Times - шаблон joomla Joomla
Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2017

c75601cf4b798b9bb038a5b73c93d358 L

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 που εξελέγη στις αρχαιρεσίες της 28-5-2017, συγκροτήθηκε σε σώμα την 7-6-2017 ως εξής:

Πρόεδρος : Μανταίος Κώστας
Αντιπρόεδρος : Χαλβατζής Σπύρος
Γεν. Γραμματέας : Καλογήρου Θόδωρος
Ειδικός Γραμματέας : Παπαπέτρου Άγγελος
Ταμίας : Ξενάκη Ζωή
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων : Ξαρχουλάκος Γιάννης
Υπεύθυνος Οργανωτικού : Δούρος Βασίλης

 

Μέλη:

Απανωμεριτάκης Νίκος
Δράγας Αδάμ
Καλλιπολίτη Δώρα
Καραπάνος Χρήστος
Κούκου Κων/ντινα
Κουτσουράς Χάρης
Μπαλωμένος Βασίλης
Σαραφιανός Γιώργος
Σκουρτόπουλος Σταύρος
Σταματάκης Γιάννης
Τζιαντζής Θόδωρος
Τριανταφύλλου Νίκος
Τσολακίδου Όλγα
Φράγκου Βαγγέλης

Αθήνα 7/6/2017

Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Μαντέος Κώστας Καλογήρου Θόδωρος

sfea header

Η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχτηκε στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου της 28-05-2017 και αποτελείται από τους:
Παύλο Κλαυδιανό, Λάμπρο Ζώη, Θεολόγη Πατερέλη και Ανδρέα Ζαζόπουλο, διεξήγαγε τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την επόμενη διετία (2017-2019).
Κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν ότι ψήφισαν συνολικά 438 μέλη.
Στην κάλπη βρέθηκαν 438 ψηφοδέλτια από τα οποία τα έγκυρα ήταν 434, άκυρα 3 και ένας λευκός φάκελος.

Α) ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΔΣ)
κατά σειρά προτίμησης έλαβαν:

1. Δράγας Αδάμ Ψήφοι 148
2. Απανωμεριτάκης Νίκος 147
3. Χαλβατζής Σπύρος 144
4. Καλλιπολίτη Δώρα 137
5. Μανταίος Κώστας 135
6. Καλογήρου Θόδωρος 134
7. Ξαρχουλάκος Γιάννης 129
8. Σαραφιανός Γιώργος 128
9. Τριανταφύλλου Νίκος 128
10. Φράγκου Βαγγέλης 125
11. Παπαπέτρου Άγγελος 122
12. Ξενάκη Ζωή 121
13. Τζιαντζής Θόδωρος 120
14. Δούρος Βασίλης 119
15. Τσολακίδου Όλγα 117
16. Σκουρτόπουλος Σταύρος 117
17. Κουτσουράς Χάρης 116
18. Μπαλωμένος Βασίλης 115
19. Καραπάνος Χρήστος 114
20. Κούκου Κων/ντινα 113
21. Σταματάκης Γιάννης 112
22. Βασιλείου Στέργιος 111
23. Παναγιωτακόπουλος Θανάσης 110
24. Φιλιππάκης Γιώργος 22
25. Στίνης Θόδωρος 16
26. Στεφανάκος Κυριάκος 13
27. Κουκουλέτας Θωμάς 10
28. Καρκανίδου Κορίνα 7
29. Φακυρούδης Κυριάκος 7
30. Αναγνωστόπουλος Νίκος 2
31. Γεωργαράκος Ηλίας 2
32. Ζιώγας Χαράλαμπος 2
33. Καραβέλης Γιώργος 1
34. Νικολαΐδης Πέτρος 1
35. Τσιώκος Νίκος 1
36. Μίχου Αγγελική 0

 

Β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ε.Ε.)
κατά σειρά προτίμησης έλαβαν:

1. Καλαφάτης Θανάσης ψήφοι 206
2. Κοιλάκος Σταμάτης                    205
3. Βογιατζής Κώστας                     201
4. Μπερτσιάς Νίκος            184
5. Σπυράτος Γιώργος                180

 

 

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζαζόπουλος Ανδρέας
Ζώης Λάμπρος
Κλαυδιανός Παύλος
Πατερέλης Θεολόγης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017-2019

 

 1. Ολική ανακαίνιση και εξωραϊσμός του κτηρίου 5 του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Συνεχής επικοινωνία με Περιφέρεια Αττικής, για λύση προβλημάτων και ολοκλήρωση του έργου. Υπάρχει το κονδύλι ύψους 155.000 €.
 2. Ίδρυση του Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο κτήριο 8,. Πλήρης ανακαίνιση του κτηρίου για το σκοπό αυτό, επίσης από την Περιφέρεια Αττικής.
 3. Ίδρυση Μουσείου-Αρχείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης μέσα στο χώρο του Επταπυργίου Θεσσαλονικής.
 4. Να προγραμματίσουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για 23-7-17, το Πολυτεχνείο, το κόψιμο της πίτας, για την 21-4-18 και 9-5-18. Να συμμετάσχουμε σ΄ όλες τις εθνικές επετείους.
 5. Σε συνεργασία με ΟΤΑ, να τοποθετήσουμε αφιερωματικές πλάκες (πινακίδες) σε χώρους βασανιστηρίων, δολοφονιών αγωνιστών, σ΄ όλη τη χώρα.
 6. Να γίνει ολοκλήρωση ψηφιοποίησης των αρχείων του ΣΦΕΑ και προσπάθεια ώστε το Υπουργείο Παιδείας να μας αποσπάσει καθηγητή Πληροφορικής.
 7. Να προσπαθήσουμε, ώστε ο ΣΦΕΑ να ενισχυθεί οικονομικά και από άλλους φορείς της χώρας, πέρα από τη Βουλή.
 8. Προγραμματισμός για εκδρομή επίσκεψη στις φυλακές Ωρωπού.
 9. Προσπάθεια για εκδηλώσεις ανά τη χώρα με το θεατρικό «Ανθρωποφύλακες» και άλλα έργα.
 10. Προσπάθεια ώστε το Υπουργείο Παιδείας να περάσει ο αντιδικτατορικός αγώνας στα σχολικά βιβλία.
 11. Δημιουργούμε μέτωπο ενάντια στις απόψεις και εκδηλώσεις μίσους της Χρυσής Αυγής, ώστε να αποτρέψουμε όσο περνά από το χέρι μας την ανάπτυξη του ναζιστικού αυτού μορφώματος και ό,τι άλλο παρόμοιο υπάρχει.
 12. Αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, για την πάταξη της ανεργίας και των συνεπειών της.

Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας και προσπαθούμε για την διεύρυνσή τους.

Αγωνιζόμαστε για την ενότητα δράσης του λαού και της νεολαίας, σε όλες τις εκδηλώσεις του ενάντια στα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από κουαρτέτο δανειστών.

Σήμερα, 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, ο λαός μας συνεχίζει να αγωνίζεται για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στο άγριο νεοφιλελευθερισμό που επιζητά τη συνεχή περιστολή τους, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που επέβαλε το διεθνές κουαρτέτο με τη σύμπραξη του μνημονιακού μπλοκ εξουσίας, οδηγώντας στην εξαθλίωση εργαζόμενους, μισθωτούς, μικρομεσαίους και συνταξιούχους.

Χαιρετίζουμε αυτούς τους αγώνες για τον τερματισμό των μνημονίων της λιτότητας καθώς και την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων και των κοινωνικών φορέων προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καταδικάζουμε την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, την Ευρώπη φρούριο απέναντι στους κατατρεγμένους και ξεριζωμένους.

Καταδικάζουμε τη δημαγωγία, τις χυδαιότητες και την δολοφονική δράση της Χ.Α., απόγονο και σάρκα από τη σάρκα της χούντας και των δοσιλόγων, καθώς και όσους υποδαυλίζουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό.

Η δίκη της Χ.Α. καθυστερεί στην απόδοση δικαιοσύνης, έτσι ώστε οι μεν χρυσαυγίτες να αποθρασύνονται, ο δε λαός να χάνει την εμπιστοσύνη του προς τη δικαστική εξουσία και γενικά τους θεσμούς.

Σήμερα ενόψει και προεκλογικών σκοπιμοτήτων της Γερμανίας, οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη μαζί με υπερεθνικές δομές προσπαθούν να αθετήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με την χώρα μας, έτσι μας δείχνουν για ακόμα μία φορά ότι τα πολιτικά σχέδιά τους είναι η πλήρης μακροχρόνια υποταγή και εξάρτησή μας. Σ’ αυτά τα σχέδια πρέπει και με τις δικές μας δυνάμεις να συμβάλουμε στην αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στη βαρβαρότητα του συντηρητικού νεοφιλελευθερισμού. Διότι εκτός των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν τα μνημόνια στην καθημερινότητα του πολίτη, στην πράξη έχουμε νόθευση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Αν ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας, τότε οποιαδήποτε αναφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα αποκτά νόημα στο βαθμό που αναδεικνύει την αντίσταση, την αγωνιστική συνειδητή στάση ζωής, σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.

Το Δ.Σ. το δίχρονο που μας πέρασε συνεδρίασε 26 φορές, 13 φορές κάθε χρόνο. Οι συνεδριάσεις ήταν ανοιχτές. Συνολικά η δράση του Δ.Σ. κινήθηκε στα πλαίσια του καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.

Πρέπει όμως να τονιστούν ορισμένα ζητήματα.

Α. Δεν ήταν παρόντα όλα τα μέλη σ΄ όλες τις συνεδριάσεις. Κάποια μέλη του Δ.Σ. έχουν αρκετές απουσίες.

Β. Για τις εκδηλώσεις που κάνουμε, για το Πολυτεχνείο, την κοπή της πίτας, την 21η Απριλίου, τη 23η Ιουλίου, την υποδοχή τω μαθητών στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ή η εκπροσώπησή μας σε σχολεία ή και στην Κύπρο, υπήρχαν συμφωνίες.

Γ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου προσπάθησε όλες οι αποφάσεις να έχουν ευρύτερη συναίνεση. Όπου όμως δεν έγινε κατορθωτό έγιναν ψηφοφορίες.

Στο Δ.Σ. του ΣΦΕΑ συμμετέχουν απ΄ όλες τις πολιτικές ομάδες και κόμματα που έλαβαν μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Μεγάλη επιτυχία έχουν οι ξεναγήσεις στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά και οι μεταβάσεις στα σχολεία για συζήτηση με τους μαθητές.

Έτσι ο Σύνδεσμός μας καταξιώνεται στη νεολαία της χώρας. Έχουμε και επισκέψεις από επιστημονικά και πολιτιστικά σωματεία..

Η συνεργασία μας με τις υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ακόμη περισσότερο με τις υπηρεσίες της Βουλής είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό προφανώς οφείλεται και στην εκτίμηση που έχουν προς τον Σύνδεσμο οι πολιτειακοί και πολιτικοί προϊστάμενοί τους.

Επίσης υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου.

Οι δραστηριότητές μας κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια του καταστατικού και των Γεν. Συνελεύσεων. Σ΄ αυτές στόχος μας είναι:

α) η πληροφόρηση και η αντίκρουση της διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων που γίνεται στο λαό και στη νεολαία από δυνάμεις που υπηρέτησαν ή ενστερνίζονται αυταρχικές λύσεις για την πολιτική ζωή της χώρας.

β) Η διατήρηση της αγωνιστικότητας και η επαγρύπνηση εναντίον κάθε προσπάθειας κατά των ελευθεριών του λαού, και η υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων.

γ) Η ιδεολογική και πολιτική αντιμετώπιση της Χ.Α. και της ακροδεξιάς.

δ) Η συμβολή μας όσο είναι δυνατόν στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας που μας έχει επιβληθεί από τους δανειστές Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. και έχει υιοθετηθεί από πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Μετά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στα τέλη του Μαΐου 2016, το Δ.Σ. συνέχισε τον προγραμματισμό του. Έτσι προγραμμάτισε αλλά και συμμετείχε στις παρακάτω εκδηλώσεις:
1. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. συναγωνιστής. Μανταίος Κώστας προλόγισε το βιβλίο του συναγωνιστή Δράγα Αδάμ, σε μια εκδήλωση με πολύ κόσμο και πολλές μνήμες.
2. Αντιπροσωπεία από τους συναγωνιστές Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Ταμία και Οργ. Γραμματές πήγε στο Μακρονήσι και κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ.
3. Βγήκε ανακοίνωση του Δ.Σ. που καλούσε τα μέλη, τους φίλους, αλλά και τους πολίτες να δώσουν το παρόν στη δίκη της Χ.Α. στις 15-7-16.
4. Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου από τους συναγωνιστές Μανταίο Κ. και Δεμουρτζίδη Βασ. επισκέφθηκε την Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση των Κυπρίων Αγωνιστών.
5. Στις 23-7-16 έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση για την πτώση της χούντας. Έγιναν ομιλίες από τον συναγωνιστή Μανταίο Κώστα Πρόεδρο του ΣΦΕΑ, και τον Πρόεδρο Αντιστασιακών Λευκωσίας Λουκά Γεώργιο. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την παρουσία του Μουσείου Εργαστηρίου της Λαϊκής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Η παρουσία μελών και φίλων του ΣΦΕΑ ήταν πολύ μεγάλη, και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ικανοποίησε τους παρευρισκόμενους.
6. Έγινε επίσκεψη από τον Πρόεδρο στο Στρατοδικείο για να μπορούμε να πάρουμε τους φακέλους των δικών των συναγωνιστών. Η απάντηση ήταν ότι ο κάθε αγωνιστής μπορεί να ενεργεί από μόνος του λόγω προσωπικών δεδομένων.
7. Εστάλη επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, ώστε να σταλεί επιστολή στα σχολεία, ώστε να μεταβαίνουν για επίσκεψη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
8. Στη Θεσσαλονίκη έγινε εκδήλωση για την επέτειο δολοφονίας του συναγωνιστή Χαλκίδη Γιάννη το Σεπτέμβρη του 1967. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και άλλα μέλη του Δ.Σ.
9. Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου έκθεση φωτογραφίας με θέμα την φυλακή της Γυάρου. Η έκθεση διήρκησε ενάμιση μήνα και την επισκέφθηκαν πολλοί φίλοι και μέλη του Συνδέσμου. Η επισκεψιμότητα ήταν σε υψηλά επίπεδα. Οι φωτογραφίες ήταν προσφορά της οργάνωσης WWF. Στα εγκαίνια της έκθεσης έγινε εκδήλωση με τις προσωπικές μαρτυρίες των συναγωνιστών κρατουμένων της Γυάρου Σπύρο Χαλβατζή και Νίκο Μανιό. Ακολούθησε συζήτηση.
10. Bγάλαμε ανακοίνωση συμπαράστασης στο Δήμαρχο Πάτρας Πελετίδη Κώστα που διώκεται γιατί δεν διευκόλυνε την Χ.Α. στην προεκλογική περίοδο του Σεπτέμβρη 2015
11. Παραβρεθήκαμε και χαιρετήσαμε δια του Προέδρου στις 9-10-16 στο φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του Κύπριου αγωνιστή Γιώργου Τσικουρή στην Κυπριακή Εστία.
12. Επίσης παραβρεθήκαμε στις 16-10-16 στην εκδήλωση του Δ. Αθηναίων προς τιμήν της Λέλας Καραγιάννη, καταθέτοντας στεφάνι.
13. Καταθέσαμε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και παραβρεθήκαμε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 2016
14. Μαζί με την Πρυτανεία του ΕΜΠ συνδιοργανώσαμε τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με μεγάλη επιτυχία. Επίσης τα γραφεία μας, το ΕΑΤ-ΕΣΑ το επισκέφθηκαν πολλά σχολεία με πάνω από 1500 μαθητές. Μέλη του Συνδέσμου και του Δ.Σ. επισκέφθηκαν σχολεία και μίλησαν σε περισσότερους από 2500 μαθητές. Ακόμη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες του Μουσείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ανέκδοτη έκθεση φωτογραφιών στο χώρο μας, που μας παραχωρήθηκαν από τον κ. Αλατά Θανάση που ευχαριστήσαμε.
15. Παραβρεθήκαμε στο 14ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και στα 60χρονα από την ίδρυση της Ν.ΕΔΑ που διοργάνωσε η ΕΜΙΑΝ
16. Ο Πρόεδρος και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο για την Εθνική Αντίσταση. Στεφάνι κατέθεσαν και στον ανδριάντα του Αρη Βελουχιώτη στη Λαμία.
17. Ο Γεν. Γραμματέας κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης.
18. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή των 8000€ που μας επιχορήγησε με απόφαση του Προέδρου της Βούτση Νίκου, η Βουλή των Ελλήνων, για τον εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του κτηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
19. Πήραμε απόφαση για την εκκαθάριση των αρχείων Μητρώου του Συνδέσμου.
20. Στις 27-12-16 έγινε σύσκεψη στην Περιφέρεια για την ολική ανακαίνιση του κτηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ειπώθηκε ότι τα έργα θα δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια. Όπως ενημέρωσε το Δ.Σ. ο τεχνικός Σύμβουλος του ΣΦΕΑ συναγωνιστής Πάντος Στέφανος στο κτήριο θα γίνει επισκευή της οροφής, θα γίνουν ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καινούριο W.C., νέα πατώματα στους δύο μεγάλους χώρους και στα δύο γραφεία, σοβάδες, τζάμια, 6 κλιματιστικά μηχανήματα, κουφώματα. Ο προϋπολογισμός από την Περιφέρεια φθάνει τις 155.000€

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί την χρηματοδότηση για τις επισκευές του κτηρίου 5 βάσει της μελέτης της Περιφέρειας και επεσήμανε ότι αυτό να γίνει με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου.

21. Στις 12-2-17 κόψαμε την πίτα του Συνδέσμου στο Ξενοδοχείο Golden City που απεδείχθη μικρός χώρος λόγω της μεγάλης προσέλευσης μελών και φίλων του Συνδέσμου. Η παρουσία για πρώτη φορά του Γ.Γ. του ΚΚΕ συναγωνιστή Κουτσούμπα Δημήτρη στην εκδήλωση τιμά τον ΣΦΕΑ.

Αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η επιχορήγηση του ΣΦΕΑ ΜΕ 10.000€ από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ώστε να γίνει κατορθωτή η ίδρυση μετά την παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του χώρου στο Πολεμικό Μουσείο, ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη.

22. Η έκθεση για τη Γυάρο που έγινε εδώ ανέβηκε και στο Βαφειοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επίσης μετά από ενέργειες βουλευτών μελών μας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και η έκθεση «Σκοτεινή Επταετία» του Ιδρύματος της Βουλής. Μεγάλη η επιτυχία των δυο εκθέσεων.
23. Στις 6-4-17 λάβαμε μέρος στην περικύκλωση της Γερμανικής Πρεσβείας που κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
24. Η Οργάνωση Ντοκουμέντα 14 άρχισε στις 6-4-17 με διάρκεια έως 16-7-17 εκδηλώσεις στην Αθήνα και ζήτησε τη συνεργασία μας. Η πρόταση συζητήθηκε και μάλιστα έντονα σε κάποιες στιγμές, μπήκε σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε. Κάθε μέρα όμως επισκέπτονται το χώρο του Μουσείου ΕΑΤ-ΕΣΑ πολλοί ξένοι επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα μας λόγω της Ντοκουμέντα 14.
25. Για την επέτειο της επιβολής της δικτατορίας στις 21-4-17 και με τη συμπλήρωση 50 χρόνων, το Δ.Σ. αποφάσισε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

α) Κατάθεση στεφάνων στις 21-4-17 στην προτομή του αγωνιστή Μουστακλή Σπύρου στον προαύλιο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλα τα Δημοκρατικά Κόμματα, αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων και μαζικοί κοινωνικοί φορείς. Η ΕΡΤ πρόβαλε αποσπάσματα από την εκδήλωση.
β) Συμμετείχε μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών και το Εργατικό Κέντρο της πόλης στη διημερίδα που έγινε στις 22-23/4/17 .
γ) Συμμετείχε με ομιλία του προέδρου έξω από το Εφετείο Αθηνών, για δεύτερη φορά, στη συγκέντρωση που απαιτούσε επίσπευση της δίκης της Χ.Α. και πολιτική απομόνωσή της.
δ) Διοργάνωσε εκδήλωση στις 28-4-17 στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ με θέμα «Μουσική, ήχος και δικτατορία», πρόταση που μας είχε γίνει από το Μουσικολόγο Σολωμό Μάκη κρατούμενος ο ίδιος όταν ήταν 5 ετών μαζί με τη μητέρα του. Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ο χώρος απεδείχθη μικρός.
ε) Διοργάνωσε μαζί με το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα στις 29-4-17 εκδήλωση στον Πύργο Ηλείας για να τιμήσει μαζί με το Σάκη Καράγιωργα και όλους τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές. Η εκδήλωση έγινε γιατί υπήρχαν πληροφορίες για μετονομασία της πλατείας που έχει το όνομα του Σάκη Καράγιωργα από το Δήμαρχο Πύργου.
Κι αυτή η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και αναδεικνύει την πρόταση για εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ στην επαρχία, σε διάφορες επετείους αλλά και για οποιουσδήποτε άλλους λόγους.
στ) Συμμετείχαμε στο 3ήμερο Συνέδριο για τα 50 χρόνια από την επιβολή της χούντας που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η Αρχή Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Στο Συνέδριο έκαναν παρεμβάσεις πολλά μέλη του Συνδέσμου.
ζ) Συμμετείχαμε με ομιλία του Προέδρου και παρεμβάσεις μελών μας στην ημερίδα της ΕΜΙΑΝ για τα τετράδια φυλακής.
η) Συμμετείχαμε μετά από πρόσκληση στην εκδήλωση του Ιδρύματος Νίκου Πουλαντζά για τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας.

26. Με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση και του Αναπληρωτή Υπουργού του ΥΠΕΘΑ κ. Δημήτρη Βίτσα, έγιναν στις 5-5-17 τα εγκαίνια του χώρου Μνήμης για την αντιδικτατορική Αντίσταση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ομιλία έκανε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου συναγωνιστής Μανταίος Κώστας. Ο κόσμος πολύς και η συγκίνηση ακόμη περισσότερη. Εντύπωση έκανε και η απαίτηση του κόσμου για δημιουργία Αντιστασιακού Μουσείου μέσα στο Επταπύργιο.
27. Στις 9-5-17 επέτειος λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ήττας του Ναζισμού, καταθέσαμε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, δια του Γεν. Γραμματέα.

28. Αντιπροσωπεία από τον Γενικό Γραμματέα και μέλη του Δ.Σ. παρεβρέθηκε στις 22-5-2017 στην εκδήλωση προς τιμήν της εξέγερσης του «Βέλους».

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις τρεις χορηγήσεις που έκανε στο ΣΦΕΑ, 8.000,00 € για τον εξοπλισμό του κτιρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ, 10.000,00 € για το χώρο Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη και 2.00,00 € για έξοδα μετάβασης και παραμονής και γενικά της εκδήλωσης για τον Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο.
Ευχαριστούμε για τις δωρεές που έκαναν ώστε να ολοκληρωθεί ο χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη τους συναγωνιστές:
Μηταφίδη Τριαντάφυλλο 1.000,00 € για αγορά οθονών αφής, Χορομίδη Κ. ποσό 1.000,00 € και Όχονου Ν. για τις ξυλουργικές εργασίες 5.500,00 €.
Επίσης, ευχαριστούμε τον συναγωνιστή Πρωτοψάλτη Δημήτηρη για την δωρεά 700,00 € ώστε να γίνει δυνατή η επανέκδοση του φυλλαδίου για την Γυάρο.

54 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο της 22ας Μαίου του 1963, όταν ο 51χρονος βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονείτο από τους παρακρατικούς στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Τα ματωμένα ρούχα του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά εκτίθενται για δέυτερη φορά στην έκθεση του Κεντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης με τίτλο “Η σκοτεινή επταετία”. Ρεπορτάζ: Χρήστος Κατσικογιώργος Κάμερα: Γιώργος Βογιατζόγλου Μοντάζ: Αλεξάνδρα Νικολούδη Μιλούν: Βασίλης Δεμουρτζίδης(Μέλος Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης), Αντώνης Σατραζάνης(Προϊστ. Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης), Ανέστης Στεφανίδης(Υπευθ. Αρχείων Κέντρου Ιστορίας και Έκθεσης)

 

Πηγή: fm100.gr

tsarouxas taftot

Το πρωί της  9ης Μαϊου 1968 το κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς άφηνε την τελευταία του πνοή από τα σκληρά βασανιστήρια των χουντικών στο κτήριο της ΚΥΠ, το σημερινό Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι δικτάτορες απέδωσαν το θάνατό του σε φυσικά αίτια. Όμως, οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποκαλύφθηκαν μεταπολιτευτικά απέδειξαν ότι ο θάνατος του βετεράνου αγωνιστή ήταν ένα ακόμη έγκλημα της δικτατορίας των Απριλιανών.

Ο Γιώργης Τσαρουχάς συνελήφθη στα διόδια της Λεπτοκαρυάς από όργανα της Ασφάλειας μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του που κατέβαιναν στην Αθήνα με αυτοκίνητο, τη νύχτα της 8ης Μαϊου 1968. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΜ και να μεταφέρει στην Αθήνα, ως γραμματέας της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, της απόφαση της τοπικής οργάνωσης σχετικά με τη θέση της στο διασπασμένο κόμμα. Το χειρόγραφο σημείωμα –απόφαση της ΚΟΘ του ΚΚΕ που «εγκρίνει ανεπιφύλακτα την απόφαση του Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Εσωτερικό με την οποία αρνείται την εγκυρότητα των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας»- ο Τσαρουχάς το κατάπιε κατά τη σύλληψή του για να μη πέσει στα χέρια των διωκτών του.

tsarouxas port  

Ο Γιώργης Τσαρουχάς (1912-1968)

Ο Τσαρουχάς μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της ΚΥΠ, στο Γ’ Σώμα Στρατού και υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια από όργανα της χούντας, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν ούτε στη δίκη που έγινε το 1979. Τα πολλά πλήγματα των βασανιστών στο σώμα του στάθηκαν μοιραία για τον Τσαρουχά που άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες ώρες της 9ης Μαϊου. Το καθεστώς απέδωσε το θάνατό του σε καρδιακή προσβολή και η ταφή του έγινε εσπευσμένως, χωρίς να ανοιχτεί το φέρετρό του, στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας. Κάποια στιγμή μόνο, ο στρατιώτης φρουρός επέτρεψε στους οικείους του νεκρού να ανασηκώσουν το φέρετρο για να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό στην εκκλησία του νεκροταφείου και να διαπιστώσουν τις κακώσεις στο πρόσωπό του. Ο ιατροδικαστής Εμμ. Νόνας, που ενήργησε νεκροψία- νεκροτομή την επομένη του θανάτου του Τσαρουχά, απέδωσε το θάνατό του σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά ανέφερε στην έκθεση του ότι «διαπίστωσε πολυαρίθμους κακώσεις εξωτερικής επιφανείας, ποικίλης εκτάσεως και μορφής εις διάφορα σημεία του σώματος».

tsarouxas efhm2

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης  Αστυνομίας  Θεσσαλονίκης  για τον θάνατο του Τσαρουχά που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Συγκλονιστικό εύρημα

Στη διάρκεια της δικτατορίας οι υπεύθυνοι της δολοφονίας προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα βασανιστήρια και το έγκλημα και να αποδώσουν το θάνατο του Γιώργη Τσαρουχά σε φυσικά αίτια. Μετά την δικτατορία, όμως, αποκαλύφθηκαν συγκλονιστικά φωτογραφικά τεκμήρια που απέδειξαν ότι ο θάνατός του ήταν ένα ακόμη έγκλημα της χούντας. Ο ανακριτής του Α’ Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Χρήστος Ηλιάδης, που ανέλαβε την υπόθεση το 1975, μετά από εξονυχιστική έρευνα και επίμονη ανάκριση όλων των εμπλεκομένων στο θάνατο του Τσαρουχά, αποκάλυψε σε θυρίδα της Υπηρεσίας Σήμανσης ένα φιλμ με αρκετές φωτογραφίες του οικτρά κακοποιημένου σώματος του νεκρού βουλευτή. Σ’ αυτές τις φωτογραφίες διακρίνονται τα πολλά χτυπήματα και μαστιγώματα στην πλάτη, το κεφάλι, τους μηρούς και άλλα σημεία του σώματος, εκχυμώσεις και πρηξίματα, που προφανώς προκάλεσαν το θάνατο. Κατά την εξέταση των φωτογραφιών από ειδικούς διαπιστώθηκαν 17 χτυπήματα και εκχυμώσεις στο σώμα του Τσαρουχά που απέδειξαν πειστικότατα ότι ο πρώην βουλευτής κακοποιήθηκε σκληρά το πρώτο εικοσιτετράωρο των «ανακρίσεων» στο κολαστήριο της ΚΥΠ, στο στρατόπεδο του Γ’ Σώματος Στρατού.

tsarouxas nekros

Μια από τις μακάβριες φωτογραφίες του νεκρού από τα βασανιστήρια  Γιώργη Τσαρουχά που απέδειξαν ότι ο θάνατος του ήταν  ένα ακόμη έγκλημα της χούντας.

Η φωτογράφιση ανάλογων περιστατικών στο πανεπιστημιακό νεκροτομείο ήταν τυπική ρουτίνα για τον φωτογράφο της Σήμανσης και αποθηκεύτηκε στο αρχείο της. Οι δράστες όμως και οι ηθικοί αυτουργοί της ΚΥΠ, για άγνωστους λόγους, δεν ενδιαφέρθηκαν για την καταστροφή τους κι έτσι διασώθηκαν τα αδιάψευστα πειστήρια των βασανιστηρίων και της δολοφονίας του Γιώργη Τσαρουχά από όργανα της χούντας.

Δεν «πλήρωσαν» οι δολοφόνοι του

Μετά από τρεις αναβολές έγινε τελικά η δίκη για τη δολοφονία του τέως βουλευτή  και ηγετικού στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα Γιώργη Τσαρουχά στο Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης το Μάιο και Ιούνιο του 1979. Κατηγορούμενοι ήταν αξιωματικοί του στρατού και της χωροφυλακής που ενεπλάκησαν στη σύλληψη, την ανάκριση και το θάνατο του Τσαρουχά στα κρατητήρια της ΚΥΠ, στο Γ’ Σώμα Στρατού.

Η ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης, που κράτησε 23 μέρες, δεν μπόρεσε να αποκαλύψει τους πραγματικούς δράστες της δολοφονίας, καθώς δεν υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα των βασανιστών. Πολλοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας καθώς τα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί. Η δικαστική έρευνα ξεκαθάρισε αμετάκλητα μόνο ότι ο θάνατος του Τσαρουχά προήλθε από τα πλήγματα των βασανιστών και όχι από τη χρόνια καρδιοπάθεια του βουλευτή. Έτσι οι καταδικασθέντες περιορίστηκαν σε πέντε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία, συνέργεια και κατάχρηση εξουσίας.

 

tsarouxas dikh

Από τη δίκη των δολοφόνων του Τσαρουχά στο  Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης  το 1979. Όρθιος αριστερά ο πρόεδρος του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης επί χούντας Φωκίων Καραπάνος.  Κάτω η σύζυγος του Γιώργη Τσαρουχά  Ιωάννα καταθέτει στο δικαστήριο.

Ακολούθησαν δύο ακόμη δίκες σε δεύτερο βαθμό το 1982 στα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, τα οποία μείωσαν τις ποινές. Στους καταδικασθέντες αξιωματικούς επιβλήθηκαν οι παρακάτω ποινές: στον υποστράτηγο Στέφανο Καραμπέρη, διοικητή της ΚΥΠ, όπου πέθανε από τα βασανιστήρια ο Τσαρουχάς, κάθειρξη 10 χρόνων και 9 μηνών (μετά την έφεση 5 χρόνια), στον υποστράτηγο Φωκίωνα Καραπάνο, διοικητή Δικαστικού του Γ΄ ΣΣ, φυλάκιση 5 χρόνων (μετά την έφεση 3 χρόνια), στον υποστράτηγος Δημήτριο Τασσόπουλο, διοικητή της 87 Σ.ΔΙ., φυλάκιση ενός χρόνου, στον υποστράτηγο Χωροφυλακής Δημήτριο Σταματόπουλο, διοικητή της Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, φυλάκιση ενός χρόνου και στο συνταγματάρχη Σταύρο Αναστασιάδη, αξιωματικό της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκη, φυλάκιση 22 μηνών.

«Η υπόθεση Τσαρουχά υπήρξε απόρροια καταστάσεων διαστρεβλωτικών του φρονήματος και της ηθικής συνείδησης αυτών των ανθρώπων», υπογράμμισε ο εισαγγελέας της έδρας Σπύρος Κανίνιας. Αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του δολοφονημένου βουλευτή και σημαίνοντος στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «την ώρα που ο Τσαρουχάς ενταφιάζεται στην ελληνική γη, ενταφιάζεται ηθικώς η δικτατορία».

«Αφήστε τον, δεν είναι αυτός!»

Ο Γιώργης Τσαρουχάς κακοποιήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από ομάδα παρακρατικών και τη νύχτα που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στις 22 Μάη 1963. Παρότι ήταν βουλευτής και ζήτησε την προστασία των παριστάμενων αξιωματικών της Χωροφυλακής, αφέθηκε ακάλυπτος στη μανία των παρακρατικών, οι οποίοι τον λιντσάρισαν μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Αν δεν τον αποτέλειωσαν είναι γιατί ο ομαδάρχης των τραμπούκων είπε στους παλικαράδες του: «Αφήστε τον, δεν είναι αυτός!», εννοώντας τον προγραμμένο Λαμπράκη.

Ο Τσαρουχάς δέχτηκε επίθεση στην είσοδο της αίθουσας όπου θα μιλούσε ο Λαμπράκης, την ώρα που συνομιλούσε με αξιωματικούς της «περιφρούρησης». Αιφνιδιαστικά ένας «αγανακτισμένος», ο παρακρατικός Χρ. Φωκάς, του επέφερε ένα τρομερό χτύπημα στο κεφάλι και άλλα χτυπήματα στο πρόσωπο εκστομίζοντας και βρισιές όπως «Βούλγαρε θα πεθάνεις». Ο δράστης δεν συνελήφθη, ενώ στις εκκλήσεις του τραυματισμένου βουλευτή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, οι αξιωματικοί αδιαφόρησαν. Όταν τελικά ήρθε το ασθενοφόρο, ομάδα των «αντιφρονούντων» όρμησαν στο αυτοκίνητο χτυπώντας τις λαμαρίνες για να μη μπει μέσα ο τραυματίας βουλευτής, ο οποίος αν και ζήτησε συνοδεία από τους αξιωματικούς δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στη διασταύρωση Ερμού και Ίωνος Δραγούμη, έγινε νέα επίθεση κατά του ασθενοφόρου εν κινήσει. Μπήκαν από την πίσω πόρτα τρεις τραμπούκοι, ένας ήταν ο Αντώναρος Πιτσώκος, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, άρχισαν να τον χτυπούν, τον έσυραν από το κρεβάτι του ασθενοφόρου και τον πέταξαν αναίσθητο και αιμόφυρτο στο οδόστρωμα…

tsarouxas 63

Ο τραυματισμένος  βαριά από τραμπούκους  βουλευτής  Γιώργης Τσαρουχάς την ημέρα της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη (22 Μαϊου 1963).

Με τραύματα στο πρόσωπο και εγκεφαλική διάσειση ο Τσαρουχάς μεταφέρθηκε στο Α’ Βοηθειών και εν συνεχεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα. Στη συνέχεια εισήχθη σε κλινική της Αθήνας όπου παρέμεινε τρεισήμισι μήνες για θεραπεία. Για τον τραυματισμό του, στη δίκη του Λαμπράκη το 1966, καταδικάστηκε μόνο ο λιμενεργάτης Χρήστος Φωκάς σε φυλάκιση ενός χρόνου, για απλές σωματικές βλάβες και άλλες 8 μήνες για «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Ο έτερος τραμπούκος, ο οπωροπώλης Αντώναρος Πιτσώκος, αθωώθηκε…

Τα αιματοβαμμένα ρούχα

Τα ματωμένα ρούχα του Γιώργη Τσαρουχά, που φορούσε κατά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του στις 22 Μαϊου 1963, βρέθηκαν σε ένα χαρτοκιβώτιο στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το 2010 και αποτελούσαν πειστήρια της δικογραφίας για τη δίκη που έγινε το 1966. Το πολύτιμο αυτό ιστορικό ντοκουμέντο διασώθηκε χάρη στην ευαισθησία των ανθρώπων στους οποίους είχε ανατεθεί να «καθαρίσουν» το χώρο. Το χαρτοκιβώτιο με τα ρούχα παραδόθηκε στην Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεν. και Δυτ. Μακεδονίας (ΕΔΙΑ), τα αποκάθαρε και τα διατηρεί στα αρχεία της. Το ταπεινό εύρημα με τη μεγάλη ιστορική αξία προορίζεται να παραδοθεί στο… μελλοντικό «Μουσείο Κοινωνικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης», που είναι αίτημα της πόλης.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργης Τσαρουχάς γεννήθηκε το 1912 στο Δρυνοχώρι Ανατολ. Θράκης (περιοχή Αδριανούπολης) και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του ως πρόσφυγας το 1924 στην Καρπερή Σερρών. Τέλειωσε με στερήσεις το Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά αποβλήθηκε από τη Νομική σχολή από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου για ένα χρόνο. Μετά τη λήξη της αποβολής του μεταγράφηκε στη Νομική σχολή Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο του.

tsarouxas kaval

Ο νομάρχης Καβάλας Γ. Τσαρουχάς σε επίσημη εκδήλωση μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς.

Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο κομουνιστικό κίνημα, πολέμησε τους φασίστες Ιταλούς στο μέτωπο της Αλβανίας και συνέχισε τον αγώνα κατά των ξένων κατακτητών στη διάρκεια της γερμανοβουλγαρικής κατοχής, ως γραμματέας του ΕΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας. Μετά την απελευθέρωση έγινε νομάρχης Καβάλας. Το 1945 συνελήφθη για την εθνικοαπελευθερωτική του δράση, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση και εξορίστηκε στη Γυάρο ως το 1951 που αφέθηκε ελεύθερος. Δυο χρόνια αργότερα, το 1953, συνελήφθη και πάλι από τις «αρχές ασφαλείας του κράτους» και εξορίστηκε στο νησί Άγιος Ευστράτιος (Άη Στράτης) ως το 1961. Πήγε στη Μόσχα για θεραπεία του ματιού του και επιστρέφοντας εκλέχτηκε το 1961 βουλευτής της ΕΔΑ στο νομό Καβάλας, στις εκλογές της βίας και της νοθείας. Τη νύχτα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάη του 1963, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από τους τραμπούκους και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα περίπου στο νοσοκομείο.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου βγήκε στην παρανομία, οργάνωσε τον πρώτο αντιστασιακό πυρήνα στη Θεσσαλονίκη και τέθηκε επικεφαλής της αντιδικτατορικής οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και της παράνομης κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Το 1968 συνελήφθη από όργανα της Ασφάλειας και πέθανε από τα φρικτά βασανιστήρια των χουντικών, σε ηλικία 56 χρόνων, στη διάρκεια «ανάκρισής» του στα κρατητήρια της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, στις 9 Μαϊου 1968.

Χ.ΖΑΦ.

xunta polem4

Το τμήμα του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένο στον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιώργη Τσαρουχά. Στο χώρο που δολοφονήθηκε από τους χουντικούς  «επέστρεψε» εν δόξη μετά 50 χρόνια…

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ