Times - шаблон joomla Joomla
Δευτέρα, 26 Ιούλιος 2021

Image Gallery

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ(;) ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ. / ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ(;) ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ.

   Μια ακόμα εξαγγελία για την ίδρυση του “Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης” έγινε από το Περιφερειάρχη Αττικής, μετά από σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γιώργο Πατούλη και Κώστα Μπακογιάννη. Αντίστοιχη εξαγγελία είχε προηγηθεί το 2016, από την τότε Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Κα Ερμιόνη Κυπριανίδου.

 

   Οι ενέργειες για την ίδρυση του “Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης”, σε κτίριο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια με πρωτοβουλία του “Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974” χωρίς όμως να γίνει κατορθωτό μέχρι σήμερα.

   Με την από 21/06/2007 απόφασή της η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε, ως προς τη χρήση, το κτίριο Νο 8 του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στο ΣΦΕΑ για την Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του «Μουσείου Αντιδικτατορικής και Εθνικής Αντίστασης, του Αρχείου και του Κέντρου Μελέτης τεκμηρίωσης της Ιστορικής Μνήμης».

   Στο διάστημα που μεσολάβησε, από την απόφαση αυτή, τα Δ.Σ. του ΣΦΕΑ απευθύνθηκαν με υπομνήματα και άλλες ενέργειες προς το Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού, για την ένταξη του έργου της Επισκευής του κτιρίου αυτού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε αυτό να καταστεί κατάλληλο για τη στέγαση του Μουσείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, αλλά και για άλλες σχετικές δραστηριότητες.

   Παρά την θετική απήχηση του είχε η πρόταση αυτή του ΣΦΕΑ, δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί η επισκευή του κτιρίου, το οποίο παραμένει εγκαταλειμμένο και ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα.

Τον Αύγουστο του 2016, μετά από αίτημα του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής Κα Ερμιόνη Κυπριανίδου, ανακοίνωσε την υλοποίηση του έργου «Επισκευή του διατηρητέου κτιρίου Νο 8 στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ (ΣΦΕΑ)» για την στέγαση σε αυτό του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ».

   Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμ. 3731/11-12-2018 απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην έγκριση και τη διάθεση πίστωσης πολυετούς υποχρέωσης για την ενταγμένη στον Προϋπολογισμό του έτους 2018 μελέτη με τίτλο «Μελέτη επισκευής διατηρητέου κτιρίου Νο 8 ΕΑΤ-ΕΣΑ (ΣΦΕΑ)», για το 2018 ποσό 5.000,00 ευρώ, για το 2019 ποσό 222.500,00 ευρώ και για το 2020 ποσό 222.500,00 ευρώ.

   Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ προσπάθησε σε αυτό το διάστημα να μάθει που βρίσκεται η υπόθεση αυτή, με τηλεφωνήματα, υπομνήματα και επισκέψεις στην Περιφέρεια.

   Πληροφορηθήκαμε τελικά, από την τηλεόραση αυτή τη φορά, πως έγινε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας με την συμμετοχή του Προέδρου της Περιφέρειας Αττικής Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και ότι αποφασίστηκε η Επισκευή του Κτιρίου Νο 8 ΕΑΤ-ΕΣΑ (ΣΦΕΑ) για τη δημιουργία του Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

   Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ μετά την εξαγγελία «Πατούλη - Μπακογιάννη», ζήτησε και είχε συνάντηση στις 03-03-2020 με υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας, για να πληροφορηθεί υπεύθυνα για το χρονοδιάγραμμα προώθησης του έργου. Από τη συνάντηση αυτήν προέκυψαν: α) η εκφρασμένη διάθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει το έργο. Β) Ότι εκκρεμεί απόφαση για τον χαρακτηρισμό της χρήσης του κτιρίου. γ) Ότι απαιτείται η ολοκλήρωση της στατικής μελέτης του πετρόκτιστου διώροφου κτιρίου, που έχει ενταχθεί σε ερευνητικό PROJECT του Ε.Μ.Π. σχετικά με πρωτοποριακές και σύγχρονες μεθόδους επισκευής – ενίσχυσης των πετρόκτιστων κτιρίων. δ) Στη συνέχεια θα γίνει η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και η έκδοση της οικοδομικής άδειας, και ε) η διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή του έργου.

   Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε, πως η εξαγγελία των «Πατούλη- Μπακογιάννη», για την ίδρυση του «Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης» είναι μεν θετική, βεβαίως επικοινωνιακή, αλλά δεν αφορά το άμεσο μέλλον. Έχουν να γίνουν πολλά μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου και ακόμα περισσότερα μέχρι τη στέγαση εκεί του «Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης».

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Κο Γεώργιο Πατούλη.

 Μετά την εξέλιξη αυτή, το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ ζήτησε συνάντηση με τον Κο Πατούλη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, την Παρασκευή 13/03/2020.

   Κατά την συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΦΕΑ έκανε μια σύντομη αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη την επιτάχυνση των διαδικασιών για την Επισκευή του Διατηρητέου Κτιρίου Νο 8, για τη στέγαση σε αυτό του Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

   Ο Κος Πατούλης δήλωσε πως η απόφαση της Περιφέρειας για την Επισκευή του Κτιρίου και τη στέγαση σε αυτό του Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης είναι δεδομένη και πως προωθείται άμεσα η υπογραφή σχετικής Προγραμματικής Συμφωνίας με το Δήμο Αθηναίων , κατά την οποία οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα εκπονήσουν τις απαραίτητες μελέτες και η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει τις εργασίες Επισκευής του Διατηρητέου Κτιρίου.      Δεσμεύτηκε πως θα γίνουν και νέες συναντήσεις με τον Σύνδεσμο, για την επίλυση ζητημάτων που θα προκύψουν, πάντα υπό το πρίσμα της εξέλιξης του Κορονοϊού στη χώρα μας.

   Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ παρακολουθεί από κοντά το θέμα, παρεμβαίνει και πιέζει για την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών. Επόμενη κίνηση, η συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων .

Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί άλλος χρόνος.

  • Την αντιπροσωπεία του ΣΦΕΑ αποτελούσαν οι: Ο πρόεδρος Σπύρος Χαλβατζής, η Αντιπρόεδρος Δώρα Καλλιπολίτη, ο Γεν. Γραμματέας Νίκος Τριανταφύλλου, και ο Τεχνικός & μέλος του ΣΦΕΑ Στέφανος Πάντος.

Για το Δ.Σ. του “ΣΦΕΑ 1967-1974”

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ