιλειρηνικό κίνημα (Μανδηλαράς).

Ο αυτοπυρπολισμός του νεολαίου Φοιτητή Κώστα Γεωργάκη στη Γένοβα της Ιταλίας, άσχετα με το αν τον υιοθετούμε ως μορφή αγώνα, ήταν πράξη εναντίωσης στο καθεστώς.

Τιμάμε σήμερα τους συγγενείς των τιμώμενων αγωνιστών, όχι μόνο γιατί απλά ήταν δικοί τους άνθρωποι, αλλά και για το γεγονός πως και οι ίδιοι υπέστηκαν πιέσεις, ψυχολογική βία και διώξεις από το δικτατορικό καθεστώς. Στο πρόσωπό σας σήμερα, τιμάμε τους συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, τους γονείς, τις συζύγους, τα παιδιά, τα αδέλφια, για τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν και για τη στήριξη που παρείχαν στους έγκλειστους αγωνιστές, καθώς και όσους παρείχαν αλληλεγγύη στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η πλειοψηφία του λαού μας δεν έζησε τα γεγονότα εκείνης της εποχής και δυστυχώς ελάχιστα γνωρίζει για αυτά. Έτσι οι διάφοροι νοσταλγοί της δικτατορίας, εκμεταλλευόμενοι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των εργαζομένων, προβάλλουν ως θετική την περίοδο εκείνη, αποκρύπτοντας το αποκρουστικό πρόσωπο του δικτατορικού καθεστώτος.

Πιστεύουμε, πως η κυκλοφορία της σειράς αυτής των γραμματοσήμων, θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα ευαισθητοποιήσει τους έλληνες πολίτες και θα τους δώσει το ερέθισμα, να γνωρίσουν την προσωπικότητα και την ιστορία των εικονιζόμενων προσώπων.

Εμείς, ως σύνδεσμος των Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, με την βεβαιότητα πως η προσφορά των τιμώμενων συναγωνιστών μας δεν πήγε χαμένη, δίνουμε την υπόσχεση πως:

√ Διδασκόμαστε από την ιστορία μας και πως συνεχίζουμε τον αγώνα

√ Ενάντια σε κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση

√ Για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και τις νεολαίας

√ Για την κοινωνία των προσδοκιών, των ονείρων και των αγώνων μας.

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση που έγινε

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ