Times - шаблон joomla Joomla
Πέμπτη, 07 Ιούλιος 2022

Εκδηλώσεις μνήμης 2018 στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

  • 18 Ιούλιος, 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
44 χρόνια από την πτώση της χούντας και την τραγωδία της Κύπρου
ΠΟΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

Τις εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνουν :

-ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974
-ο Δήμος Θεσσαλονίκης
-η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος
-η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσ/νίκης

Κοινή μας προσπάθεια είναι στις εκδηλώσεις μας να παρουσιάσουμε, με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, την αντιδικτατορική αντίσταση στην πόλη μας καθώς και την τραγωδία της Κύπρου.

Η χαρά για την παταγώδη κατάρρευση της Χούντας στις 23 Ιουλίου 1974 ξεχείλιζε στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Αλλά τη σκίαζαν η τραγωδία της Κύπρου, οι νεκροί του Πολυτεχνείου, οι χιλιάδες που είχαν εξορίσει και οι εκατοντάδες που είχαν φυλακίσει και βασανίσει οι δήμιοι της χούντας, οι μαυροφορεμένες οικογένειες των δολοφονημένων αγωνιστών, όλες εκείνες που σήκωσαν το σταυρό της επτάχρονης τυραννίας κάτω από το άγρυπνο μάτι των χαφιέδων της Ασφάλειας. Αυθόρμητα ερχόταν στο στόμα η κραυγή: «δώστε τη χούντα στο λαό - ποτέ φασισμός - δεν ξεχνάμε!»

Τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα, που αγωνίστηκαν για δημοκρατικές ελευθερίες, για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τιμάμε τους αξιωματικούς και στρατιώτες που αγωνίστηκαν μέσα στο στρατό για την ανατροπή της Χούντας, αψηφώντας τις διώξεις και τα άγρια βασανιστήρια. Βέβαια, κάποιοι θέλουν να τα ξεχνούν όλα αυτά ή σκόπιμα τα αμφισβητούν ή, το χειρότερο, ξεπλένουν τη χούντα ως «αναγκαίο κακό» και εκθειάζουν ως «εθνικούς ήρωες» (!) τους βασανιστές της Ασφάλειας και της ΕΣΑ. Η ιστορική αμνησία, ο ιστορικός αναλφαβητισμός και αναθεωρητισμός στρώνουν το δρόμο στους «Μπαρμπαρούσηδες» της Χ.Α. που καλούν το στρατό σε πραξικόπημα από το βήμα της Βουλής, που η χούντα πριν 51 χρόνια κατάργησε!
Όσοι/ες έχουν ιστορική μνήμη και συνείδηση, όποιοι υπέστησαν τη βαρβαρότητα της χούντας δεν ξεχνούν! Γιατί «ο αγώνας της μνήμης εναντίον λήθης είναι ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας».

 

Σήμερα 44 χρόνια μετά:

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, καθώς το 36% του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 και οι φορείς που συνδιοργανώνουμε τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης, πιστεύουμε ότι ο φάκελος της Κύπρου που, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής, θα αρχίσει να δημοσιεύεται το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποκαλύψει όλες εκείνες τις σκοτεινές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, που παρέμειναν επτασφράγιστο μυστικό επί δεκαετίες, για να εξυπηρετηθούν αθέμιτες πολιτικές σκοπιμότητες, αντί να γίνουν τα παθήματα μαθήματα.
Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, την αλήθεια για την τραγωδία της Κύπρου. Είναι ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας!

Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 7.30μ.μ., τη μερα που έσπασε «ο γύψος» της επτάχρονης τυραννίας το 1974, να κατακλύσουν το χώρο των πρώην φυλακών Επταπυργίου, όπου πολλοί δεσμώτες της χούντας σκληρές επέρασαν μέρες, αφού «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι το μέλος του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, Στέλιος Νέστωρ, ενώ θα χαιρετήσουν εκ μέρους των συνδιοργανωτών οι:

- Γιώργος Σκιαδαρέσης, αν/τής προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
- Κώστας Σταματάρης, αν/τής πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας
- Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Διαχρονικό»

Αθήνα 17 - 7 - 2018
με εκτίμηση
για το Δ.Σ.

 Ο Πρόεδρος  Ο Γ. Γραμματέας 
Κ. Μανταίος    Θ. Καλόγηρου

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ